Hlavní obsah

I po deseti letech stačila Vrbovi jedna trefa k radosti

Vyšlo to na den přesně. Před deseti lety podepsal 7. října Pavel Vrba první trenérskou smlouvu v Plzni, aby se pak v premiérovém duelu proti Spartě radoval z jediného gólu znamenajícího překvapivou remízu 1:1, po deseti letech mu v utkání s Teplicemi stačila k radosti rovněž jediná trefa. Tentokrát ovšem přinesla jeho Viktorii hubenou, o to však důležitější výhru.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňská radost. Gól v síti Teplic slaví střelec Aleš Čermák s Janem Kovaříkem.

Článek
Fotogalerie

Musel jste si ale v závěru prožít pořádné nervy, abyste se výhry dočkal...

Můžeme si za to sami. K závěrečným hektickým minutám vůbec nemuselo dojít, kdybychom ve druhém poločase proměnili čtyři či pět vyložených šancí, které jsme měli.

Takže to byl větší stres než před deseti lety, kdy jste vedl Plzeň vůbec poprvé?

To určitě, i když tehdy jsme potřebovali body jako sůl a byl to pro nás zápas o život. Jenže nikdo je od nás nečekal, protože jsme hráli se Spartou, se kterou jsme nakonec 1:1 remizovali. Dnes jsem byl mnohem víc nervózní, abychom vedení udrželi.

Proto jste si asi hodně oddechl, když jste se ke třem bodům protrápili. Nejdřív přišla neproměněná penalta, na jejíž exekuci jste se ani nedíval, tři minuty před koncem pak vyložená šance hostů na vyrovnání.

Na penalty se nekoukám nikdy. Mám ve zvyku se otočit k divákům, protože podle jejich reakcí poznám, jak náš střelec dopadl. Tentokrát nekřičeli....

Dech se jim zatajil nejen poté, co Hořava trefil pouze tyč, ale i o pár minut později, kdy mohli hosté vyrovnat a připravit vás tak o stoprocentní úspěšnost na domácím hřišti.

Tak to dopadne, když se nepromění šance, které mohou rozhodnout a dodat mužstvu potřebný klid. Místo toho v posledních minutách odkopáváme balóny a nehrajeme fotbal, protože chceme udržet výsledek.

Povedlo se vám to i díky brankáři Hruškovi, který nastoupil namísto nemocného Kozáčika k prvnímu soutěžnímu zápasu v této sezóně a povedlo se mu stoprocentní šanci teplického Hory zlikvidovat.

Nebál jsem se ho postavit, protože je skvěle připravený a jen čekal na svou příležitost. Zvládl ji, takže teď je otázkou, co dál.

A co dál s hráči, kteří spálili takové množství šancí, takže už posedmé v této ligové sezóně jste brali tři body za výhru 1:0?

Bylo to o nervozitě, o druhé brance, která stále nepřicházela. Takový Hrošovský dá z podobných situací, do jakých se dostal v utkání s Teplicemi, na tréninku z deseti možností devět gólů. Přijde zápas a netrefí se ani jednou.

Takže nešlo o dopad debaklu ze zápasu Ligy mistrů v Římě, s jehož následky jste se museli na domácí scéně vyrovnávat?

Pro nás bylo složitější zvednout mužstvo po domácí remíze s CSKA Moskva, kdy jsme dostali gól v 94. minutě z penalty než po úterním utkání v Itálii. S AS Řím jsme prohráli zaslouženě.

Reklama

Související témata: