Hlavní obsah

Horník podal dovolání proti odsouzení k Nejvyššímu soudu

PRAHA

Bývalý sportovní ředitel fotbalové Viktorie Žižkov Ivan Horník stále nesouhlasí se svým loňským zářijovým odsouzením za korupci. Proti pravomocnému verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Z 11 odsouzených jí chybí už jen dovolání delegáta Adolfa Růžičky.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

"Přišlo to 3. ledna a až obdržím dovolání všech ostatních odsouzených v tomto případu, odešlu je Nejvyššímu státnímu zastupitelství k vyjádření, poté zkompletuji celý spis a ten zamíří na Nejvyšší soud," řekla ČTK soudkyně z Prahy 3 Markéta Polanecká, která měla od počátku korupční kauzu Viktorie Žižkov na starosti.

Horník dostal na konci loňského září definitivně za korupci sedmiměsíční podmínku s pětiletou zkušební dobou a navíc zákaz činnosti ve fotbale na deset let a pokutu 900.000 korun. Pokud by ji nezaplatil, skončil by na pět měsíců ve vězení. Na konci roku pak někdejší sportovní ředitel Viktorie Žižkov požádal soud, aby mohl pokutu zaplatit ve třech splátkách po 300.000 korun. Polanecká již o této žádosti rozhodla, zatím však nelze její závěry zveřejnit, protože ještě nebylo usnesení soudu doručeno Horníkovi a jeho obhájci.

Horník podle soudů nabízel úplatky fotbalovým rozhodčím a delegátům. Deset z nich za to, že si úplatek nechali slíbit, dostalo v procesu s bývalým manažerem Viktorie podmíněné tresty od deseti do čtrnácti měsíců, pokuty podle výše slíbeného úplatku od 30.000 do 150.000 korun a zákazy činnosti trvající od tří do pěti let.

Hitem je splátkový kalendář

Kromě Horníka podalo podle Polanecké dovolání i devět ze zbylých deseti odsouzených v této korupční kauze. Jsou to fotbaloví rozhodčí Ladislav Míka, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Zdeněk Lukes, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák, navíc i delegát Otakar Draštík.

O splátkový kalendář prý soud požádal nejen Horník, ale také delegát Růžička, sudí Talpa, Lukes, Vidlák a naposledy Míka, který podle Polanecké chce splácet soudem uloženou pokutu 30.000 korun ve 12 měsíčních splátkách po 2500 korunách. O Míkově žádosti již rozhodla v pátek, ale stejně jako v Horníkově případě nebylo její usnesení ještě doručeno všem stranám.

Polanecká prý také nemá žádné informace o tom, že by Horník nedodržoval rozhodnutí soudu o zákazu činnosti ve fotbale a dále pracoval pro příbramský prvoligový klub a jeho šéfa Jaroslava Starku, nyní vazebně stíhaného v souvislosti se zmizením a údajnou vraždou Lamberta Krejčíře, otce kontroverzního uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Reklama