Hlavní obsah

Nejsem trenérem, který by po jednom nepovedeném zápase zatřásl celým mužstvem, říká Vrba

Plzeň

Evidentně se mu ulevilo, že jeho Plzeň loučení s ligovým podzimem zvládla vítězně a v posledním střetnutí s Karvinou získala tři body. „Po první půli, kdy jsme podali jeden z nejlepších podzimních výkonů, jsem si přál, aby soutěž dál pokračovala, teď jsem ale naopak rád, že fotbal pro letošek končí, protože druhý poločas byl v našem podání hodně špatný,“ přiznával trenér obhájce titulu Pavel Vrba.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba slaví vítězství svých svěřenců nad AS Řím.

Článek

Ale i tak musíte být s právě skončeným podzimem navýsost spokojený. Sedm bodů, a tudíž třetí místo ve skupině Ligy mistrů, přestup do jarní fáze Evropské ligy, v domácí soutěži druhá příčka za Slavií a výrazný náskok před dalšími týmy.

Šlo skutečně o jeden z nejlepších plzeňských podzimů. V Champions League určitě, protože jsme uhráli sedm bodů a přestoupili do jarní fáze Evropské ligy. A navíc jsme i oba zápasy s moskevským CSKA, stejně jako domácí utkání s AS Řím a venkovní střetnutí s Realem Madrid, odehráli, jak jsme si představovali.

Domácí soutěž jste přitom také zdárně zvládli.

Někdy jsme očekávali výraznější výsledky, protože v klidu jsem mohl být snad jen v utkání s Mladou Boleslaví, nad níž jsme vyhráli 6:1. Naši hráči ale mají nejspíš radost, když se v posledních deseti patnácti minutách trápíme a trpíme, zatímco já bych raději bral podobné výkony, jaký podali v první půli domácího střetnutí s Karvinou nebo v zápase proti Spartě.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba metá kotouly po vítězství Viktorie nad AS Řím.

Miroslav Chaloupka

Ale i tak si nemůžete na podzimní účinkování v domácí lize stýskat.

Proč bych měl? Měli jsme zápasy, se kterými jsme nebyli spokojeni, ale uhráli jsme nakonec pětačtyřicet bodů, což nás staví do role, že bychom se do závěrečné šestky hrající o titul a pohárové příčky mohli dostat.

Dobrý vtip, když z aspirantů na titul jste zůstal ve hře jen vy s Plzní a trenér Trpišovský se Slavií...

Nemyslím, protože způsob, jakým se letošní ligový ročník hraje, je jiný než v minulosti, takže závěr soutěže může být hodně zajímavý. Poslední měsíc a půl a pět závěrečných kol nadstavby obzvlášť. Soutěž dostane grády, neboť půjde o účast v Lize mistrů a Evropské lize. Stačí, aby se dva tři hráči zranili, a může se stát cokoli. Zvlášť když v naší lize může kdokoli porazit kohokoliv. Proto bychom byli rádi, kdybychom do skupiny šesti nejlepších postoupili.

Jen postoupili?

Samozřejmě přitom myslíme na nejvyšší patra tabulky a na to, abychom byli dál Plzní, která je tady už deset let. Sice regionálním klubem, jak se připomíná, ale schopným šlapat na paty dvěma velkoklubům. Zvlášť když jsme na podzim vydělali spoustu peněz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba má o čem přemýšlet. Prodat, či neprodat nějakého hráče?

Vlastimil Vacek

Dokonce tolik, že nemáte zapotřebí prodávat hráče na zahraniční štace, i když je o ně v cizině zájem a jejich prodej by vám mohl vynést desítky dalších a dalších milionů. Což je teď konkrétně případ Hrošovského...

To není pohled byznysmena, ale pohled můj, trenérský. Nemáme důvod hráče prodávat, abychom vydělali další peníze. Už proto, že jsme jediným klubem, který skončí rok ziskem, takže budeme muset vydělané peníze danit. Proč si tedy přidělávat další problémy a danit ještě víc?

Takže jen nákupy, příchod Kayamby z Opavy, Beuauguela ze Zlína, Pačindy z Dunajské Stredy a případně dalších nových tváří? Jak složité to budou mít, aby se v panující konkurenci prosadili?

Noví hráči to mají u nás vždy těžké, protože se ocitají v situaci, na jakou nebyli zvyklí. V mužstvech, kde dosud hráli, měli jiné postavení. Jejich týmy na nich stály a opíraly se o ně, teď se ovšem ocitají v klubu s nejvyššími ambicemi, který je závislý na úspěchu. Je to proto stejné jako v běžném životě. Někteří se vyrovnají se situací lépe a snáze, jiní hůře.

Koneckonců, i pro nové akvizice, které do Plzně přišly letos v létě, tahle vaše pravda platila...

To i proto, že nejsem trenérem, který by po jednom nepovedeném zápase zatřásl celým mužstvem. Důvěřuji určitým hráčům a teprve když třikrát po sobě nenaplní mé představy, dostávají šanci jiní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba. Dokáže s Plzní přeskočit Slavii?

Vlastimil Vacek

Proto bylo pro Procházku, Pernicu i třeba hrdinu posledních plzeňských dnů Chorého tak těžké se v novém působišti prosadit?

Myslím, že jde o normální jev a přirozený vývoj hráčů. Nemůžete přece počítat s tím, že koupíte pět hráčů a všichni hned naskočí do sestavy. Nepopírám, že z těch nových, kteří k nám přišli, zpočátku nesplňoval mé představy nikdo, ale teď na konci podzimu už měli Pernica, Procházka i Chorý místo v základní sestavě.

Mluvil jste o tom, že Plzeň nemá zapotřebí hráče prodávat a vydělávat další miliony, ale vy přece nejste trenérem, který by vyžadoval a potrpěl si na široký kádr. I vy máte své vyvolené, kterým věříte a s nimiž si vystačíte. Jak koresponduje tahle trenérská filozofie s politikou klubu?

I odchody hráčů samozřejmě budeme řešit, protože skutečně nechci a nepotřebuji pětadvacet či šestadvacet hráčů v kádru. Jistá jednání s jinými kluby, agenty i samotnými hráči už probíhají, zároveň ale čekáme, jaký bude zdravotní stav Krmenčíka, Koláře, Řezníka a teď i Kopice, kteří museli podstoupit operace. Podle toho se bude odvíjet i přestupová politika.

Reklama

Související témata: