Hlavní obsah

Fotbal psal historii. V Itálii udělil sudí poprvé zelenou kartu

Chiavari

Záložníka Cristiana Galana zná jen málokterý fanoušek. Pětadvacetiletý záložník nastupuje v druhé italské lize za Vicenzu, neplatí za žádnou velkou hvězdu, přesto se tenhle chlapík nesmazatelně zapsal do historie fotbalu. Stal se totiž prvním hráčem, který obdržel v soutěžním duelu zelenou kartu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Galano dostal v Itálii zelenou kartu.

Revoluční novinku v podobě zelené karty, která ocení výjimečná gesta fair play, se rozhodli v této sezóně vyzkoušet v italské Serii B.

Zelená karta je opakem červené. Je udělována virtuálně a oznamuje se až po skončení zápasu. Rozhodčí její pomocí mohou vyzdvihovat příkladné chování hráče na hřišti během utkání a tuto netradiční kartu si jako vůbec první vysloužil zmiňovaný Galano.

V zápase 7. kola mezi domácí Entellou a Vicenzou vypálil z úhlu na bránu. Balón se mezi tři tyče sice nevešel, nicméně Vicenza měla zůstat u míče. Rozhodčí Marco Mainardi totiž viděl dotyk domácího Troiana a ukázal na roh.

U hlavního arbitra se ihned srojili protestující hráči Entelly. Jejich debatu však brzy utnul Galano, jenž se přiznal, že střelu žádný ze soupeřových hráčů netečoval. Sudí tak svůj verdikt změnil a nařídil kop od branky. Entella nakonec vyhrála 4:1. "Galano tímto gestem ukázal skutečné fotbalové hodnoty italského fotbalu a Serie B," uvedl ředitel druhé nejvyšší italské soutěže Andrea Abodi.

Reklama

Související témata: