Hlavní obsah

Balotelli nadchl parádním gólem i kouče Seedorfa, který sní o triumfech s AC Milán

Milán/Praha

Když nevíš co s míčem, dej gól. Přesně tohle pořekadlo naplnil fotbalový útočník AC Milán Mario Balotelli v duelu Serie A s Boloňou. Z pětatřiceti metrů vymetl pravý horní roh branky a jeho trefa zvedla ze sedaček nejen celé San Siro, ale i kouče Clarence Seedorfa. "Byla to lahůdková branka, jaká se hned tak nevidí. Náš výkon nebyl ideální, ale tři body máme a teď se musíme nachystat na duel Ligy mistrů s Atlétikem Madrid. Jdeme však dobrou cestou," liboval si nizozemský trenér po zápase na klubových stránkách.

Foto: Giorgio Perottino, Reuters

Útočník AC Milán Mario Balotelli (vlevo) naslouchá pokynům kouče Seedorfa.

Článek
Fotogalerie

Sedmatřicetiletý Seedorf nesedí na lavičce Rossoneri ještě ani měsíc, ale o tom, čeho může a chce s mírně skomírajícím gigantem dosáhnout, má jasno. „S AC Milán jsem dvakrát vyhrál Ligu mistrů a stejně úspěšný chci být i jako jeho kouč," prohlásil sebevědomě pro web UEFA.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

V nejprestižnější klubové soutěži triumfoval také v dresu Ajaxu Amsterdam a Realu Madrid. Stal by se tak sedmým borcem, který by tuto trofej získal jako hráč i trenér. „Uvědomil jsem si, že dobrý žokej musí mít nejlepšího koně, a toho mám,“ pravil. „Někdejší trenér AC Milán Arrigo Sacchi, který vyhrál s AC Milán dvakrát Pohár mistrů, jednou řekl, že ve fotbale bývají z velkých záložníků často skvělí trenéři,“ dodal.

Slavní záložníci velkými trenéry

Něco na tomto tvrzení určitě je. Josep Guardiola byl oporou Bacelony, s níž vyhrál i Champions League, nyní vede Bayern Mnichov. Totéž platí o Carlu Ancelottim, jenž takto triumfoval s AC Milán, jako trenér i hráč, teď koučuje Real Madrid. Skvělý Vicente del Bosque triumfoval jako hráč Realu Madrid, s nímž pak vyhrál Ligu mistrů a se španělskou reprezentací i EURO a mistrovství světa.

Vynikajícími záložníky a později trenéry jsou Italové Cesare Prandelli, který vede reprezentaci své země. Antonio Conte, jenž koučuje Juventus nebo francouzský mistr světa, Evropy a vítěz Ligy mistrů s Olympique Marseille Didier Deschamps, jenž dovedl jako kouč Monako do finále této soutěže a nyní opět trénuje Marseille. A takových by se našlo ještě mnohem víc.

Pesimista Guardiola, optimista Ancelotti

Poněkud pesimisticky se na Sacchiho „rovnici“ dívá právě Guardiola. „Jen proto, že někdo byl vynikající záložník, zdaleka nemusí být i skvělý trenér,“ zdůraznil Guardiola, ale vzápětí připustil: „Ale faktem je, že když hrajete ve středu pole, potřebujete určitý přehled o situaci na hřišti. Tato schopnost je důležitá pro rozvoj určitých dovedností, které potřebujete jako trenér mít.“

Naopak optimistou je Carlo Ancelotti. „Seedorf může se svými znalostmi a schopnostmi ve fotbale dosáhnout všeho. Velmi rychle se učí, AC je pro něho ten správný klub. Přeju mu mnoho úspěchů,“ konstatoval slavný italský kouč.

Slib může splnit už na jaře

Seedorf si hodně věří. „My záložníci musíme přemýšlet mnohem více o celém týmu. Musíme nejen hrát, ale také musíme pochopit herní systém, být předvídaví, aby mohlo být mužstvo úspěšné. Všechny tyto aspekty jsou mi dobře známé,“ prohlásil Seedorf, který ještě v půlce ledna hrál brazilskou ligu za Botafogo.

V italské Serii A zatím AC pod jeho vedením stoupá jen pozvolna. K tomu, aby mohl pomýšlet na příští ročník Ligy mistrů, ztrácí osmnáct bodů. Naplnit svoje slova však může už letos. První překážkou ale bude příští týden v osmifinále Ligy mistrů Atlétiko Madrid, které vede kdysi rovněž vynikající středopolař Interu Milán, Lazia Řím, Atlétika Madrid a argentinské reprezentace Diego Simeone.

Reklama

Související témata: