Hlavní obsah

Rezek nečekal, že se vyškrábe až na vrchol

PRAHA

Když fotbalový útočník Jan Rezek přicházel v září do Sparty, byl tým v hlubokém útlumu. Za vzestupem, díky němuž Letenští přezimují v čele ligy, stojí trenér Míchal Bílek, jemuž hráč za mnohé vděčí. Byl to právě mladý kouč, kdo o Rezka moc stál před startem nové sezóny a vzal si ho k sobě do Plzně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Rezek padá po zákroku Stožického z Teplic.

Článek

"Patří mu velký dík. Vždyť o mě vlastně rok pořádně nikdo nevěděl," naráží na předchozí angažmá v druholigovém ruském Krasnodaru Rezek, jenž se rychle stal tahounem Bílkova mužstva. Pak se na chvíli jejich cesty rozešly, když trenér dostal lákavou nabídku z Letné. "Říkal jsem si, že Michal Bílek je jediný, kdo je schopen Spartu zvednout. Když z Plzně odcházel, loučení bylo hodně emotivní a došlo i na slzy," prozrazuje čtyřiadvacetiletý útočník, který s velkým fotbalem začal v Teplicích.

Bílek při odchodu na Letnou v plzeňské kabině hráčům řekl: "Makejte, budu vás pořád sledovat. A pro některé si možná dřív nebo později přijdu," vzpomíná na jeho slova Rezek. "Vůbec mě nenapadlo, že by měl na mysli i mě. Spíš jsem si říkal, že to patřilo hlavně Fillovi nebo Limberskému. Tušil jsem, že můj případný návrat do Sparty by byl asi pro některé lidi neschůdný," tvrdí.

Návrat na Letnou byl šok

Na Letné totiž Rezek už jednou působil: od začátku roku 2004. Po roce a půl odcházel do Ruska jako hráč, který prakticky nedostával šanci a hrál hlavně za béčko. Když mu však Bílek krátce po svém příchodu na Letnou zavolal, že ho chce znovu v týmu, byl štěstím bez sebe. "A hlavně v šoku. Fakt jsem to nečekal," říká hráč, který pochází z Března u Chomutova.

Pozici na Letné si musel vybudovat, nikdo mu nemohl zaručit místo pod penzí. "Taky jsem na chvíli vypadl ze sestavy, ale trenér Bílek dává příležitost těm, kteří jsou na tom momentálně nejlíp. Tak by to mělo být. Já se mu snažil dokázat, že na základ mám, makal jsem a ke konci podzimu už to snad bylo docela dobré. Jen těch gólů musím dávat víc," uvědomuje si Rezek.

To, že by Sparta začala vyhrávat jeden zápas za druhým a po konci podzimu bude první, moc nečekal. "Že se vyškrábeme až na první místo, to muselo být překvapení pro všechny. Klobouk dolů před trenérem i celým realizačním týmem, co dokázali," chválí své nadřízené.

Je zvědavý na přípravu

Teď už by byl zklamaný, kdyby titul putoval jinam než na Letnou. "Ve Spartě se vždycky bralo jen první místo. Byla by to pro všechny náplast za matné vystoupení v Poháru UEFA," vrací se k bojům na evropské scéně, do nichž kvůli pozdnímu příchodu nemohl zasáhnout. "Rádi bychom vedení v tabulce udrželi. Všechno máme ve svých rukou a byla by škoda to pustit," přiznává.

Od 10. ledna čeká sparťany tvrdý dril v přípravě. "Já se toho nikdy nebál, ale zažil jsem trenéra Bílka v letní přípravě a musím přiznat, že jsem toho měl plné zuby. Jsem docela zvědav, co vymyslí teď..." Na Rezkovi je vidět, že je fotbalově zase nahoře a dobrá nálada z něj doslova srší. Přitom před pár měsíci byl fotbalově na bodu mrazu. Ruská pohádka jménem Krasnodar neskončila happyendem. "Začátek byl dobrý, ale když odešel trenér Chovanec, jeho nástupce se mnou přestal počítat. Před startem nové sezóny si přivedl tři nové útočníky a já se ocitl asi na osmé koleji. Ještě, že mě agent Ondra Chovanec vyvázal z Ruska," oddychuje ještě dnes. "Nabídka z Čech byla vysvobozením."

Občas si rozmyslím, kam skočit

Pro svůj styl, kdy do všeho vletí po hlavě, je Rezek ceněným zbožím. Takových důrazných útočníků u nás moc neběhá. "Já takhle hraju už od dorostu a těžko se budu měnit," říká. Dobře však ví, že to někdy s agresivitou trochu přežene a dostane zbytečnou kartu. "Občas už si rozmyslím, kam skočit a kam ne. Ale ještě potřebuju někdy zchladit hlavu. Na druhou stranu: Kdybych tam lítal jako baletka, tak těch ran dostanu daleko víc," zamýšlí se.

Když to občas s tvrdostí přežene, hned po zápase mu volá táta. "Říká mi: Přijeď domů, mám to nahraný na videu. Hned ti dám facku... Ale vždycky se u toho směje," dodává.

Reklama

Související témata: