Hlavní obsah

Plíšek nešel na tiskovku, čeká ho disciplinárka

UHERSKÉ HRADIŠTĚ/PRAHA

Trenér Jiří Plíšek řeší nejtěžší chvíle své krátké trenérské kariéry. Nejenže je po další porážce ohrožena jeho funkce hlavního kouče Slovácka, ale současně ho čekají těžkosti při vysvětlování, proč se po sobotním ligovém utkání s Plzní (0:2) nezúčastnil tiskové konference. Klubu za to hrozí pořádková pokuta až do výše 50 tisíc korun, trenérovi a případně klubu navíc disciplinární řízení za porušení soutěžního předpisu.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

O tom, zda klub bude nucen za provinění kouče nucen platit, rozhodne vedení soutěže. V tomto případě Ivo Lubas, šéf pro řízení profesionálních soutěží. "Vyčkáme, až dostaneme zápis z utkání, a jak se k tomu vyjádří delegát, případně zjistíme další skutečnosti. Pak rozhodneme, zda pokutu udělit," uvedl v neděli svazový činovník.

Připomněl, že od doby zavedení předpisu musel sáhnout k pokutě pouze jednou. Postiženým byl na podzim 2001 Dušan Uhrin starší, který se nedostavil na tiskovou konferenci po jednom z utkání v teplickém angažmá. Tehdy padesátitisícovou pokutu skutečně udělil. "Tehdy výše pokuty byla stanovena pevnou částkou, dnes předpis povoluje rozpětí do 50 tisíc," vysvětlil Lubas rozdíl v sankcích, které lze uplatnit.

Plíšek porušil ustanovená soutěžního řádu, v němž se v odstavci 30 věnovaném sdělovacím prostředkům mimo jiné říká: "Pořádající klub je povinen zahájit tiskovou konferenci nejpozději do 15 minut po skončení zápasu a každý klub na ní zajistí účast svého hlavního trenéra. Klub, jehož hlavní trenér se tiskové konference nezúčastní, bude postižen pořádkovou pokutou až do výše 50 tisíc korun."

Pokutou nemusí případ skončit

Jenže pořádkovou pokutou nemusí celý případ pro Slovácko a zvlášť trenéra skončit. Protože jde o porušení svazových norem, bude se jím podle všeho zabývat také disciplinární komise. "My jsme povinni v případě zjištění porušení norem v řízení zjistit, zda současně nedošlo k disciplinárnímu provinění a případný podíl viny trenéra i klubu," vysvětlil šéf disciplinární komise Alexander Károlyi.

Plíšek podle všeho ustanovení soutěžního řádu neznal a na tiskovou konferenci místo sebe poslal asistenta Pavla Maluru. Jeho neúčast ani zástupci klubu neomlouvali zdravotní indispozicí jako tehdy v případě Uhrina. "Trenér chtěl zůstat sám se svými myšlenkami a psychicky se vyrovnat s nepříznivým stavem. Indisponován ale není," řekl zástupce Slovácka Aleš Mazurek, když tiskovou konferenci uváděl.

Reklama