Hlavní obsah

Pohár FIFA: Brazilci nestačili na Kamerun

PAŘÍŽ

Fotbalisté Kamerunu zaskočili v utkání prvního kola Poháru FIFA v Paříži mistry světa z Brazílie a po bezbrankovém prvním poločase zvítězili 0:1. Jediný gól vstřelil sedm minut před koncem zápasu Eto'o.

Foto: ČTK

Brazilec Belleti (vlevo) bojuje o míč s Kameruncem Mohammadem Idrissouem.

Článek

Diváci na pařížském Stade de France ale příliš atraktivní fotbal neviděli. Oba celky si sice vytvořily několik šancí, ale s výjimkou té Eto'ovy nebyla žádná z nich vyložená.

Brazilci se už během první půle nemohli dostat ke své hře. Kamerunci rozbíjeli jejich akce, ale po nějaké době přece jen v napadání polevili. Mistři světa začali kombinovat a jako první vážněji ohrozili soupeřovu branku. Po dvaceti minutách hry se k míči na hranici pokutového území dostal Adriano, ale gólman Kameni jeho jedovku zlikvidoval.

S druhou půlí přišel uragán

Kamerunští 'lvi' těžili tradičně z rychlých protiútoků, ale do první větší šance se dostali až po půlhodině hry. Po pravé straně utekl brazilské obraně Mbami a odcentroval do vápna přímo na hlavu Foea, jehož pokus skončil jen v náručí gólmana Didy.

Krátce před koncem první půle zaskočil Brazilce Idrissou, který se náhle zjevil úplně volný před brankou a hotovil se k efektní střele nůžkami. Centrovaný míč ale ve vzduchu minul.

Do druhého poločasu vletěli Kamerunci jako uragán. Zatlačili Brazilce před jejich branku a centrovali před Didu jeden míč za druhým. Brazilci se sice časem oklepali, ale nevěděli, co hrát.

Ronaldinho čekal marně

Kamerunci se rychle přesouvali a zdvojovali zálohu, díky čemuž ničili akce soupeře už v zárodku. Nejaktivnějším mužem v kanárkově žlutém dresu byl Ronaldinho, který už však nedokázal zopakovat sólový průnik z první půle a od spoluhráčů čekal na nápad marně.

Afričané dál těžili především z rychlosti. V 73. minutě měl první šanci Eto'o, ale tísněn Lúciem vyslal na Didu jen střelu po zemi, kterou brazilský brankář bez problémů zneškodnil. Eto'o si spravil chuť o deset minut později, kdy jeho strážce Lúcio zaspal. Kamerunec se nezdržoval zpracováním přihrávky a z voleje překonal gólmana AC Milán.

Reklama

Související témata: