Hlavní obsah

Závod míru odstartuje se třemi vítězi

OLOMOUC

Celkem tři vítězové se postaví dnes v Olomouci na start letošního 56. ročníku cyklistického Závodu míru, podniku zařazeného do II. kategorie UCI. Budou to Čech Ondřej Sosenka z polské stáje CCC Polsat, který obhajuje loňské prvenství, Dán Jakob Piil hájící barvy týmu CSC Tiscali (2001) a Němec Steffen Wesemann z Telekomu.

Foto: ČTK

Jan Hruška (vlevo) dojíždí na druhém místě čtvrté etapy závodu Kolem Murcie. Z vítězství se raduje Kolumbijec Victor Hugo Peňa.

Článek

Právě posledně jmenovaný německý závodník může v letošních etapách Závodu míru vstoupit do historie. Pokud by se mu podařilo vyhrát, stal by se historicky nejúspěšnějším jezdcem tohoto prestižního klání. Zatím má na kontě čtyři celková prvenství (1992, 1996-97, 1999). Čtyřikrát kromě Wesemanna triumfovali ještě Polák Ryszard Szurkowski (1970, 1971, 1973, 1975) a Němec Uwe Ampler (1987-89 a 1998).

Wesemannova účast byla původně ohrožena, protože si při dubnovém Světovém poháru Kolem Flander způsobil zranění žeber. Stihl se však dát do pořádku, v neděli vyhrál závod v Kolíně nad Rýnem, který pro něj měl být testem. "Wesemannův start je potvrzen," prozradil ředitel Závodu míru Pavel Doležel.

Kromě dvou českých stájí, druhodivizního eD_system-ZVVZ a třetidivizního Joka jedou z našich cyklistů i již zmíněný Sosenka a také Milan Kadlec (Lampre). "Trať se mi líbí, ale ke spokojenosti mi v programu chybí časovka," řekl loňský vítěz Sosenka, který bude znovu týmovým lídrem. Jeho stáj však přijede ve slabším složení, neboť se CCC Polsat poprvé dostal i na slavnější Giro d_Italia, které začíná v sobotu. Celkem bude startovat 17 osmičlenných týmů, z nichž je devět z první divize.

Program
9. 5. - 1. etapa: Olomouc-Olomouc (111 km)
10. 5. - 2. etapa: Uničov-Opava (155)
11. 5. - 3. etapa: Krnov-Polanica Zdroj (189)
12. 5. - 4. etapa: Klodzko-Walbrzych (179)
13. 5. - 5. etapa: Jawor-Zielona Gora (213)
14. 5. - 6. etapa: Krosno Odrzanskie-Frankfurt n. O. (147)
15. 5. - 7. etapa: Lübben-Naumburg (214)
16. 5. - 8. etapa: Freyburg-Klingenthal (187)
17. 5. - 9. etapa: Bad Elster-Erfurt (161)

Sázejí na zkušenost

Velké ambice na celkové pořadí si dělají i svěřenci Jiřího Ženíška z eD_systém-ZVVZ. Tým sází hlavně na zkušenosti Tomáše Konečného a Lubora Tesaře. "Budeme bojovat, chceme uspět," vyhlásil Konečný, jemuž psychicky pomohlo nedávné druhé místo v etapovém závodě Dolním Saskem. "Dokázal jsem si, že mám slušnou formu, ale je to jenom sport. Dobrých soupeřů bude na Závodu míru spousta," dodal.

Už samotná první etapa se startem i cílem v Olomouci je pro něj prestižní, neboť jde o jeho rodné město. "Možná jsem motivovaný až přespříliš, jak moc bych jí chtěl vyhrát. Bylo by to asi jedno z mých největších vítězství, stavěl bych ho na úroveň vyhrané etapy na Vueltě," řekl Konečný. "Kluci z mančaftu to vědí, ale vyhrát by určitě chtěl i náš hlavní spurtér Michal Přecechtěl, který je taky Olomoučák."

Královská etapa má cíl v Klingenthalu

Na českém území absolvuje peloton téměř tři etapy. Ta třetí už ale končí v Polsku a mohla by poprvé zamíchat pořadím, protože se jede v horách. Další den je znovu kopcovitá etapa na polském území s osmi vrchařskými prémiemi. Za královskou etapu, která by měla korunovat vítěze, je považována ta předposlední s cílem v německém Klingenthalu. Z jejího závěru chystá ČT 2 přímý přenos, z ostatních etap bude vysílat dvacetiminutové záznamy.

Reklama