Hlavní obsah

Daleká cesta, mráz v Astaně, umělka a časový posun k tomu. Rada však přesto ustupovat nemíní

Jablonec

Před domácím duelem s Astanou se fotbalový Jablonec naladil na odpovídající pohárovou tóninu šestibrankovou kanonádou v Příbrami, před cestou k odvetě Evropské ligy do dalekého Kazachstánu pro změnu šestigólovou výhrou na pražské Julisce. Zatímco brankáři Dukly Filipovi Radovi bylo po přídělu ve dvoustém ligovém zápase, který chytal, na duši trudno, jeho otec Petr si vydařenou generálku samozřejmě pochvaloval.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Petr Rada byl samozřejmě na po šestigólové kanonádě na pražské Julisce navýsost spokojen.

Článek

Jeho tým už potřetí v řadě vyhrál na soupeřově hřišti, podruhé nasázel domácím půltucet gólů a hlavně - měl nad ním navrch ve všech směrech.

„A to přitom musíme zvládat prakticky obden jeden zápas za druhým. V lize, Evropské lize, domácím poháru," připomínal trenér Petr Rada náročný program, který Severočeši absolvují premiérově a jenž zvládají nad očekávání.

I třeba proto, že zmiňované šestigólové příděly soupeřům neobstarává jeden hráč, ale že se třeba konkrétně na Julisce zapsalo mezi střelce hned šest jeho svěřenců.

„I to je pro nás důležité."

Pravdou ale je, že se při reminiscenci na prohru a vyřazení v domácím poháru kouč Severočechů zakabonil.

V derby šance neproměnili

„Příjemné dát dvakrát po sobě v lize na venkovním hřišti šest branek, ale měli jsme je vstřelit i v Karviné. A v předchozím domácím utkání s Libercem také, protože jsme měli ještě větší šance než proti Dukle, ale neproměnili je," netajil, jak ho mrzí, že bodový kontakt jeho týmu s ligovým výsluním není ještě těsnější.

Přitom nabitý program zvládá de facto stále stejná sestava. Jedno, zda jde o Astanu, Karvinou nebo konfrontaci s Duklou.

„Někteří zranění, jako třeba Doležal nebo Kratochvíl, se do kádru postupně vrací, ale mě se přesto nechce do sestavy příliš sahat. Doležal je samozřejmě výjimkou, protože pohybem a vyhranými souboji je pro nás důležitým hráčem. Nemluvě o tom, že v úvodu sezóny pravidelně nastupoval," napopírá Rada, že ctí osvědčenou zásadu, že úspěšná sestava se nemění.

„Pokud budou hráči síly - a oni je zatím mají, což svědčí o tom, že jsou na sezonu dobře kondičně připraveni - ani to dělat nebudu. A ustupovat nebudu ani od fotbalu, který jsem v Jablonci nastolil a chci s mužstvem hrát," avizoval jablonec kouč před cestou do daleké Astany, kde čeká na jeho tým ve čtvrtek čtvrté dějství Evropské ligy.

Masopust na podzim dohrál

Přitom mu je jasné, že v Kazachstánu do sestavy bude muset sáhnout, neboť Masopust a Acosta se na Julisce zranili a k dispozici přes všechnu péči lékařů nebudou. Lukáš Masopust si s vážným zraněním postranního vazu v koleni na podzim už nezahraje.

„Komplikace to je, protože zranění přišlo v nejnevhodnější chvíli," připouští, že klíčový hráč jablonecké středové řady bude v Astaně hodně chybět.

Komplikací ale čeká Severočechy víc.... „Daleká anabáze, na kterou se vydáme už v úterý, mrazivé počasí, neboť v Astaně momentálně klesá teplota k mínus dvěma stupňům, ale také hřiště s umělou trávou, na níž jsme už dlouho nebyli a máme jen málo času si na ni přivyknout. Největší obavy však mám ze pětihodinového časového posunu.

V Kazachstánu hrajeme ve čtvrtek, v pátek se vracíme, a přitom už v neděli hrajeme doma s Bohemkou, protože pondělní termín nepřicházel vzhledem k reprezentační přestávce v úvahu," vypočítává Petr Rada, s čím si bude muset v příštích dnech poradit a co všechno bude muset se svým týmem zvládnout.

Reklama

Související témata: