Hlavní obsah

Trenér Plíšek ve Slovácku končí, střídá jej Malura

Trenérem fotbalistů 1. FC Slovácko už nebude Jiří Plíšek, který v úterý odpoledne na tiskové konferenci v Praze oznámil, že od týmu definitivně odchází. Vedení klubu sice v pondělí jeho rezignaci odmítlo, ale Plíšek uvedl, že ve funkci nehodlá pokračovat. Slovácko je v ligové tabulce beznadějně poslední, když ve třinácti kolech získalo jen pět bodů.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Ředitel klubu Jan Řezník vzápětí novinářům řekl, že mužstvo ve zbývajících čtyřech podzimních kolech povede dosavadní Plíškův asistent Pavel Malura, který tak dostane premiérově šanci koučovat v první lize. Jeho asistentem bude Ivan Ondruška, další z asistentů Pavel Hoftych zůstává současně u třetiligové rezervy.

"Po podzimu situaci vyhodnotíme a uvidíme, jak budeme postupovat dál. Ale trenér Malura má nyní naši plnou důvěru," uvedl Řezník. Ve fotbalové lize tak došlo v letošní sezoně už k páté změně. Nejprve skončil v Olomouci Vlastimil Palička, kterého vystřídal Vlastimil Petržela. Místo Stanislava Grigy ve Spartě zaujal Michal Bílek a za něj přišel do Plzně Stanislav Levý. Pak byl v Příbrami odvolán Pavel Tobiáš a toho nahradil František Barát.

Hluboká krize

Nyní se trenéři mění i ve Slovácku, přestože ještě v pondělí vedení klubu tvrdilo, že Plíška ve funkci podrží. "Děkuji vedení klubu za prostor, který mi dalo k práci, vážím si, že mi v pondělí znovu vyjádřilo důvěru, přesto jsem se definitivně rozhodl odejít z klubu," uvedl v úterý Plíšek.

Tým z Uherského Hradiště se od začátku sezóny potácí v hluboké krizi. Ta vyvrcholila při sobotní prohře s Plzní, po níž rozzlobení fanoušci žádali odstoupení klubového šéfa Řezníka a také Plíška. Ten se týmu Slovácka ujal v létě před sezónou a ve 34 letech se stal nejmladším prvoligovým koučem na tuzemské scéně.

Právě negativní atmosféra obklopující mužstvo Slovácka prý hrála hlavní roli, proč se Plíšek dnes rozhodl odstoupit. "V posledních dnech se vystupňovala dlouhodobě trvající negativní atmosféra, která nevytváří prostor pro každodenní tvrdou práci. Koncentraci trenérů i hráčů brání i svérázný postoj určité skupiny fanoušků, není možné hrát domácí zápasy před nepřátelskou atmosférou," citoval z připraveného prohlášení Plíšek.

Zkušeným hráčům hrozí vyhazov

Pod jeho vedením Jihomoravané vyhráli ze 13 zápasů jediný, hned v prvním kole ve Zlíně. Pak získali už jen dvě remízy, začalo se mluvit o sporech uvnitř klubu, který prý navíc tíží milionové dluhy. Mezitím podali výpověď sportovní ředitel Jaroslav Bejlek a vedoucí mužstva Marek Jurák. Zkušeným hráčům navíc údajně vedení pohrozilo vyhazovem.

"Důležité je, aby se atmosféra kolem týmu uklidnila. Pořád věřím, že se Slovácko může zachránit. Svým krokem k tomu nyní dávám prostor," poznamenal Plíšek, pro něhož mělo první prvoligové angažmá hořkou příchuť. "Ale jsou to cenné zkušenosti, mohou mě do budoucna posílit," věřil.

Ředitel Řezník si postěžoval, že klub a prvoligový tým nemají potřebný klid na práci. "Během posledního měsíce se kolem Slovácka v médiích i mezi fanoušky vytvořila až hysterická atmosféra. Po ekonomické i sportovní stránce na tom nejsme tak špatně. Ztrácíme vlastně jen šest bodů na záchranu," připomněl Řezník.

S policejní ochranou nebudou trénovat

Do poslední chvíle se snažil Plíška přesvědčit, aby zůstal. "Je nám moc líto, že Jirka odchází. Když v létě nastupoval, sliboval jsem, že za ním budu stát v dobrém i zlém. Ale jeho odstoupení je v současné době asi tím nejlepším možným řešením," připustil. Podle něj tým nehodlá trénovat na uzavřeném hřišti s policejní ochranou. "Jsou nám známy některé nové aktivity fanoušků, chceme tomu tímto předejít," řekl Řezník.

A fanoušky vyzval, aby změnili svůj postoj ke Slovácku. "Přál bych si, aby se zklidnili a pomohli nám. Ne aby nás v domácích zápasech chtěli lynčovat. Na hřišti to je o hráčích, kteří jsou ale miláčky fanoušků, s nimiž chodí na kafe. Ale právě hráči ten zápas musí na trávníku odjezdit, to se třeba v posledním zápase s Plzní nestalo," dodal Řezník.

Reklama