Hlavní obsah

Blatter v šoku. Šéfa FIFA rozladily Sacchiho výroky na téma černochů v italském fotbalu

Curych

Šéf Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter vyjádřil zděšení nad výroky bývalého úspěšného italského kouče Arriga Sacchiho. Trenér, který v roce 1994 dovedl Itálií do finále mistrovství světa, v pondělí prohlásil, že na Apeninském poloostrově působí příliš mnoho fotbalistů tmavé pleti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

„Hrdost a důstojnost nejsou otázkou barvy pleti. Jsem výroky (pana Sacchiho) šokován. Skončete s tím," citovala agentura Reuters, co předseda FIFA napsal na svém Twitteru.

„Itálie nemá důstojnost a hrdost. Není možné, aby naše týmy měly v kádru patnáct cizinců," uvedl při předávání cen v Pistoii osmašedesátiletý kouč. „Určitě nejsem rasista a má trenérská historie to potvrzuje, ale cítím, že je tady příliš mnoho černochů, a to i v mládežnických sektorech," prohlásil Sacchi.

Sacchi, který s Milánem v letech 1989 a 1990 vyhrál tehdejší Pohár mistrů evropských zemí, později v rozhovoru s Gazzettou dello Sport řekl, že jeho výroky byly špatně interpretovány.

"Jak bych mohl být rasista? Chtěl jsem jenom říct, že jsem na turnaji ve Viareggiu viděl tým, který postavil čtyři černé chlapce. Vždycky jsem trénoval mužstva, kde byli fotbalisté různých barev pleti, a mnoho jsem jich přivedl do AC i do Madridu," uvedl Sacchi, jenž naposled před deseti lety pracoval jako ředitel v Realu Madrid.

Reklama

Související témata: