Hlavní obsah

Mezi prvními začíná Slavia, poslední Jablonec

Karel FeltSport.czPrávo

S příchodem nového roku začínají přípravy prvoligových klubů na jarní třináctikolovou část Gambrinus ligy (dvě kola byla předehrána loni). Nejvyšší soutěž startuje 10. března, ale sedm týmů se sejde už 3. ledna. Postupně se přidají ostatní.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Slávistům začne zimní příprava už 3. ledna.

Článek

Třetí den roku 2007 se sejdou hráči Slavie, Č. Budějovic, Kladna, Ostravy, Plzně, Teplic a Zlína. O den později mají sraz fotbalisté Slovácka, Brna a Mostu.

V neděli startuje příprava Příbrami a v pondělí 8. ledna Olomouce. Dva dny po ní začíná Mladá Boleslav a další den Sparta a hned po ní Liberec. Patnáctého ledna jako poslední odstartuje zimní přípravu Jablonec.

"Náplň bude tradiční, to znamená nejprve testy, pak fyzická příprava a na závěr herní soustředění v teple," stručně popsal průběh dvouměsíční zimní přípravy trenér vedoucí Sparty Michal Bílek.

Elita v Sazka Areně

"Na podzim jsem říkal, že nám jde především o výsledky a body. V zimě chceme kvalitně potrénovat a na jaře zlepšit i herní projev," dodal.

"Cítím, že to na podzim z mé strany nebylo stoprocentní, ale na kvalitní trénink nebyl čas. Přípravu chci maximálně využít k tomu, abych na jaře dal Spartě v boji o titul víc," přidal se Pavel Horváth s přáním, aby se jemu i spoluhráčům v přípravném období vyhnula zranění.

Zpestřením první fáze přípravy bude halový turnaj Fortuna víkend šampiónů o druhém lednovém víkendu v Sazka Areně. Zatímco Sparta a Liberec na něm přípravu vlastně rozběhnou, Slavia už přijede po kondičním soustředění v Krkonoších. Na turnaji nebude chybět ani čtvrtý tým aktuální ligové tabulky Mladá Boleslav a atraktivní druholigový celek Bohemians 1905. Startovat budou i tři zahraniční celky, vedené českými trenéry. Úřadující slovenský mistr MFK Ružomberok s Františkem Komňackým, vítěz Polského poháru Wisla Plock s Josefem Csaplárem a maďarský šampión FC Debrecín s Miroslavem Beránkem.

Opět Tipsport cup

Slavia, Liberec, Ml. Boleslav a Bohemians 1905 startují i v tradičním Tipsport cupu, který se opět hraje na čtyřech místech a na umělé trávě. Začíná se o víkendu 13. ledna a semifinále i finále hostí 10. a 11. února Praha, konkrétně umělá tráva v Edenu.

V základní pražské skupině se utkají Slavia, Bohemians 1905, Příbram, Č. Budějovice a Viktoria Žižkov, v mladoboleslavské skupině domácí tým, Liberec, Jablonec, Hradec Králové a Jihlava. V Mostě se kromě hostitelského klubu představí Teplice, Kladno, Plzeň a Blšany. V Brně domácí uvítají Slovácko, Olomouc, Zlín a bratislavskou Artmédii.

Atraktivní soupeři nebudou chybět

Doma se kluby budou připravovat tradičně v Krkonoších, na Šumavě a také v Nymburce. Až na výjimky mají týmy v plánu většinou na konec února soustředění v teple, od Portugalska přes Kanárské ostrovy, Španělsko, Kypr až po tureckou Antalyi. Každý tým sehraje mezi deseti až čtrnácti přípravnými zápasy.

Nebudou chybět ani atraktivní soupeři, a to nejen na soustředěních. Například Sparta 21. 1. přivítá na Letné Herthu Berlín, České Budějovice se zase utkají s Bielefeldem. Zároveň s přípravou se také rozjede kolotoč přestupů. Kvalitní fotbalisté však budou z ligy spíše odcházet.

Reklama