Hlavní obsah

Paolo Cannavaro nenahlásil pokus o korupci a hrozí mu trest

Řím

Obránci Paolu Cannavarovi z Neapole hrozí trest za zapletení do rozsáhlé korupční aféry v italském fotbale. Mladší bratr kapitána mistrů světa z roku 2006 čelí podle agentury ANSA obvinění, že před dvěma lety věděl o úmyslu ovlivnit zápas se Sampdorií a nenahlásil to.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Paolo Cannavaro z Neapole (vpravo)

Článek

Vedle jednatřicetiletého stopera byl obviněn také někdejší náhradní brankář klubu Matteo Gianello. Pro šestatřicetiletého gólmana italský svaz požaduje trest kvůli sportovnímu podvodu. Sankce hrozí i Neapoli, která nese za chování hráčů nepřímou zodpovědnost.

Aféra, kterou vyšetřovatelé nazvali "Poslední sázka", vypukla v Itálii loni. V souvislosti s ní už bylo zadrženo 40 lidí, mezi nimiž jsou například záložník Lazia Řím Stefano Mauri a bývalí italští reprezentanti Giuseppe Signori a Cristiano Doni.

Padly také první tresty. Několika klubům byly odečteny body a trenér Juventusu Antonio Conte dostal desetiměsíční zákaz činnosti za to, že během působení v druholigové Sieně v sezoně 2010/11 nenahlásil dva případy ovlivnění zápasů, o nichž prý věděl. Kouč posléze uspěl s odvoláním a distanc mu byl snížen na čtyři měsíce.

Bývalý obránce Bari Andrea Masiello obdržel za podvod a zmanipulování čtyř výsledků podmíněný trest vězení na 22 měsíců.

Italský fotbal má s korupcí problémy opakovaně. V roce 2006 se stal největší obětí aféry "Calciopoli" turínský Juventus, který kvůli ovlivňování zápasů přišel o dva tituly a byl přeřazen do druhé ligy.

Reklama