Hlavní obsah

Šéfové ligových klubů chtějí platové stropy

PRAHA

Zástupci vedení vybraných sedmi klubů první fotbalové ligy se na páteční neformální schůzce v Praze shodli na nutné potřebě zavedení platových stropů, které mají pomoci zajistit jejich ekonomickou stabilitu, a chtějí také projednat strukturu a systém profesionálních soutěží, a to včetně počtu účastníků první a druhé ligy. Případné revoluční změny ale mají zatím daleko k realizaci.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Na schůzce fotbalových bossů nechyběl šéf Sparty Daniel Křetínský.

Článek

Zástupci klubů nejdříve chystají sérii diskusí a jednání s vedením svazu, případné změny pak musí schválit i ligové shromáždění, které by se mělo sejít pravděpodobně v únoru příštího roku.

V pražském hotelu Hilton jednal za Baník Ostrava Tomáš Petera, který celou schůzku inicioval. Spartu zastupoval Daniel Křetínský, Slavii Petr Doležal, Brno Roman Pros, Plzeň Miroslav Kříž a Olomouc Josef Lébr. Libereckého šéfa Ludvíka Karla zastoupil Zbyněk Štiller, teplický Štěpán Popovič se kvůli pracovnímu vytížení z dnešního jednání omluvil.

"Určitě jsem rád, že jsme se sešli. Setkání trvalo čtyři a půl hodiny a měli jsme prostor na velmi detailní rozbor některých bodů, takže to o něčem vypovídá," řekl novinářům Petera, který s návrhem zavedení novinek ve fotbalové lize přišel.

"Některé problémy, jak jsem je měl v hlavě, se někam naší diskusí posunuly. Na druhou stranu tam nebyl bod, kde by mezi námi panovala vyloženě neshoda," uvedl Petera. Podle něj se dnes sezvaní kluboví představitelé v totožném složení mají scházet "několikrát do roka".

Stojí za Macelou

Podle Petery dnešní akce není namířená proti zbývajícím klubům ani proti ligovému shromáždění. "Setkání na této úrovni a v menším počtu lidí je ale víc akceschopné. Není to nic proti ostatním, ale podle mě mají dnes pozvané kluby díky své tradici a významu sílu něčeho konkrétního dosáhnout a posunout český fotbal dál," vysvětlil Petera.

Peteru, zástupce majitele ostravského Baníku, ke svolání dnešní schůzky vyprovokoval fakt, že se Baník několikrát během podzimní části sezóny cítil být poškozen verdikty rozhodčích. Petera vzápětí přišel s myšlenkou profesionalizace sudích. Po dnešním jednání ale slovo "profesionalizace" nepadlo.

Zástupci klubů však dnes vyslovili výhrady ke konkrétním výkonům rozhodčích i k jejich metodickému vedení. Sestavili pak i soubor podnětů, jak přispět ke zlepšení situace. "Kvalita a transparentnost činnosti rozhodčích jsou vysokou prioritou českého fotbalu a bezprostředně souvisí s jeho důvěryhodností," uvádí se v prohlášení klubů.

Zástupci klubů rozhodli o tom, že s předsedou komise rozhodčích Luďkem Macelou povedou jednání Křetínský, předseda představenstva Sparty, a Petr Doležal, člen slávistického představenstva. Ti Macelu, který se ale minulý týden například proti možné profesionalizaci rozhodčích postavil, seznámí s dnes stanovenými návrhy. Jejich konkrétní obsah však zůstal nezveřejněn. Sedmička klubů však prý stojí za Macelou a vyjádřila mu podporu. "Nastoupená cesta je správná," stojí v prohlášení.

Před jednáním Petera mluvil také o prospěšnosti zavedení videa, které by rozhodčím pomáhalo ve sporných situacích. Dnešní výstup hovoří o tom, že nutnou součástí ligových utkání je zavedení technických opatření, která umožní kvalitnější zpětné vyhodnocování zápasů. Jednáním s vedením České televize byl pověřen právě Petera.

V Praze se hovořilo také o struktuře a systému profesionálních soutěží, čili také o možném zeštíhlení první a druhé ligy, které mají po 16 týmech. Se zástupci fotbalového svazu budou na toto téma hovořit Petera se Štillerem, předsedou představenstva Slovanu Liberec.

Konkrétně se mluvilo o zavedení platových stropů v podobě maximálního procenta rozpočtu klubu. Dnešní jednání takovou myšlenku jednoznačně podpořilo; člen dozorčí rady plzeňského klubu Kříž proto usedne k jednacímu stolu s členy licenční komise ČMFS a pak by návrh měl předložit na ligovém shromáždění.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice