Hlavní obsah

V Itálii budou trestat za rasismus podle počtu provinilců

Řím

Italská fotbalová federace se rozhodla změnit způsob, jakým bude trestat projevy rasismu a regionální diskriminace na stadiónech. Nově bude přihlížet k tomu, kolik lidí se bude na skandování či vyvěšování transparentů s nevhodnými nápisy podílet.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Fotbaloví fanoušci (ilustrační foto)

Článek

"Mělo by to zamezit tomu, aby jednání tuctu idiotů ovlivnilo 50 tisíc fanoušků a způsobilo uzavření celého stadiónu," uvedl prezident italské ligy Maurizio Beretta. "Nijak tím nezmenšujeme náš dohled na rasismem," ujistil šéf italského fotbalu Giancarlo Abete.

K uzavření celého stadiónu prý stále může dojít, pokud se na vážném provinění budou podílet tisíce fanoušků.

Debatu o postihování projevů rasismu a jiné diskriminace vyvolal trest pro AC Milán, který minulý týden dostal po utkání proti Juventusu nařízeno sehrát další domácí zápas na San Siru tuto sobotu bez diváků. Ultras následně pohrozili, že souběžně poruší nevhodným chováním pravidla na všech stadiónech, aby se celé kolo hrálo bez diváků. AC se proti trestu odvolal a uspěl.

V Itálii se nepotýkají pouze s rasismem diváků, ale také s nenávistnými projevy fanoušků z různých částí země. Kvůli fanouškům už měly v tomto ročníku zavřené stadióny nebo jejich část AS Řím, Lazio a Inter Milán.

Reklama

Související témata: