Hlavní obsah

Juventus - Sampdoria 5:0Higuaín překonal střelecký rekord, Juventus zakončil sezónu ve velkém stylu

Turín
Aktualizováno

Fotbalisté Neapole po výhře 4:0 v posledním kole italské ligy nad sestupujícím Frosinone udrželi druhé místo o dva body před AS Řím, které zvítězilo na hřišti AC Milán 3:1. Neapolský útočník Gonzalo Higuaín zaznamenal hattrick a s celkovými 36 góly překonal rekord Serie A, který dosud držel švédský útočník Nils Gunnar Nordahl, jenž si v sezóně 1949/50 v dresu AC Milán připsal o branku méně.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Rekordman italské Serie A Gonzalo Higuaín z Neapole.

Článek
Fotogalerie

Juventus deklasoval Sampdorii Janov 5:0. Dvě branky vstřelil argentinský forvard Paulo Dybala. V bráně domácího Juventusu nastoupila obvyklá dvojka Neto, přesto turínský celek udržel 22. čisté konto v sezóně a vyrovnal rekord italské nejvyšší soutěže, který drží právě Juventus společně s AC Milán.

Neapol byla v zápase s Frosinone podle předpokladů lepším týmem, naděje hostů na překvapivý bodový zisk ale do 44. minuty držel gólman Zappino. Poté už se ale prosadil domácí kapitán Hamšík a 81. ligovým gólem v dresu Neapole vyrovnal počin legendárního Diega Maradony.

Druhý poločas patřil argentinskému kanonýrovi Higuaínovi, jemuž k hattricku asistencemi dopomohli Allan, Hysaj a Mertens. Bývalý hráč Realu Madrid získal rekord vskutku stylově: 36. gól v sezóně vstřelil nůžkami.

AS Řím by v případě jakéhokoli zaváhání Neapole poskočilo na pozici vicemistra, takto ale zůstalo i po výhře v Miláně na třetí pozici a o Ligu mistrů bude muset bojovat ve 4. předkole. V zápase na San Siru Římané potvrzovali formu z posledních zápasů a po gólech Salaha, El Shaarawyho a střídajícího Emersona vedli už o tři branky. V závěru pouze zkorigoval stav Bacca, s 18 góly nejlepší střelec AC Milán.

Suverénní Juventus

Stará dáma rozhodla o 29. ligové výhře v sezóně už v první čtvrthodině. Po pěti minutách hlavou překonal gólmana Brignoliho obránce Evra, o chvíli později byl za faul na Mandžukiče vyloučen slovenský obránce Sampdorie Škriniar a domácí navíc dostali k dispozici pokutový kop. Brignoli sice vystihl směr Dybalovy penalty, další brance však nezamezil.

V závěru poločasu Dybala zvýšil druhou trefou v zápase a v této sezóně se přímo podílel na 28 gólech: 19 jich dal a na dalších devět přihrál. Žádný hráč Juventusu nezaznamenal podobně úctyhodnou bilanci v Serii A od ročníku 2007/08.

Závěr zápasu patřil obráncům. Jediný gól v sezóně si v závěrečném utkání připsal Chiellini a skóre uzavřel jeho defenzivní kolega Bonucci.

Šesté místo si pojistilo Sassuolo, které porazilo Inter Milán i díky dvěma Politanovým gólům 3:1. Pokud Juventus porazí ve finále Italského poháru AC Milán, zahraje si Sassuolo v příští sezóně Evropskou ligu.

Italská fotbalová liga - 38. kolo:
Juventus Turín - Sampdoria Janov 5:0 (15. z pen. a 37. Dybala, 5. Evra, 77. Chiellini, 85. Bonucci),
AC Milán - AS Řím 1:3 (86. Bacca - 19. Salah, 59. El Shaarawy, 82. Emerson)
Neapol - Frosinone 4:0 (52., 62. a 71. Higuaín, 44. Hamšík)
Sassuolo - Inter Milán 3:1 (6. a 39. Politano, 26. Pellegrini - 32. Palacio)

Reklama

Související témata: