Hlavní obsah

Český reprezentant je k mání. Ale za 700 miliónů korun, vzkazuje zájemcům Sampdoria

Aktualizováno

Mimořádně žhavým přestupovým zbožím se stává jednadvacetiletý fotbalový útočník Patrik Schick. V neděli večer zařídil coby náhradník výhru Sampdorie Janov nad Boloňou (3:1) a v přístavním městě si lebedí, jaký kauf se jim povedl. V létě totiž majitelé Sampdorie investovali do Schicka čtyři milióny eur, ovšem nyní si jej cení na pětadvacet milionů. A byť už je přestupový termín minulostí a do letního je daleko, zájemci o služby rodáka z Prahy už se šikují.

Foto: Simone Arveda, ČTK/AP

Patrik Schick (vpravo) ze Sampdorie se spoluhráčem Milanem Škriniarem.

Článek

„Investice do neznámého útočníka se fanouškům Sampdorie zdála hodně přehnaná. Ale nyní už o českém Bombardérovi nikdo nepochybuje. A majitel klubu Massimo Ferrero si musí doslova olizovat knír," zhodnotila Schickův mimořádný přínos italská verze serveru goal.com.

O Schicka se v létě zajímala také Basilej či Bayer Leverkusen, ale Schick si po konzultaci s manažerem Pavlem Paskou vybral jako nový domov Apeninský poloostrov. Hned debut v přípravě vyšperkoval gólem, pak pravidelně nastupoval do přípravných zápasů včetně duelu proti Barceloně. Postupně si zvykal na italskou realitu.

„Připadal jsem si jako na fotbalové univerzitě. Každá přihrávka v přípravě je s maximální razancí. Standardní délka tréninku je dvě a půl hodiny, někdy více. Třikrát v týdnu se dělá jen taktika," vyprávěl Schick. „Čeká mě rok učení, kdy se musím hlavně adaptovat," říkal opatrně.

V říjnu si připsal premiérovou trefu v italské nejvyšší soutěži, když prostřelil hvězdného Buffona v brance Juventusu. Poslední listopadový den minulého roku se v utkání Italského poháru proti Cagliari zaskvěl dvěma góly. Následně se trefil ve třech ligových utkáních v řadě, když pokořil obrany FC Turín, Lazia a Chieva.

Role žolíka mladému střelci svědčí

A po Novém roce, byť dál naskakuje do hry hlavně v roli žolíka, Schickův střelecký apetit neochabnul. Přispěl k výhře nad AS Řím, naposledy pak v neděli přivedl k extázi bezmála osmnáct tisíc diváků na domácím stadiónu, když naskočil v dresu Sampdorie z lavičky do nepříznivě se vyvíjecího utkání s Boloňou.

Sedm minut před koncem nádherně placírkou levé nohy zařídil vítěznou branku, o necelých 300 sekund později pak po jeho stříleném centru přišel vlastní gól, který pečetil výhru Sampdorie 3:1. „Vždy připraven," napsal klubový prezident k fotografii Schicka na sociálních sítích v euforii z tříbodového zisku.

„Byl to těžký zápas. Když jsme v půli prohrávali, byla naše situace svízelná. Jsem pochopitelně šťastný, že jsem týmu pomohl gólem a vyhráli jsme, což je hlavní. Myslím, že máme dobrou formu," říkal pro klubovou televizi v angličtině Schick.

Schovávám Patrika, aby mi ho neprodali

Fanoušci nyní trenérovi Sampdorie, jímž je Marco Giampaolo vyčítají, že Schick je pravidelně na lavičce náhradníků. „Schovávám Patrika, aby mi ho neprodali a já ho měl v kádru i příští sezónu," komentoval vše s úsměvem šéf lavičky Sampdorie.

Útočníkova produktivita totiž pochopitelně nenechává chladnými pozorovatele velkých klubů. Vždyť člen českého reprezentačního výběru skóroval každých 106 minut svého italského angažmá. I proto je prioritou na seznamu posil ve Fiorentině, a zejména pak v milánském Interu. „V neděli zase všechny šokoval. Pozorovatele Interu rovněž. I proto si už na pondělí domluvili schůzku s manažerem Paskou a řešili Schickovu budoucnost," napsal server calciomercato.com.

Fiorentina v zimě nabízela Sampdorii za Schicka patnáct miliónů eur, ale neuspěla. Klub si totiž cení českého útočníka na pětadvacet miliónů a podle italských serverů je Inter ochoten takovou částku akceptovat. Pokud skutečně zaplatí téměř 700 miliónů korun, stane se mladičký ofenzivní klenot druhým nejdražším hráčem české historie. Primát drží Nedvědův přesun z Lazia do Juventusu Turín, který tehdy zaplatil 45 miliónů eur.

Reklama