Hlavní obsah

Macela: S břemenem korupční aféry se budeme potýkat léta

Předseda komise rozhodčích a delegátů ČMFS Luděk Macela chystá změny a v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že s korupčním skandálem se český fotbal bude dlouho vyrovnávat.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Cílem Luďka Macely je vylepšit jméno českých rozhodčích.

Článek

Co pro vás bylo prvořadé, když jste byl jmenován předsedou Komise rozhodčích a delegátů Českomoravského fotbalového svazu?

Prvním cílem bylo vylepšení jména rozhodčích, což není krátkodobý úkol, ale dlouhodobý. Tím se zabýváme a dál budeme zabývat. Pořád za sebou táhneme břemeno korupční aféry z roku 2004 a ještě léta se s tím budeme potýkat.

V čem se změnila práce s rozhodčími?

Především je intenzivnější. Klademe větší důraz na teorii i fyzičku. Rozebíráme a vysvětlujeme různé situace na seminářích. Komunikujeme spolu každý měsíc. Musíme sudí nejen kritizovat, ale i pochválit. Seznamujeme je s nejnovějšími poznatky ze světa. O nasazení na zápasy v podstatě rozhoduje počítač. Pracujeme i na vystupování rozhodčích směrem k médiím a veřejnosti. Sudí jsou pod obrovským tlakem klubů, fanoušků i médií. Jakmile udělá rozhodčí chybu, dočtete se o tom v palcových titulcích a hned se za tím hledá úmysl. Když hráč nedá tři vyložené šance, jen se konstatuje, že je nedal, ale pozitivní je, že se do nich dokáže dostat.

Často říkáte, že sudí chyby dělají, ale nejsou úmyslné. Jste o tom přesvědčený?

Ano, za tím si stojím! Naše komise nenašla v žádném utkání tendenční rozhodování. Chyby dělají na obě strany, i když jich je někdy na jednu víc a na druhou méně. Rozhodčí chyby dělali, dělají a dělat budou. Jde o to, aby jich bylo co nejméně. Nemohu přece hned zatratit sudího proto, že pětaosmdesát minut pískal dobře, a pak udělal chybu, když nařídil problematickou penaltu. Chyby dělají rozhodčí i v nejkvalitnějších ligových soutěžích, stejně tak i v Lize mistrů nebo na mistrovství světa, ale nikdo to nedramatizuje, nepodezírá je.

Kterou z podzimních chyb rozhodčích považujete za největší?

Takhle se na to nedívám. Mám-li říct jednu pak zápas rozhodčího Moudrého Kladno-Brno, ale u něho nešlo jen o toto utkání. Moudrý dostal pětkrát za sebou pětku, což je velmi nízká známka. Za poslední zápas bych mu dal ještě nižší známku. Ale já jsem ho nevyhodil, dohodli jsme se, že bude pískat nižší soutěže. Budeme ho sledovat, a pokud bude rozhodovat na úrovni, znovu se na listinu pro nejvyšší soutěž dostane.

Hodně kritiky se sesypalo na hlavu sudí Damkové...

Ano, dokonce jsem si přečetl, že tu mohl dát na listinu rozhodčích jenom blbec. Jenže já sudí včetně Damkové zdědil. Odejít musel rozhodčí Šedivý, kvůli spojování s korupční aférou, ale u těch, jichž se netýkala, přeci neřeknu bez důvodů, že někoho vyhodím. Musel bych totiž také říct, koho za ně. Nejprve jsme museli práci se sudími rozjet. Dostali šanci a teď, po půl roce, jejich výkony vyhodnotíme. To platí i o mezinárodní rozhodčí Damkové. Na jaře pak může někdo říct, proč tam je ten a není tam jiný, pak už si to musím zdůvodnit. Ani top listinu sudích nevytvoříte za pár měsíců, to neumí ani FIFA nebo UEFA. V zimě ale řekneme, kteří sudí budou hlavní a kteří asistenty.

Nemůže být kritika Damkové důvodem vašich sporů s bývalým rozhodčím Berbrem, který ji prosazuje, a nedávno byl pověřen vedením komise sudích v Čechách?

My nemáme žádné spory. To on říká, že bude válka, ale já nevím, s kým chce válčit. Na Damkovou poukazují někteří její kolegové s tím, že ona nemusí absolvovat tak náročné fyzické testy jako oni a píská. Jako žena má podle českých norem úlevy. Jinde musí ženy rozhodčí absolvovat to, co mužští kolegové, pokud chtějí řídit nejvyšší soutěž mužů. Jako hlavní, pokud vím, řídí zápasy jedna švýcarská rozhodčí, ale ta zvládne fyzicky to co muži. U asistentek, kterých je víc, jsou jiná kritéria.

Berbr dělá kroky proti vám, už jste spolu hovořili?

Zatím ne, on je šéfem sudích v Čechách dočasně a já bych chtěl komunikovat se řádně zvolenými šéfy komisí rozhodčích v obou územních komisích. Na Moravě to problém není, naopak, spolupráce je dobrá. Nevím, o co panu Berbrovi jde. Já ho neodvolal, ani bývalou komisi, to udělal výkonný výbor. Podle mých informací by ta dočasnost měla skončit ještě před jarním startem soutěží.

Berbr údajně prohlásil, že rozhodčí devastujete...

Diskutovalo se o tom podle mých informací v jeho komisi. Copak devastuju rozhodcovský sbor tím, že chci, aby pískali poctivě, aby se kvalitněji připravovali, zlepšili se po psychické i taktické stránce, častěji se scházeli... To je přece běžné v celé Evropě. Ale o devastaci sudích v souvislosti se mnou hovořila už komise vedená Milanem Brabcem, když nastoupil místo mne. A dopadlo to tak, jak to dopadlo. Já sudí zdevastoval a oni to vylepšili tak, že v českém fotbale došlo ke korupční aféře, o níž se bude mluvit ještě deset let, a spousta rozhodčích byla potrestána. Nevím, co je lepší...

Líbí se vám návrh majitelů velkých klubů, tzv. skupiny F8, aby byli rozhodčí profesionály nebo alespoň poloprofesionály a brali 150 tisíc korun měsíčně?

Začnu tou částkou. Podle mne neodpovídá. Jednak na ni nejsou peníze a také nevím, čemu by pomohla. Větší peníze sudí řídit zápasy bez chyb rozhodně nenaučí. Jejich odměny jsou podle mne odpovídající. Platí je kluby a muselo by se na ně sehnat víc peněz. Hlavní arbitr má v nejvyšší soutěži za zápas patnáct a asistent deset tisíc korun. Samozřejmě je možné časem diskutovat o zvýšení těchto částech, ale nejprve musejí být vidět výsledky. A dobře řídit zápasy je nenaučí ani profesionalizace. Neumím si také představit, kolik sudích u nás by do něčeho takového šlo. A co pak s těmi, kteří by kvůli chybám vypadli. Kdo by je dál platil...

Máte nějaké informace, jak tuto otázku řeší v zahraničí?

Mluvil jsem o tom například se šéfem komise rozhodčích Německého fotbalového svazu panem Rothem. Ani v Německu nemají něco takového, i když jejich rozhodčí pobírají měsíčně 3600 auro a 500 euro stravné. V Anglii zase mají sudí smlouvy na jeden rok a profesionály nejsou všichni. Co dělají pak, to nevím, pravděpodobně je obnovují. Pokud jsou finančně zabezpečení, mohou si to dovolit. Italové to zkusili, zavřeli rozhodčí od čtvrtka do neděle, a pak se zjistilo, že na seminářích kuli pikle, a dopadlo to, jak víme, korupční aférou, takže to zrušili.

A co poloprofesionální sudí?

Vždyť rozhodčí jsou v podstatě poloprofesionály. K dispozici musejí být deset měsíců v roce, většinou podnikají nebo mají povolání, která jim to umožňují.

Vy sám jste o profesionalizaci sudích nikdy neuvažoval?

O nějaké formě profesionalizace jsem uvažoval už v letech 1997 až 2001, kdy jsem komisi rozhodčích řídil. Po mém odvolání se tím už nikdo nezabýval. Když jsem byl letos v červnu znovu jmenován, nemohla být profesionalizace prvním krokem, který nová komise udělá.

Jak jste spokojen s výkony zahraničních rozhodčích, kteří řídili tři ligové zápasy?

Konzultoval jsem to dopředu s německým kolegou Rothem. Ten řekl, že na dva zápasy na podzim a na dva na jaře dá souhlas, ale žádná dlouhodobá spolupráce nebude. Rozhodčí Sippel řídil utkání Liberec-Mladá Boleslav a Weiner derby Slavia-Sparta. Zápasy odřídili dobře. Neříkám, že naši by to nezvládli, ale oni měli větší respekt. Zápasy řídili podle svého trendu, který mají v Německu i evropských pohárech. Rakušan Stuchlik nechal v utkání Brno-Ostrava opakovat penaltu, což u nás není obvyklé, situace se vyhrotila. I sudímu, který deset let píská Ligu mistrů, se stane, že udělá chybu. Ani jeho výkon nebyl úplným propadákem.

Jsou zahraniční rozhodčí drazí?

Dohodli jsme se na standardu UEFA, takže to stálo 750 švýcarských franků (necelých 13 500 Kč - pozn. autora) a k tomu ubytování a cestovní náklady. Ligové kluby s tím souhlasily.

Pracujete také s delegáty. Mezi nimi je všechno v pořádku?

Ty jsme také zdědili a musíme s nimi pracovat. Ideální to není. I s nimi musíme intenzivněji pracovat. Jejich skupinu chci také obměnit. Nemyslím si, že všichni bývalí sudí musí být delegáty. Chci víc zapojit bývalé hráče, protože jejich pohled je jiný. Osvědčilo se to u Bittengla, bohužel pro nás teď jde trénovat Jakubčovice. Oslovím další bývalé fotbalisty.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice