Hlavní obsah

Tondo, všechno nejlepší, znělo Ďolíčkem. Legendárnímu Panenkovi blahopřál i vítěz Ligy mistrů

Praha

Vršovický Ďolíček zažil v neděli odpoledne velmi slavnostní chvilku. Legenda československého fotbalu Antonín Panenka oslavil před zápasem s Duklou na stadionu svých milovaných Bohemians, kde jako hráč strávil dlouhých 23 let, sedmdesáté narozeniny. Z ochozů se dočkal mohutných ovací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jubilant Antonín Panenka.

Článek

Na emotivní vzpomínku došlo hned v úvodu ceremoniálu. Po nástupu všech aktérů malého pražského derby na hrací plochu totiž rezonovala stadionem audionahrávka nejslavnějšího momentu Panenkovy bohaté kariéry. Více než tři tisíce fanoušků na tribunách si připomnělo pověstný "vršovický dloubák" z penaltového rozstřelu bělehradského finále evropského šampionátu 1976 proti Německu, jímž si Panenka obloučkem do středu brány vychutnal Seppa Maiera a zařídil Československu historické zlato.

Spousta diváků si s tehdejším slovenským komentátorem Karolem Polákem s chutí znovu zakřičela gól a chladné počasí v ten okamžik vadilo jen málokomu. Fanoušci vyvolávali jméno nejslavnějšího Klokana a kotel za bránou vedle povedeného chorea ještě sborově prozpěvoval: „Tondo, všechno nejlepší".

Bývalému skvělému záložníkovi s excelentní kopací technikou poblahopřála k životnímu jubileu i řada osobností. „Jste tak mlád jako je náš klub," řekl předseda představenstva pražské Dukly Bohumil Paukner, jenž připomněl, že Panenkovo narození se datuje na stejný rok jako vznik dejvického klubu. Nechyběli ani hosté ze zahraničí. Z Rakouska dorazil třeba Andy Marek, který je dlouholetým hlasatelem na stadionu Rapidu Vídeň, jehož dres Panenka na začátku osmdesátých let oblékal. Na trávníku se objevil také někdejší výborný srbský středopolař a vítěz Ligy mistrů z roku 2010 s Interem Milán Dejan Stankovič.

Rada odmítl porážku

Šanci popřát ikoně Bohemky ke kulatinám dostali i samotní příznivci, kteří měli na stadionu k dispozici bílou gratulační desku, na níž mohli zanechat vzkaz.

Ceremoniál se povedl a zbývala jediná věc, aby domácí borci dali čestnému prezidentovi Bohemky dárek v podobě vítězství nad Duklou. Jenže se tak nestalo, nedělní bitva skončila bezbrankovou remízou a Klokani čekají na ligový triumf už šest utkání. „Říkal mi před zápasem: kurňa už vyhrajte. Bylo na něm znát, že jsme měli vyhrát už dávno. Zase jsme ho bohužel nepotěšili," mrzelo trenéra Martina Haška. „Ale myslím, že pan Panenka nebude naštvaný nebo zklamaný z našeho výkonu. Snažili jsme se, jak nejlíp jsme uměli," přidal se koučův stejnojmenný syn, jenž ze slibné šance v závěru nepropálil Radu.

Zkušený brankář Duklu podržel, vyškrábl mimo jiné jedovatou ránu Maška a konečnou plichtou narozeniny Panenkovi malinko pokazil. „Mně zase pokazil dvoustý start v lize nedávno Jablonec, když nám dal doma šestku. Je to podobné. Bohemka aspoň získala bod, my tenkrát žádný," ušklíbl se Rada.

Reklama

Související témata: