Hlavní obsah

FC Parma kupce nenašla a skončí v likvidaci

Italský fotbalový klub FC Parma nenašel do dnešní stanovené lhůty kupce a čeká ho likvidace. Někdejší slavný tým, který soud poslal kvůli finančním problémům už v březnu pod nucenou správu, tak může doufat v nejlepším případě v nový začátek ve čtvrté amatérské lize, ovšem pod novým názvem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

FC Parma čeká likvidace.

Článek

Parma, která v 90. letech minulého století vyhrála dvakrát Pohár UEFA a jednou Pohár vítězů poháru, skončila v uplynulé sezóně nejvyšší italské ligy poslední a sestoupila. K registraci do Serie B ale potřebovala najít nového investora, který by převzal dluhy ve výši 22,6 miliónu eur. To se ale do poslední chvíle nepodařilo.

O záchranu klubu bojovali i fotbalisté, kteří se vzdali dlužných výplat a byli ochotní jednat o nových nižších smlouvách, aby umožnili finančně zdecimovanému klubu nový start. Sezónu Serie A mohla Parma dokončit pouze díky záchrannému fondu, který vytvořila ostatní mužstva.

O nucené správě rozhodl italský soud v polovině března poté, co byl zatčen majitel klubu Giampietra Manentiho, jehož dluhy dosahují hranice sto miliónů eur. Funkcionář, který koupil strádající celek v únoru a byl už jeho třetím majitelem v sezóně, čelí obvinění z praní špinavých peněz, zpronevěry a využívání nezákonných finančních toků.

Reklama

Související témata: