Hlavní obsah

Vlček vyhlíží nároďák i disciplinárku

PRAHA

Týden kontrastů čeká na slávistického fotbalového útočníka Stanislava Vlčka. Po pěti letech si může ve středu proti Dánsku připsat další reprezentační start, teprve čtvrtý v kariéře. A o den později čeká třicetiletého střelce disciplinární řízení kvůli skandování s fanoušky, při němž provolával "smrt Spartě".

Foto: Slavia Praha

Stanislav Vlček

Článek

"Čekají mě hodně zajímavé dny," přiznává borec, který momentálně válí ve Slavii. V lize vstřelil šest gólů. Soupeřovy brankáře pokořil v pěti zápasech v řadě. "O možnosti nominace jsem nepřemýšlel. Věděl jsem, že mě trenér zařadil do širšího kádru, ale víc jsem neřešil."

Když mu cestou ze Zlína v autobuse zazvonil telefon a zobrazilo se neznámé číslo, neměl nejmenší tušení, že volá reprezentační kouč. "Pozvánka do nároďáku představuje velké povzbuzení. Trenér Brückner by určitě nevzal nějakého grázla," nezakrývá, že má plnou hlavu blížícího se disciplinárního řízení.

"Už jsem moc nepočítal, že bych se ještě někdy v nároďáku objevil," vykládá upřímně. Celkem odehrál v reprezentačním dresu 87 minut. Jedenadvacet proti Mexiku na Carlsberg cupu 2000, dalších 38 přidal téhož roku proti Slovinsku a 28 proti Belgii v dubnu 2001.

Nemusel z kabiny nic stěhovat

Proti Dánsku téměř určitě svoji bilanci rozšíří. "Určitě nepůjdu do utkání s tím, že musím dát dva góly, abych svoji pozici posílil. To by nebylo dobré," uvědomuje si Vlček, který na rozdíl od spoluhráčů ani nemusel vyklízet své místo v šatně strahovského stadiónu. "Normálně totiž Slavia uvolňuje svoji kabinu reprezentaci. Já tak nestěhoval nic a vše nechal na místě," culil se Vlček, že na větrnou strahovskou hůrku mířil k pondělnímu tréninku hodně nalehko.

Tamtéž už ve čtvrtek reprezentační povinnosti nahradí klubové. A také nepříjemnost v podobě jednání disciplinární komise. "Jsem rád, že místo volna mohu být v národním týmu. Těch čtrnáct dnů od zápasu v Mladé Boleslavi pro mě nebylo snadných. Nehraji si na žádného slušňáka, na nikoho jsem svými prohlášeními nic nezkoušel. Vážně mi to moc mrzí," vrací se Vlček k pokřiku "smrt Spartě", oslavujícímu triumf na půdě Středočechů.

Uleví se mu, až bude mít disciplnárku za sebou

Přestože Vlčka s největší pravděpodobností trest nemine, na čtvrteční zasedání se těší. "Dost se mi uleví, až se všechno rozsekne a já budu moc tuhle kapitolu odříznout. Na hře to vidět není, ale v hlavě to mám pořád," pokrčí rameny Vlček.

Je velkou otázkou, jak ho přijmou fanoušci na Letné, domovském stadiónu Sparty, které provolával smrt. "Snad pochopí, že šlo o spontánní věc, a budou v klidu," říká napjatě. I přes možné úskalí má jasno: "Určitě se víc těším na souboj s Dány než na disciplinárku."

Reklama