Hlavní obsah

Mám radost. Ale ta Subotica... Ščasný po kanonádě netajil, že pohárový krach nemůže zapudit

Teplice

Čtyři zápasy, čtyři výhry! Bilance Zdeňka Ščasného od nástupu na lavičku fotbalistů pražské Sparty je skvostná, byť ji kalí vyřazení z pohárové Evropy. Naposledy letenský tým zničil čtyřmi trefami v neděli Teplice na jejich hřišti a navíc udržel čisté konto. „Krok za krokem se snažíme chyby z naší hry odstraňovat. Ale musíme stejné výkony dokázat opakovat," říkal muž, který vede Spartu po odvolání Pavala Hapala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný během utkání v Teplicích.

Článek

Ukázala Sparta v Teplicích potenciál, který v kádru dřímá?

Začínáme hrát, co bychom chtěli a měli. Ale nemůžu zaručit, že výsledky budou vždy tak příznivé. Jsem rád za vítězství i výkon, protože jsme navázali na předchozí zápasy. Ale je potřeba potvrzovat to v každém utkání.

Čtyři branky za poločas jsou skvělou vizitkou. Těší vás mimořádná produktivita?

Vstřelili jsme gól z první akce, pak jsme přidali nádhernou druhou branku, která celý tým uklidnila. Ale abych byl upřímný, vyměnil bych ty góly za postup se Suboticí v předkole Evropské ligy. To zklamání z vyřazení bylo obrovské. Ale je to pryč... Každopádně doufám, že čtyřbrankové vítězství je dalším krokem, abychom byli efektivní.

Po minulých zápasech jste žehral na bídné využití standardních situací. V Teplicích jste využili hned dvě. Jde o další pozitivní věc směrem k další fázi podzimu?

My jsme na standardkách pracovali velice intenzivně i před všemi předešlými duely, ale gólový efekt chybět. Nyní jsme se na vše zaměřili možná ještě více. Ale až v dalších utkáních uvidíme, jestli jde skutečně o průlom.

Prozradíte, co jste hráčům říkal během přestávky, když jste měli čtyřbrankový náskok?

Nabádal jsem je, aby v defenzivě ani trošku nepolevili a šli na trávník s představou, že máme jen jednobrankový náskok. Neměli vůbec soupeře pustit do šance skórovat, nechtěl jsem inkasovat. Samozřejmě jsme chtěli přidat i další branky, což se nepodařilo, ale za nulu jsem moc rád.

Potřetí za sebou jste nasadil stejnou základní sestavu. Našel jste tedy ideálních jedenáct mužů Sparty?

Momentálně hra funguje, není důvod do složení zahajovací jedenáctky sahat. Nicméně pořád jsou ve hře zbytečné ztráty a chyby. Ale krok za krokem se je snažíme odstraňovat. Nechci nikoho vyzdvihovat, protože tentokrát podala řada hráčů naprosto nadstandardní výkon. Stanciu připravil dva góly, jeden vstřelil. Ale skvěle zahrál i Šural, Frýdek, rovněž Radakovič a třeba i Kanga, byť úvod v jeho podání rozhodně nebyl optimální.

Ve skvělé formě se od přesunu do záložní řady prezentuje Martin Frýdek. Pomohla mu změna?

Udělá důležitou práci. Jeho agresivitu by těžko někdo nahradil. Jen musí odstranit ztráty z přemíry tvořivosti, pak bude neskutečně platný. Zvláště, když výkon ještě korunuje krásným gólem.

Reklama

Související témata: