Hlavní obsah

Za mořem měl větší plat než Ibrahimovic. O Dočkalovi teď rozhodne jeho čínský klub

Prožil úspěšný rok v Americe, kde v zámořské MLS svým platem trumfl dokonce slavného Zlatana Ibrahimovice. Během podzimu se Bořek Dočkal vrátil do české reprezentace, dokonce jako její nový kapitán. A co dál? Zkušený záložník netají, že by se rád vrátil také do Sparty. Ještě dva roky je však smluvně vázán v Číně. A právě klub Che-nan Ťien-jie, v němž se momentálně mění vedení, bude mít rozhodující slovo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal je znovu stěžejní postavou národního týmu.

Článek

Kapitán národního týmu byl prvním letošním hostem pořadu Česká ulička Michala Hrdličky. Premiéru stanice O2 TV Sport odvysílala ve čtvrtek. Rozhovor vznikl kolem Vánoc a jeho ústředním tématem byl případný návrat třicetiletého špílmachra do Sparty.

Kdy tedy znovu oblékne rudý dres? „Hrozně složité věci, abych se vyjadřoval. Pořád mám smlouvu v Číně, právě čínský klub bude rozhodovat o mojí budoucnosti. Smlouva platí na další dvě sezony, tedy na celý rok 2019 a 2020," zdůrazňuje Bořek Dočkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal (vlevo) a Lukáš Vácha se na Olympijském stadiónu v Římě radují z postupu Sparty do čtvrtfinále Evropské ligy.

„Bořek je bezesporu zajímavé jméno, ale s jeho čínským týmem momentálně nevyjednáváme," řekl na startu zimní přípravy Tomáš Rosický, nový letenský sportovní ředitel.

Jeho slova však nelze brát tak, že už by Sparta o svou oporu neměla zájem. V klubu Che-nan Ťien-jie se totiž výrazně mění vedení, a tak Pražané zatím nemají s kým jednat.

Sparta dostane vždycky přednost, ujišťuje

Dočkalovi skončilo hostování ve Philadelphii. A bral by návrat na Letnou. „Když dostanu otázku, jestli bych chtěl hrát ve Spartě, tak odpovím ano. Už když jsem ji opouštěl, tak jsem říkal, že snad se do ní jednou zase vrátím. Je to klub, na kterém mi záleží, ve kterém jsem se v mnoha směrech našel. Pokud bude mít o mě zájem a bude záležet jen na mně, tak Sparta dostane vždycky přednost," ujišťuje.

Foto: Sport.cz

Bořek Dočkal po podpisu smlouvy v Číně.

Problém samozřejmě je, že do Číny ho Sparta prodala za nějakých 230 milionů korun. „Neznám reálnou částku, za niž by mě uvolnili. Něco za mě dali, takže pokud bude z čínské strany vůle jednat, asi budou chtít nějaké peníze zpátky," uvědomuje si.

Moderátor Dočkalovi připomněl, že majitel Sparty je za něj údajně připraven nabídnout závratných 150 milionů korun.

Odchodem by v Číně přišel o hodně peněz

„Mně se vždycky líbí české kuloáry... V nich jsem tuto částku zaslechl taky, ale pan Křetínský mi neříkal, kolik je za mě ochotný dát," usmívá se záložník.

Foto: Sport Invest

Vítej v Americe! Zleva Bořek Dočkal a jeho agent Viktor Kolář.

Netají, že v Číně má královskou smlouvu, takže v přípravě návratu do Evropy by tam musel nechat hodně peněz. V MLS měl podle oficiálních údajů roční plat více než 1,7 miliónu dolarů. Třeba hvězdný Zlatan Ibrahimovic měl v Los Angeles Galaxy základ o pár set tisíc dolarů nižší.

„V Americe liga oficiálně zveřejní plat hráčů, pak se o nich není třeba víc bavit. Fungují tam také finanční stropy a Zlatan přicházel v době, kdy už by se jim do něj s větším platem nevešel. Kluci mi ale taky říkali, že může ještě podepsat marketinkovou smlouvu se sponzory, o které se už nikde nemluví," poukazuje Dočkal v televizním rozhovoru.

Reklama

Související témata: