Hlavní obsah

Bílek chválí vzestup Sparty, ale na oslavy je prý čas

PRAHA

Fotbalová Sparta Praha a její fanoušci prožijí po třech letech znovu klidnou zimní přestávku. Letenský velkoklub zastavil klesající výkonnost z posledních let a do roku 2007 vstoupí jako vedoucí tým domácí nejvyšší soutěže. Bez velkých emocí si ale současné postavení užívá muž, který za vzestupem stojí. Od příchodu trenéra Michala Bílka Sparta v lize neprohrála a jen dvakrát inkasovala.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Sparta zakončila podzim výhrou v Kladně.

Článek

Nynější pozice prý bývalou oporu letenské zálohy neukolébá, na velké oslavy je podle kouče ještě dost času.

Bílek nastoupil do rozjetého sparťanského vlaku a kdekdo mu prorokoval, že zevnitř nahlodaný klub bude dál v krizi, kterou nastartovalo odvolání trenéra Františka Straky před dvěma lety. Oblíbený kouč tehdy se svými svěřenci stejně jako dnes Bílek vyrazil na Mikulášský večírek, ovšem nedlouho po něm ho potkal vyhazov.

Atmosféra nebyla dobrá

Bílek sice nemá na rozdíl od Straky v čele soutěže dostatečný náskok zajišťující klidnější cestu za titulem, ale i tak může být na svou práci hrdý. Tým přebíral na devátém místě tabulky a teď se vyhřívá na ligovém výsluní.

Když Bílek přišel do sparťanské kabiny, měl prý pocit, že ne všichni hráči si uvědomují, jaký dres nosí. "Asi po třech týdnech jsem vycítil, že je potřeba okamžitě něco změnit. Celková atmosféra nebyla dobrá, někteří hráči si chodili vyloženě odtrénovat své dvě hodiny denně a tím to pro ně haslo. Bylo však potřeba, aby si kluci uvědomili, že Sparta nemůže mít jiné cíle než hrát o příčky nejvyšší," uvedl dnes kouč na klubovém webu, když hodnotil uplynulé měsíce.

U některých hráčů prý rychle zjistil motivační nedostatky. "Neříkám, že nepracovali, ale měli velké rezervy. Některým klukům stačilo hrát za Spartu, nechtěli a nepotřebovali na sobě dále pracovat," prohlásil.

Siegl s Frťalou pomohli

I s pomocí asistentů se mu to ale rychle podařilo změnit a na výsledcích se to odrazilo takřka okamžitě. "Kluci pochopili základní věci, ale pomohli mi svým pozitivním přístupem Horst Siegl a také Zdenko Frťala, který sice není na očích, ale je nesmírně pracovitý," vyzdvihnul kouč své asistenty.

Mužstvo se soustředilo na kvalitní defenzivu a takřka neinkasovalo, navíc hráčům stouplo sebevědomí, které se projevilo ve vyrovnaných zápasech. "Spartu vždycky zdobilo, že je nutné vyhrávat i zápasy, kdy se herně moc nedaří. A v některých zápasech jsme přes nedostatky ve hře brali tři body," připomněl Bílek.

Přes ligový podzimní primát vidí i stinné stránky, především neatraktivní hru, které chybí lehkost. Nerad proto vzpomíná na utkání v Mostu a také pohárový souboj ve Waregemu. "V Mostu jsme měli celou dobu zápas pod kontrolou, ale neproměnili šance a dostali hloupý gól. A s Waregemem? Při vší úctě k tomuto soupeři s ním Sparta neměla mít žádný problém," uvedl k propadáku v Belgii.

Třeba zlepšit fyzičku

Body se už tým sbírat naučil, ale na hře chce Bílek hodně pracovat. "Musíme hlavně zlepšit fyzickou kondici, která v posledních kolech rychle odcházela. Od ní se bude odvíjet zbytek, protože pokud je na tom hráč fyzicky dobře, víc si dovolí a věří si," řekl Bílek, podle kterého musí tým dávat více branek. "Nešly nám ani standardní situace, přestože disponujeme hráči s vynikající technikou, jako jsou Horváth, Matušovič nebo Šimák, a koncovými fotbalisty jako Došek, Sivok, či Řepka," uvedl Bílek.

Atraktivita hry prý souvisí se sparťanským prostředím. "Fotbal se hraje především pro lidi a sparťanští fanoušci chodili ve velkém počtu a patří jim náš dík. Bohužel nejde vždy skloubit, abychom vyhráli vysoko a navíc po pěkném výkonu."

Vedle tvrdé přípravy čeká letenský kádr také částečná obměna, ovšem změn bude zřejmě méně než za Bílkových předchůdců Jaroslava Hřebíka a Stanislava Grigy. "Nechystáme žádný velký třesk; někteří hráči odejdou, ale přijdou i posily, nejlépe do každé řady jedna," nastínil rozsah výměn kouč a prozradil, že se klubové vedení poohlíží po posilách i v zahraničí.

Bílek nevyloučil že by už v zimě mohl odejít Tomáš Sivok. "Každý trenér by chtěl samozřejmě své hráče udržet co nejdéle pohromadě, ale také chápu, že klub při neúčasti v Lize mistrů potřebuje finanční prostředky a jednou z možností je prodej třeba jednoho hráče. S tím musím počítat," řekl trenér.

Reklama

Související témata: