Hlavní obsah

Zeman: Chci s AS Řím vyhrávat, můžeme se měřit s každým

Český fotbalový trenér Zdeněk Zeman v neděli zažije po sedmi letech obnovenou premiéru v italské lize. Po třinácti letech znovu usedne na lavičku slavného AS Řím a věří, že jeho svěřenci v domácím duelu s Catanií (od 20:45 hod.) úspěšně vstoupí do sezóny. Velká očekávání fanoušků ho nesvazují, chce je bavit fotbalem a vítězit. Tým je podle něj dost kvalitní na to, aby mohl porazit kohokoliv.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Zeman, český kouč fotbalistů AS Řím, v červencovém přátelském utkání proti Liverpoolu

Článek

Zeman má za úkol vrátit římský celek na pohárové pozice, konkrétní umístění si ale nestanovil. "Neříkám, že máme skončit třetí nebo pátí. Hodně jsme trénovali a složili tady kvalitní mužstvo na to, abychom mohli hrát s každým. Chci lidi fotbalem bavit a chci vyhrávat," řekl Zeman ČTK.

Pětašedesátiletý rodák z Prahy chce především pokračovat ve své fotbalové filozofii, tedy že hlavní je útok. V předešlé sezóně Pescara pod jeho vedením na cestě do Serie A nastřílela rekordních 90 branek a žádný zápas neskončil 0:0.

"Nikdy jsem si předem neříkal, že chci něco udržovat, s někým uhrát remízu nebo jen tak na efekt něco vylepšovat. To snad abych ani nezačínal," podotkl Zeman, který naposledy v nejvyšší italské soutěži vedl v roce 2005 Lecce.

V přípravě zdolal jeho tým i Liverpool

Letní přípravu si mohl český kouč pochvalovat, AS pouze vyhrával. Na americkém turné zdolal například Liverpool. "S přípravou jsem spokojený. Byli jsme dvakrát v horách, i na herním turné v Americe. Žádný problém nebyl," řekl. "Někteří hráči byli zvyklí na volnější režim, museli se zpočátku přizpůsobit. Kdo není unavený, nepracoval. Dělali jsme sedm týdnů, tady není zimní příprava jako u nás," uvedl Zeman.

Jeho návrat na lavičku AS zvedl velký zájem fanoušků, klub prodal už o polovinu více permanentních vstupenek než na minulou sezónu. Na poslední přípravné utkání s Arisem Soluň (3:0) dorazila rekordní návštěva 35 tisíc diváků. "Zájem a emoce fanoušků se mi líbí, protože o tom sport je. Nijak mě to nesvazuje," prohlásil Zeman, který působí v Itálii od 80. let.

Těší se na souboj s bývalým zaměstnavatelem Pescarou. "Ale všichni se mě ptají na listopadové římské derby. Vím, že to je pro publikum nejdůležitější, na stadión přijde 70 tisíc lidí. Jenže pro mě je to zápas jako každý jiný. Když s Laziem vyhrajeme, víc než tři body nám nedají," konstatoval Zeman.

Znovu v přestřelce s Juventusem

V posledních dnech se Zeman znovu dostal do přestřelky s mistrovským Juventusem Turín. Český kouč podle italských médií prohlásil, že pokud dostane trenér distanc, neměl by trénovat. Narážel tak na to, že se "Stará dáma" odvolala proti trestu kouče Antonia Conteho za jeho účast v sázkařské aféře. Conte během působení v druholigové Sieně prý věděl o ovlivnění výsledků dvou zápasů a věc nenahlásil.

Zeman ale odmítá, že by k Juventusu cítil nějakou zášť. "Od mládí jsem Juventusu fandil, strejda (Čestmír Vycpálek) mu vyhrál dva tituly. To, co se děje kolem Juventusu, nedává pozitivní příklady pro mladé fotbalisty a nepomáhá to sportu," podotkl Zeman.

"Novináři za mnou chodí a ptají se mě na komentáře k aférám, protože potřebují velké titulky. Co mám říct? Podle mě, pokud se opravdu chceme vypořádat s problémy ve fotbale, je třeba být rozhodnější. I v trestech," dodal Zeman, který je známý svou ostrou kritikou nelichotivých poměrů v italském fotbale. V 90. letech svými výroky odstartoval tažení proti dopingu, které se nejvíc dotklo právě Juventusu.

Reklama

Související témata: