Hlavní obsah

Toni se pár dnů po ukončení kariéry stal viceprezidentem Verony

Bývalý italský fotbalový kanonýr Luca Toni, který před několika dny ukončil hráčskou kariéru, bude viceprezidentem týmu Hellas Verona. V jeho barvách nedokázal mistr světa z roku 2006 zabránit sestupu do druhé ligy. Jedním z prvních Toniho úkolů bude angažovat nového trenéra, neboť dosavadní kouč Luigi Delneri podle deníku Gazzetta dello Sport v klubu končí.

Článek

"Stále tomuto městu něco dlužím. Hellasu bych rád pomohl zpátky do Serie A, kde si zaslouží být," řekl před pár dny Toni, jenž se v domácím ligovém zápase s jistým mistrem Juventusem Turín stylově rozloučil s kariérou po "panenkovsku" proměněnou penaltou.

Skvělý hlavičkář prošel dvanácti italskými kluby v čele s Palermem, Fiorentinou či Juventusem Turín. Kromě toho si zahrál i za Bayern Mnichov, v jehož dresu získal dva mistrovské tituly, krátce působil v SAE. Dvakrát se stal nejlepším střelcem v Itálii, jednou v Německu a v sezoně 2005/06 získal Zlatou kopačku pro nejlepšího kanonýra evropských lig.

Za reprezentaci Toni odehrál 47 zápasů, v nichž zaznamenal 16 gólů. Kromě zlatého MS 2006 v Německu, kde byl zařazen do týmu hvězd turnaje, se zúčastnil i Eura 2008 a Poháru FIFA 2009. Celkem během kariéry překonal v soutěžních duelech hranici tří set branek.

Reklama

Související témata: