Hlavní obsah

Slávisté nebudou za protisparťanský pokřik potrestaní

PRAHA

Disciplinární komise ČMFS nepotrestala hráče Slavie Stanislava Vlčka, Pavla Fořta a Radka Dosoudila za pokřik "smrt Spartě" po vítězném utkání v Mladé Boleslavi. "S přihlédnutím k charakteru provinění a profilu hráčů disciplinární komise od potrestání hráčů upouští," uvedl po čtvrtečním jednání předseda komise Alexander Károlyi. "Slavia se ale musí Spartě písemně omluvit," dodal.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Hráči Slávie Stanislav Vlček (zprava) Pavel Fořt a Radek Dosoudil na zasedání disciplinární komise ČMFS.

Článek

"Disciplinární komise si vyžádala videozáznam a vyjádření Slavie Praha. To jsme ve stanoveném datu obdrželi," řekl na úvod jednání v sídle svazu v Praze na Strahově předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

K inkriminovanému okamžiku se vyjádřili všichni tři předvolaní hráči. "Jen jsme po fanoušcích opakovali chorál. Bylo to v obrovské euforii, určitě jsme se nechtěli nějak dotknout Sparty. Je to jenom rivalita mezi kluby," řekl obránce Radek Dosoudil.

Hříšníci si oddychli
Stanislav Vlček: Oddychnul jsem si a jsem rád, že to takhle dopadlo. Můžu se teď soustředit na další zápasy. Jsem tu podruhé a doufám, že na delší dobu naposledy.
Pavel Fořt: Mám mezi sparťany hodně kamarádů a ti mi to dali pěkně sežrat. Příště si dáme pozor.
Radek Dosoudil: Při příchodu na disciplinárku se mi honilo hlavou, že bychom mohli dostat pokutu. Oddychl jsem si, že to takhle dopadlo.

"Šli jsme slavit s fanouškama, jenom jsme po nich opakovali jejich chorál. Bylo to nevhodné a je nám to líto," dodal útočník Pavel Fořt. "Jsme si vědomí, že se to stalo. Jinak všechno už kluci řekli," byl stručný další forvard Stanislav Vlček, který ještě ve středu hrál v reprezentačním dresu proti Dánsku. "Tvrdé jádro našich fanoušků nás poprosilo o setkání a zítra po tréninku s nimi máme sezení. Tam si věci kolem podobných pokřiků vyjasníme," dodal Vlček.

Synonymum pro vyjádření sportovní porážky

Prostor k vyjádření dostali i statutární zástupci Slavie. "Takovéto jednání je nevhodné a není na místě. Ale na druhou stranu vnímáme, že to je synonymem pro vyjádření sportovní porážky soupeře a ne z pohledu fyzické smrti nějaké osoby. Domníváme se, že míra nebezpečnosti pro českomoravský fotbal byla nepatrná, protože se vše objevilo až čtyři dny po inkriminované události. Ale podobné výrazy slýcháváme na ligových trávnících pravidelně a podle mých informací nikdy nebylo toto jednání trestáno," uvedl generální ředitel Slavie Petr Doležal.

"Prostředí na fotbalových stadiónech se vyvíjí a bohužel podobné pokřiky se staly běžnou součástí fotbalové kulisy. Jsem přesvědčen, že nechtěli použít pejorativní výraz ve smyslu, že by některý z jejich soupeřů přišel o život. To je absurdní. Je to samozřejmě nevhodné, ale jednalo se o synonymum pro neúspěch soupeře," doplnil člen představenstva Tomáš Rosen.

Video ze stránek slávistických fanoušků

Slavia v neděli 29. října 2006 vyhrála na hřišti Mladé Boleslavi 3:1. Po výhře se její fotbalisté vydali poděkovat fanouškům, se kterými zpívali i některé chorály. V jednom z nich Stanislav Vlček (který vstřelil jeden z gólů), Radek Dosoudil a Pavel Fořt podle médií opakovali skandování fanoušků "Smrt Spartě", za což byli předvolání před disciplinární komisi svazu.

Reklama

Související témata: