Hlavní obsah

Bude záležet i na tom, jak se Messi vyspí, věří Nedvěd, že jeho Juventus má ve finále Ligy mistrů naději

Berlín/Praha

Tep mu stoupá. A s blížící se finálovou partií Ligy mistrů samozřejmě víc a víc. Žádný div, když jeho Juventus bude v sobotním večeru bojovat na Olympijském stadiónu v Berlíně po dlouhých dvanácti letech zase o nejcennější klubovou trofej. O „ušatý pohár“, na který si současný ředitel turínské Staré dámy Pavel Nedvěd jako hráč nikdy nesáhl, i když v roce 2003 měl v Manchesteru jeho tým k triumfu hodně blízko. Ovšem bez Grande Paola, jenž se na duel s AC Milán i závěrečný penaltový rozstřel následující po bezgólovém finále musel dívat jen z tribuny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Nedvěd svému Juventusu před berlínským finále věří.

Článek

Asi se vám teď honí hodně často hlavou reminiscence na Old Trafford ...

Aby ne, když šlo o vrchol mé kariéry. Nebo spíše mohlo jít. Ten rok se nám povedlo téměř všechno. Tedy až na finále, které jsme po penaltovém rozstřelu prohráli. Proto doufám, že se historie nebude opakovat.

Už se opakuje, neboť jak v Manchesteru, tak i teď v Berlíně budete sedět jen na tribuně.

Však si také ze mě dělají v Turíně legraci, že se na naše finále pokaždé jen dívám.

Jenže tehdy jste proti AC Milán na Old Trafford nemohl nastoupit, neboť švýcarský sudí Maier vám v semifinálové odvetě s Realem ukázal osm minut před koncem žlutou a vy jste se na finále musel pakovat na tribunu.

A tam to bylo hrozné. Ohromně mě štvalo, že nemohu hrát. Dokonce tak, že jsem si při závěrečném ceremoniálu nešel ani pro medaili.

Tentokrát si pro ni jako ředitel klubu také nepůjdete a je otázkou, zda se dočkáte finálové satisfakce, když se sám netajíte názorem, že Barcelona je velkým favoritem.

To samozřejmě uznávám, ale finále je specifické. Nerozhoduje v něm role favorita, podstatnější je momentální forma, schopnost vypořádat se s emocemi, důležité bude i to, jak se který z hráčů zrovna vyspí.

To věříte opravdu tomu, že se Messi špatně vyspí a vy budete mít proti Barceloně šanci?

Stát se může cokoli. Já ale věřím hlavně tomu, že jsme se na Barcelonu dobře připravili, ve finále ji potrápíme a předvedeme dobrý fotbal.

Myslíte, že takové hvězdy v útoku soupeře, jako Messi, Neymar či Suárez, se dají uhlídat?

Uhlídat se dá každý, ovšem na podobný talent, jaký v sobě mají Messi, Neymar a Suárez, se těžko něco vymýšlí. Jsou naprosto nepředvídatelní a schopni vymyslet cokoli. S tímto triem prostě vede Barcelona nad každým soupeřem 2:0, ještě než zápas začne.

Ale vy přece máte nejlepší obranu, o čemž se v semifinále přesvědčil i druhý španělský fotbalový gigant Real Madrid, kterého jste vyřadili. Ta by si mohla s hvězdnou ofenzívou Barcelony poradit.

Ale to nic nemění na faktu, že Barcelona je favoritem. My postoupili do finále dost nečekaně, protože v Evropě je pořád minimálně pět celků, které jsou lepší než my a jsou lépe připraveny na to, aby Ligu mistrů vyhrály.

Jak je tedy možné, že právě váš Juventus hraje finále?

Protože jsme za posledních pět let udělali velký vzestup, o čemž svědčí čtyři italské tituly, navíc se nám podařilo loni v létě mužstvo posílit zkušenými hráči jako je Evra a spol., navíc nám přálo i štěstí, které je v soutěži, jakou je Liga mistrů, prostě nezbytné.

Třeba ho budete mít i ve finále...

Budeme ho samozřejmě potřebovat. Ale stejně tak bude zapotřebí, abychom se drželi taktiky, která by mohla vést k úspěchu.

A to?

Musíme hrát aktivně, abychom dělali Barceloně problémy, nesmíme se stáhnout do obrany a přenechat soupeři iniciativu. Na to jsou totiž Katalánci zvyklí a umí si s takovýmto pojetím poradit. Nějaký gól by nám určitě dali.

Takže opravdu věříte, že jste schopni Barcelonu porazit a trofej získat?

Věří tomu každý z nás, protože jinak bychom přece nemuseli do Berlína vůbec jezdit.

Zatímco zraněný Chiellini si finále nezahraje, Evra je asi na finále náramně motivovaný. I třeba kvůli Suárezovi, jehož excesy na vlastní kůži zažil a kterého teď bude mít proti sobě.

Na Suáreze a věci s ním související rozhodně nemyslí, protože všichni do jednoho se soustřeďujeme na finále. Na to, abychom poslední krok udělali.

Který tým vyhraje finále Ligy mistrů?
Barcelona
58,9 %
Juventus
41,1 %
Celkem hlasovalo 12682 čtenářů.

Reklama

Související témata: