Hlavní obsah

Žižkov míří do předkola poháru UEFA

PRAHA

Fotbalisté Viktorie Žižkov se po roce znovu mohou těšit na Pohár UEFA. Pražané si místo v předkole této pohárové soutěže vybojovali třetím místem v ligové tabulce, k němuž jim dnes stačila domácí remíza 1:1 s Baníkem Ostrava. Již jistý mistr ligy Sparta klopýtl ve Zlíně, kde prohrál 1:2.

Foto: ČTK/Lukáš Machalínek

Josef Mucha ze Zlína (vlevo) a Martin Petráš z pražské Sparty v utkání první fotbalové ligy.

Článek

Loňský mistr z Liberce potřeboval při remíze Žižkova vyhrát v Příbrami, a to se mu nepodařilo. Tento zápas skončil rovněž 1:1 a při bodové rovnosti rozhodla ve prospěch Pražanů bilance ze vzájemných utkání. Liberec bude spolu se Synotem a Brnem hrát v Poháru Intertoto.

Synot o své účasti v této letní soutěži rozhodl pardubickým vítězstvím nad Bohemians, Brno se pak do Intertota dostalo navzdory debaklu 1:4 v Jablonci. V konečné tabulce Brňané předstihli Příbram až díky pravidlu o vyšším počtu nastřílených branek; bilanci ze vzájemných zápasů i celkový gólový rozdíl totiž měly oba celky stejnou.

Žižkov po remíze slavil předkolo poháru UEFA

Žižkov měl nad Baníkem od úvodu převahu, ale chyběla mu mnohdy lepší muška. Jen kousek chyběl v deváté minutě Buryánovi, který se podíval na vyběhnutého Rašku a jeho pokus z půlky hřiště zastavilo až břevno. Vzápětí se objevil sám před ostravským brankářem Oravec, ale přestřelil a Chihuriho tečované 'nůžky' také skončily vedle. V polovině úvodní půle zahrozil poprvé i Baník, jenže Lukešovu hlavičku Pižanowski lehce kryl. Jeho protějšek Raška musel více dokazovat své umění a Piklovu ránu z přímého kopu vyrazil na roh. Ve 30. minutě se po Svěrkošově přistrčení hlavou ocitl v ideální pozici Mario Lička, chyběla mu však také přesnost.

Na druhé straně spálil další možnost Oravec, jenž hlavičkoval těsně vedle levé tyče. Trenér Lavička se snažil v přestávce oživit ofenzivu a do hry poslal místo Dirnbacha Janouška. A vstup se Viktorii vydařil - po Piklově přihrávce za obranu vybojoval Oravec roh a po něm se v hlavičkovém souboji s Drozdem prosadil obránce Klimpl. Ostravští však rychle odpověděli. Sviták vysunul Svěrkoše, devatenáctiletý útočník se prosadil v souboji s Mlejnským a podél Pižanowského vstřelil svůj čtrnáctý gól v tomto ročníku V závěru se na stavu nic nezměnilo a Žižkovští čekali po skončení utkání na výsledek z Příbrami. Poté začali s oslavami.

Viktoria Žižkov - Baník Ostrava 1:1
Poločas: 0:0, Branky: 47. Klimpl - 51. Svěrkoš. Rozhodčí: Puček - Vodička, Krátký. Bez ŽK. Diváci: 2148
Zlín pokazil Spartě radost z titulu

Posledních deset minut stačilo fotbalistům Zlína k tomu, aby pokazili Spartě korunovaci při zisku mistrovského titulu. Ligový nováček vyhrál 2:1 a sedmým místem v konečně tabulce překonal všechna očekávání. Zlínský trenér Vlastislav Mareček naladil proti novému mistrovi sestavu spíše defenzivně. Na hrotu útoku zůstal pouze osamocený Babnič a po většinu hry také měla Sparta výraznou územní převahu.

V ofenzívě Zlín spoléhal hlavně na rychlé protiútoky po dlouhých centrech z hloubi pole. Už po pěti minutách se dostal poprvé k zakončení Babnič, který je ve Zlíně na hostování právě ze Sparty, ale jeho hlavička mířila přímo do náruče brankáře Blažka. Po změně stran se Zlín více vytáhl z obranné ulity, což se odrazilo na mnohem větším počtu střeleckých příležitostí na obou stranách.

Po hodině hry poslal trenér Kotrba na trávník Juna, který šest týdnů marodil, a teď potřeboval jen čtyři minuty na gól. Po Zelenkově akci a centru Poborského hlavičkoval do sítě. Ukolébaná Sparta však polevila a aktivně hrající Zlín otočil výsledek. Osm minut před koncem trefil Novosad ze dvaceti metrů přesně dolní růžek Blažkovy branky. O tři minuty později Nehoda s Lasotou prošli děravou obranou Sparty, Lasota oklamal i brankáře Blažka a přidal druhou branku.

Tescoma Zlín - Sparta Praha 2:1
Poločas: 0:0, Branka: 81. Novosad, 85. Lasota - 64. Jun. Rozhodčí: Šedivý - Ondo, Lukes. Bez karet. Diváci: 3120
Baffour vzal Příbrami v nastavení Pohár Intertoto

Až brankou libereckého Baffoura v nastavení přišli příbramští fotbalisté o účast v Poháru Intertoto. Hostům ani remíza 1:1 nestačila k postupu na třetí místo tabulky a tím i k účasti v předkole Poháru UEFA. Obhájce titulu se tak musí spokojit se startem v Intertotu. Prakticky s úvodním hvizdem se nad stadionem spustil U Litavky silný déšť a bouřka, která se postupně změnila v průtrž a trávník se změnil v brouzdaliště. To hráčům oběma týmů hodně komplikovalo kombinační hru, míč se často doslova zastavoval v kaluži.

První šanci měli hosté ve čtvrté minutě, kdy vyzkoušel Koloušek střelou z dálky Sňozíka. Po deseti minutách se mohli hosté ujmout vedení. Po Kolouškově rohu hlavičkoval Nezmar obloučkem přes domácího brankáře, ale tomu pomohlo břevno. Po hodině hry přiťukl Tomáš Janů Slepičkovi a jeho křížnou střelu zastavila tyč příbramské branky. Uhodilo však na druhé straně. Po faulu Tomáše Janů na Otepku trefil Rychlík z osmnácti metrů přesně k tyči Kinského branky. Radost Příbramských zkazil až v nastaveném čase střídají Baffour, když vyroval a připravil je o pohárový start.

Marila Příbram - Slovan Liberec 1:1
Poločas: 0:0, Branky: 81. Rychlík - 90. Baffour. Rozhodčí: Jára - Amler, Tulinger. ŽK: V. Janů, Siegl, Sňozík - T. Janů. Diváci: 2720
Jablonečtí fotbalisté si na závěr otevřeli střelnici

Jablonecký stadion Střelnice v sobotu poprvé v této sezóně dělal čest svému jménu. V posledním utkání porazili svěřenci trenéra Vlastimila Paličky Brno 4:1 a udělali tak radost divákům, pro něž byl hned po závěrečném hvizdu rozporcován trávník. Tím okamžikem začala Na Střelnici letní přestavba stadiónu tak, aby vyhovoval zpřísněným kritériím fotbalového svazu.

První přímou střelu na branku vyslal po čtvrthodině z dálky brněnský útočník Pacanda a hosté měli i první vyloženou šanci. Ve 27. minutě Pulen nejprve vyrazil ránu Abraháma, vzápětí Pacanda trefil tyč a odražený míč vytáhl Pulen na roh. Ve 33. minutě se po Michálkově rohu a několika odvrácených střelách dostal k míči Majsniar a otevřel skóre. O tři minuty později Laštovka rozehrál přímý kop přesně na hlavu Jirouška a ten precizně svým premiérovým prvoligovým gólem zvýšil jablonecké vedení.

Dvě minuty před přestávkou Herzán excelentně vysunul Michálka, který běžel ze strany sám na Belice a podruhé v utkání z podobné pozice přestřelil. Trest přišel ve 45. minutě, kdy obránce Vít faulovat Pacandu, sám postižený rozehrál na nekrytého Živného a ten snížil. V 55. minutě to agilní Pacanda zkusil z dvaceti metrů, ale hned z protiútoku se po centru Čápa Majsniar prosadil v souboji s brněnskými obránci, přiťukl Maškovi a ten šikovně po zemi obstřelil Belice.

V 60. minutě byl střed brněnské obrany znovu otevřený a Majsniar dal svůj druhý gól v zápase. Hosté nerezignovali, ale jediným výsledkem byla v 69. minutě Schusterova střela do sítě, při níž však asistent rozhodčího Zlámal odmával ofsajd.

FK Jablonec 97 - 1. FC Brno 4:1
Poločas: 2:1, Branky: 33. a 60. Majsniar, 36. Jiroušek, 56. Mašek - 45. Živný. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Damková. ŽK: Křivánek (Brno). Diváci: 1483
Olomoučtí doma poprvé na jaře prohráli

V posledním utkání sezóny olomoučtí fotbalisté poprvé na jaře doma prohráli. Osudem se jim stala pražská Slavia, která byla ve vyrovnaném utkání klidnější, měla přesnější kombinaci a v Kukovi měla také nejlepšího střelce závěru sezóny. Olomouckým nevycházela finální přihrávka a její hráči zcela selhali střelecky.

V úvodu to byli domácí, kteří zahrozili zásluhou Kučery z dvanácti metrů. Po něm to zkoušel Reiter obloučkem ze 40 metrů, ale v obou případech byl brankář Slavie Černý připraven. Ve 12. minutě dostal Kuka přihrávku na hranici ofsajdu a sám postupoval na Vaniaka. Ten zaváhal s vyběhnutím a slávistický útočník pak bezpečně střelou k pravé tyči dostal své mužstvo do vedení.

Po přestávce Olomouc zatlačila Slavii do obrany, ale vyrovnat se jí nepovedlo. Olomouci na druhé straně chyběla přesnost v kombinaci i ve finální přihrávce. Ještě čtvrt hodiny před koncem mohl vyrovnat Rozehnal, ale po rohu střídajícího Siegla mířil těsně vedle levé tyče. Třináct minut před koncem pak prošel trestným územím hostí Rojka, dobře se uvolnil, ale Gedeon si s ním v poslední chvíli, byť za cenu faulu, poradil.

Sigma Olomouc - Slavia Praha 0:2
Poločas: 0:1, Branky: 12. Kuka, 89. Adauto. Rozhodčí: Dvořáček - Gulajev, Filgas. ŽK: Vachoušek, Kalivoda (oba Slavia). Diváci: 4538
Hradec se rozloučil výhrou

Hradečtí fotbalisté se s první ligou rozloučili vítězstvím nad Českými Budějovicemi 2:1. Zemánkův gól v poslední minutě jim vynesl první výhru po sedmi kolech, ale na sestupu už nemohl nic změnit. Loučení s nejvyšší soutěží začalo pod "Lízátky" skvěle. Už ve 13. minutě poslal Breda do šance Klapku, ten mu míč gentlemansky vrátil a zkušený kanonýr otevřel skóre stejně jako před týdnem v Liberci.

Do druhého poločasu poslal českobudějovický trenér Pavel Tobiáš místo Vozábala Petr Bouchala a jednadvacetiletý mladík se mu už po třinácti minutách odměnil svým prvním ligovým gólem. U tyče si počkal na Matouškův centr a hlavičkoval do sítě. V poslední minutě pak při podobné situaci zvolil místo střely polovysoký centr a Zemánek zblízka usměrnil míč za Kolářova záda.

Hradec Králové - České Budějovice 2:1
Poločas: 1:0, Branky: 13. Breda, 90. Zemánek - 58. Bouchal. Rozhodčí: Kafka - Talpa, Slavík. ŽK: Konečný (Budějovice). Diváci: 724
Blšanské loučení se stadiónem skončilo porážkou

Loučení se svým stadiónem coby prvoligovou arénou fotbalistům Chmelu Blšany nevyšlo. V severočeském derby prohráli s Teplicemi po mdlém výkonu 0:1, když jedinou branku zápasu vstřelil v 67. minutě střelou z hranice šestnáctky Voříšek. I pro něj to bylo pravděpodobně loučení s teplickým dresem. Zápas v Blšanech výrazně ovlivnil samotný úvod. Nad chmelařskou vískou se přehnala silná bouřka doprovázená hustým deštěm. A tak už v šesté minutě dal rozhodčí Helebrant oběma týmům pokyn k opuštění trávníku a diváci třiadvacet minut sledovali, jak provazce deště buší do hrací plochy.

Fotbalisty zjevně přerušení vyvedlo z rytmu. Jak jinak si vysvětlit oboustranně matný výkon. Vzletná prohlášení hráčů, že chtějí svou hrou přehlušit dohady, proč zápas zmizel z nabídek sázkových kanceláří, zůstala v kabině. A na promočeném trávníku si všichni dávali hlavně pozor, aby se nezranili. Domácí si pozorně hlídali obě teplická tykadla a dopředu se příliš netlačili, soupeř vůbec nepřipomínal pohárového šampióna.

Chmel Blšany - FK Teplice 0:1
Poločas: 0:0, Branka: 67. Voříšek. Rozhodčí: Helebrant - Filípek, Pokorný. ŽK: Rezek (Teplice). Diváci: 2032
Fotbalisté Bohemians se s první ligou rozloučili prohrou

Fotbalisté Bohemians Praha se s nejvyšší soutěží rozloučili prohrou. Dnes je v Pardubicích, kde tráví třízápasové vyhnanství kvůli disciplinárnímu trestu, zdolal staroměstský Synot 2:1. Jihomoravané si výhrou zároveň definitivně zajistili účast v letním Poháru Intertoto, Kowalík pak proměněnou penaltou korunu pro krále střelců. Hosté přijeli do Pardubic s defenzivní taktikou a snahou o rychlé protiútoky a vlastní polovinu v úvodu příliš neopouštěli.

V prvním poločase ale jejich brejky znamenaly časté nebezpečí. V prvních náznacích šancí se přesto objevili "klokani". Pak vyrazili na zteč hosté a hned uspěli: Šumulikoskiho krásný pas si na prsou zpracoval Malár, prohnal se kolem beka Lesáka a ten jej v nouzi zastavil jen faulem. Míč si na penaltovou značku postavil nejlepší ligový kanonýr Kowalík a střelou doprostřed branky s přehledem zaznamenal svůj letošní šestnáctý ligový gól. Od té doby opanovali hřiště Bohemians, ale jejich platonický tlak jen dál prohluboval jejich krizi. Vzápětí postihla Bohemians další rána: Zoubek na polovině hřiště zbytečně udeřil loktem do obličeje Šumulikoskiho a sudí Čuřín jej nekompromisně vyloučil.

Poslední naději na vyrovnání měl v první půli neúnavný špílmachr Kisel, z přímého kopu ale Ondrůška nepřekvapil. Po přestávce se hra vyrovnala. Bezradní Pražané na pozornou obranu Synotu dlouho nic nevymysleli. Postupně začal z brejků hrozit i Synot, Mícova střela nejprve těsně přeletěla Holcovu bránu a v 69. minutě se hosté dočkali druhé gólové radosti. Šumulikoski postupoval středem hřiště, všiml si špatně vyběhnutého Holce a lahůdkovým lobem z 30 metrů poslal Synot do dvoubrankového vedení.

Bohemians se dál tlačili do šancí a ke snížení jim pomohlo i štěstí: po Kiselově centru hlavičkoval do břevna Obermajer a odražený míč si do vlastní sítě srazil staroměstský Meduna. I potom měli Pražané více ze hry a přitlačili Synot před vlastní šestnáctku, ale k vyložené šanci se už nepropracovali.

Bohemians Praha - 1. FC Synot 1:2
Poločas: 0:1, Branky: 73. vlastní Meduna - 11. Kowalík z pen., 69. Šumulikoski. Rozhodčí: Čuřín - Pinkas, Kašný. ŽK: Lesák, Dvořák, Rajnoch, Kisel - Míca. ČK: 35. Zoubek (Hradec). Diváci: 400
Konečná tabulka první fotbalové ligy po posledním 30. kole:
1.Sparta30205551:1765
2.Slavia301810265:1964
3.Žižkov30148838:3350
4.Liberec30148843:3650
5.Ostrava301361141:3845
6.Teplice301361133:3245
7.Zlín301191034:4142
8.Synot301171239:4040
9.Brno301091135:3139
10.Příbram30912934:3039
11.Olomouc308101229:3334
12.Jablonec307131029:3934
13.Č. Budějovice30861636:5430
14.Blšany30771628:3928
15.Bohemians30591634:5624
16.H. Králové303131423:5422

Reklama