Hlavní obsah

Pohárové trápení střídá liga v zimním počasí

PRAHA

Program 13. kola ligy se bude snažit fanouškům vynahradit černý pohárový čtvrtek českého fotbalu. Vrcholem programu bude až pondělní souboj Liberce se Spartou o čelo tabulky, ale hodně slibuje i nedělní duel Mladé Boleslavi v Ostravě, či souboj oživlé Slavie proti Příbrami. Společným nepřítelem všech hráčů mohou být i rozmary počasí, z mnoha míst je hlášeno sněžení a mráz.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Liberec loni slavil titul, v pondělí chce uspět proti Spartě.

Článek

V Ostravě se Mladá Boleslav představí v neděli večer, a tak na regeneraci po souboji s Panathinaikosem nebude mít moc času. Naposledy sice na Bazalech vyhrála, ale současná forma Středočechů má daleko k té z úvodu sezony. Trenér Karel Večeřa soupeře ve čtvrtek sledoval, ale očekává, že bude hrát aktivněji. "Trenér Uhrin udělá změny, kádr mají dostatečně široký," soudí Večeřa, který si víkend zpestří sobotní tréninkovou ukázkou pro účastníky mezinárodního trenérského sympozia v Praze.

Hráči Mladé Boleslavi už ani zdaleka nepřipomínají suverénní tým, který na začátku sezony vévodil lize. V domácí soutěži prohráli tři ze čtyř posledních zápasů a Ostrava nebude lehkým soustem. "Musíme se co nejrychleji dát dohromady. Nemůžeme si myslet, že všechno vyhrajeme, pár proher nic neznamená," burcuje Dušan Uhrin, který si postěžoval hlavně na nedostatek touhy po vítězství a chyby v obraně.

Duel týmů v krizi

Kolo začne v sobotu soubojem Slovácko - Plzeň, tedy duelem dvou týmů v delší krizi. Slovácko je na chvostu tabulky, nevyhrálo jedenáctkrát v řadě, Západočeši šestkrát. "Musíme tu sérii ukončit. Z poslední nešťastné porážky v Kladně jsme se už otřepali, určitě nám pomohlo i pohárové vítězství v Opavě," věří trenér Jiří Plíšek.

Hostující kouč Stanislav Levý bude mít motivaci navíc, protože právě ve Slovácku se jeho služeb nečekaně v létě vzdali. Nejen proto ale kouč označil nejbližší utkání jako klíčový duel podzimu. "Nechci podceňovat sílu jiných soupeřů, ale vzhledem k situaci, v jaké se my i Slovácko nacházíme, je to pro nás ten nejtěžší možný zápas," řekl dnes Levý. Spolu s ním návrat do známých míst prožije i záložník Malár.

V souboji České Budějovice - Zlín se potkají týmy s naprosto odlišnou bilancí: domácí vyhráli poslední čtyři domácí zápasy, zatímco hosté na výhru venku čekají už dva roky; přesně 28 zápasů. Jihočechům bude ale citelně chybět stoper Horejš, nepřítelem může být i pohoda ve vlastních řadách. "Vycítil jsem v kabině až moc uspokojení, hráči si musejí uvědomit, že Zlín bude nebezpečný," uvedl kouč František Cipro a upozornil zvlášť na standardky soupeře.

I trenér Petr Uličný o bilanci svého týmu dobře ví. "Je skutečně děsivá, ale jednou přece musí skončit. Budějovice jsou sice překvapením podzimu, my se ale potřebujeme odpoutat z předposledního místa v tabulce," řekl.

Slavia zažívá zvláštní období

Z osmi vzájemných domácích zápasů Slavia s Příbramí ještě ani jednou neprohrála, ale nyní prožívá zvláštní období: doma nevyhrála třikrát za sebou, zatímco vozí body od soupeřů. "Ani s Příbramí to nebude jednoduché, hodně napoví už úvod zápasu," uvedl trenér Karel Jarolím.

Hosté bojují každý zápasem o klid pro zbytek ligy, ale na Slavii nemají co ztratit. "Musíme se prezentovat dobrou defenzivou, určitě tak ale nebudeme hrát celý zápas. Bez aktivní hry nemůžeme uspět," slíbil trenér František Barát.

Most poslední tři domácí zápasy vyhrál a rád by sérii prodloužil i s Kladnem, které je venku poloviční. Severočechy to prý neukolébá. "Zápas s Kladnem pro nás bude obzvlášť důležitý, tomu by měl odpovídat i náš přístup," prohlásil trenér Zdeněk Ščasný.

Hosté slibují, že se o body poperou. "Na Liberec, Mladou Boleslav a Teplice jsme nestačili, dopouštěli jsme se individuálních chyb nebo jsme nezvládali standardky. Věřím, že proti týmům ze středu tabulky budeme mít větší šanci," uvedl trenér Miroslav Koubek.

Petrželu trápí rozmary počasí

Olomouc na domácím hřišti Teplice už šest let neporazila, ale kouče Vlastimila Petrželu více trápily rozmary počasí, které tým vyhnaly na umělou trávu. "Tu úplně nenávidím, trochu mi to dělá starosti," zhrozil se. Přesto je přesvědčen, že mužstvo bude adekvátně připraveno. "Teplice jsem dvakrát viděl, mají kvalitu, ale musíme vyhrávat bez ohledu na soupeře."

Vítězná jízda Teplic se v minulém kole zasekla po čtyřech zápasech, ale zaváhání s Českými Budějovicemi by rádi Severočeši odčinili už na Hané. "Snad navážeme na předchozí dobré výkony a výsledky, které jsme venku předvedli," připomněl asistent Jiří Bartl teplické výhry v Příbrami a Zlíně.

Brno letos doma ještě neprohrálo, ovšem proti Jablonci se mu v posledních letech nedaří; naposledy ho na svém trávníku porazili před čtyřmi lety. Trenér Josef Mazura má navíc problémy se složením obrany, kde mu vypadli Švejnoha a Mazuch. "Musíme být stejně hladoví po vítězství jako v posledním domácím utkání s Mladou Boleslaví," zdůraznil kouč s tím, že si jeho svěřenci musejí dát pozor především na Lafatu.

V Jablonci přemýšlejí, jak na vyhlášenou brněnskou defenzivu znovu vyzrát. "Třeba to bude z naší strany zápas o jedné šanci, musíme být maximálně efektivní. Na druhou stranu ale nehodláme hrát pasivně, to nám není vlastní," tvrdí kouč Petr Rada, který po delší době může počítat s rekonvalescentem Petrželou.

Program 13. kola první ligy:
Sobota 4. listopadu:
17:00 1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň.
Neděle 5. listopadu:
17:00 Dynamo České Budějovice - Tescoma Zlín, Slavia Praha - Marila Příbram, Sigma Olomouc - FK Teplice, 1. FC Brno - FK Jablonec, SIAD Most - SK Kladno, 20:15 Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav.
Pondělí 6. listopadu:
17:15 Slovan Liberec - Sparta Praha.

Reklama