Hlavní obsah

Já toužil po nové výzvě, Bordeaux potřebovalo peníze, objasňuje Plašil nečekaný přestup na Sicílii

Praha

Doslova na poslední chvíli vybuchl na francouzské přestupové burze nečekaný a hlavně bedlivě utajovaný transfer. Kapitán Bordeaux a klíčový hráč české fotbalové reprezentace Jaroslav Plašil totiž zamířil do italské Série A, neboť bude hostovat v Catanii na Sicílii. „Po čtyřech letech ve Francii jsem potřeboval změnu, toužil jsem po nové výzvě. Na Sicílii jdu na roční hostování, přičemž v Bordeaux mám poté ještě na další rok smlouvu,“ poodhaloval Plašil v rozhovoru pro Sport.cz zákulisí přestupu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil, Tomáš Rosický a Michal Bílek na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Změnou dresu jste zaskočil pomalu celou fotbalovou Evropu. Kapitán Bordeaux a odchází hostovat do Catanie. Co vás k tomu vůbec vedlo?

Potřeboval jsem změnu. Nový impuls a stimul. A už delší dobu jsem přemýšlel, že když se nabídka objeví, něco nového prostě zkusím. Přece jen jsem byl v Bordeaux už čtyři roky a toužil jsem po další výzvě.

Catania pro vás představuje novou výzvu?

Budu mít úplně jinou chuť do fotbalu. V jiném klubu, jiné lize, jiném prostředí.  Budu muset podat důkaz, že na italskou ligu mám a i o to mně při rozhodování šlo.

Takže iniciativa k transferu vzešla z vaší strany?

Pochopitelně, i když funkcionáři Bordeaux o ní věděli a neměli námitek. Tedy samozřejmě v případě, že půjde o dobrou nabídku nejen pro mě, ale i pro Girondins. Francouzské kluby na tom nejsou momentálně po finanční stránce moc dobře, takže když Catania projevila zájem a souhlasila s podmínkami, neměli francouzští činovníci námitek. Nemluvě o tom, že i pro Bordeaux byl můj odchod zajímavý, neboť už ho nebude tížit jeden z dobrých kontraktů, které má klub s několika klíčovými hráči uzavřený.

Finančně si sice Bordeaux vaším odchodem ulevilo, jenže na druhou stranu přišlo o kapitána...

I mě zamrzelo, že o kapitánskou pásku přijdu. Pracoval jsem na sobě, abych patřil mezi nejdůležitější hráče a pásku mohl nosit. Každému se nepoštěstí být kapitánem.

Váš transfer připomínal akci kulový blesk. Ještě v neděli jste hrál francouzskou ligu proti St. Etienne, v pondělí už jste absolvoval lékařskou prohlídku na Sicílii a dotahoval poslední detaily nového angažmá. Prostě dokonalé utajení.

Catania držela svůj zájem v tajnosti a já také neměl důvod o přestupu mluvit. Chtěli jsme, aby všechno proběhlo v klidu.

Přemýšlel jste dlouho o nabídce, která ze Sicílie přišla?

Ale určitě. Nakonec ale převážila touha se zlepšovat a vydat se ještě dál. Přijmout výzvu, která se nabízela.

Serie A bude vlastně třetí ligovou soutěží, kterou po působení ve Francii a Španělsku okusíte. Co od italské ligy čekáte?

Fotbal je tam modlou, všichni lidé jím žijí, což pro mě bude dobrá zkušenost.

Myslíte, že pro Italy je fotbal ještě větší modlou než třeba pro Španěly? Vždyť na Pyrenejském poloostrově je málem náboženstvím...

Těžko říci, uvidím, až si v Catanii zahraju a poznám tamní prostředí. Na Sicílii to bude ale zřejmě pořádně horké.

V Catanii jste se v pondělí jen mihnul, ale přesto - stačil jste si promluvit s trenérem Maranem, nebo s některými budoucími spoluhráči?

Vůbec. V pondělí v jedenáct jsem dorazil, absolvoval lékařskou prohlídku, vyřizoval papíry, v šest večer jsem odjížděl, abych mohl druhý den ráno odletět na reprezentační sraz.

A co vůbec o budoucím mužstvu víte?

Že v něm hraje hned spousta argentinských fotbalistů, s nimiž bych se měl bez problémů španělsky domluvit. A i fotbalově bychom si mohli sednout, protože Jihoameričané vyznávají technickou hru, což by mně mělo vyhovovat. V minulé sezóně skončila Catania v Serii A osmá, ale dva důležití hráči z kádru odešli, takže bych měl mít v sestavě místo.

Žertujete, Catania vás angažovala právě proto, abyste doplnil její cizineckou legii. Vždyť v posledním ligovém duelu s Interem Milán nastoupil v její základní sestavě jen jeden Ital, zato devět Argentinců a jednoho Řeka trenér postavil do základu. Přesto to nebylo nic platné a vaše nové mužstvo prohrálo, takže po dvou kolech Serie A je na osmnáctém místě bez jediného bodu.

Ve Fiorentině prohrálo 1:2, doma proti Interu mělo dvě velké šance, ale branku nevstřelilo. Pak se mu zranili dva klíčoví hráči a prohrálo 0:3. Optimální rozjezd do sezóny to skutečně není, ale ten jsme nezažívali ani v Bordeaux. Je lepší hůře začínat a postupně se rozjíždět, než suprově odstartovat a poté se tabulkou propadat a špatně skončit.

Jaké vzpomínky vám vůbec zůstaly na Bordeaux?

Vzpomínám jen v dobrém... Zahrál jsem si v barvách Girondins Ligu mistrů, loni jsme vyhráli Francouzský pohár, ale už jsem prostě potřeboval nový fotbalový impuls. Doufám, že v Catanii bude fungovat.

Reklama

Související témata: