Hlavní obsah

Mareš: Jestli budu v základu, rozhodne jedině trenér

Do kádru podzimního mistra Gambrinus ligy, fotbalové Sparty, se po čtyřletém působení v Zenitu Petrohrad vrací krajní obránce Pavel Mareš. Na Letné podepsal smlouvu do 30. června 2009. "Sparta je špičkový klub a jsem rád, že jsem tady," řekl v pátek novinářům na mimořádné tiskové konferenci v areálu Toyota Arény.

Foto: archiv

Fotbalový obránce Pavel Mareš se vrací na Letnou.

Článek

Jaké jsou Vaše pocity z návratu?

Jsem velice šťastný, vracím se do známého prostředí, znám se i s některými kluky z kabiny. Sparta je špičkový klub a jsem rád, že jsem tady."

Změnilo se zde něco?

To zatím nemohu posoudit, byl jsem pryč čtyři roky. Českou ligu jsem sledoval pouze občas v televizi. Brzy ovšem rozdíly poznám, zase tak dlouho jsem pryč nebyl.

Už máte vybrané číslo, se kterým budete nastupovat?

Zatím jsem jej nevybíral, příliš na tom nelpím. Jsou tam nějaké možné kombinace, samozřejmě bych rád jedno ze svých oblíbených čísel.

Proč nedošlo k přestupu již v létě?

Byli jsme v kontaktu, ale já chtěl ještě zůstat v Petrohradu. Přijel jsem ze světového šampionátu v Německu a myslel, že dostanu pořádnou šanci. Ta přišla po dvou měsících, vyhráli jsme 4:0, dal jsem gól. Potom jsem si natáhl stehenní sval a opět pouze zahříval lavičku.

Sledoval jste na dálku, jak se Spartě daří?

Samozřejmě, nějaké zápasy jsem viděl. Dostali se do menšího útlumu, ale v mužstvu jako Sparta je obrat k lepšímu otázka několika týdnů. Pomohly příchody nových hráčů a trenérů.

Myslíte si, že budete nastupovat v základní sestavě?

To nemůže říct nikdo, kromě trenéra před prvním soutěžním zápasem. Budu se samozřejmě snažit.

Podle trenéra Bílka můžete nastupovat jak na levém okraji obrany, tak zálohy. Jak to cítíte vy, i vzhledem ke konkurenci v týmu?

Univerzálnost je obvyklý úděl leváků. S Kadlecem, který na podzim nastupoval na postu krajního beka jsme se zatím pozdravili, příliš toho o něm však nevím. Jsem schopný hrát i levého záložníka, ale nejraději útočím z postu levého obránce.

Budete hájit barvy Sparty již na víkendovém turnaji v Sazka Aréně?

S trenérem jsme se dohodli, že se k přípravě mužstva připojím až v pondělí.

Ozvaly se s nabídkou i jiné kluby?

Francouzské kluby Paris St. Germain a Le Mans hledaly podobný hráčský typ, ale jedinou konkrétní nabídku předložila Sparta

V létě jste měl nakročeno do anglického Boltonu. Proč z přestupu nakonec sešlo?

Když jsem dělal vstupní fyzické testy, všechny hodnoty byly nad normou. Jen u obratnosti mi doktor radil, co mám zlepšit, abych prošel. U podpisu smlouvy přišel jiný doktor a řekl, že výsledky nějak nedopadly. Během minuty jsem byl venku. Byl to šok. I když to byla velká šance, nesesypal jsem se z toho.

Tady v Praze dopadly fyzické testy v pořádku?

Myslím, že nebyl žádný problém.

Vracíte se již natrvalo?

Za pár dní mu bude 31, takže asi ano. Do ciziny bych šel jen někam, kde by mi nabídli ideální podmínky, a to se nestane.

Udělal jste v Petrohradě nějakou rozlučku?

Moc velké loučení nebylo, to spíš v létě, když jsem myslel, že odcházím. Teď už jsem to nechtěl řešit, odjel jsem na dovolenou a už se nevrátil.

Jak hodnotíte své působení v ruské lize?

Byli jsme druzí v lize, postoupili do čtvrtfinále poháru UEFA. Dostal jsem se v národním dresu na Euro a MS. Hodnotím své působení tedy velice kladně.

Budete mít přezdívku Leoš jako v nároďáku?

To vzniklo už v Bohemians, když se Leoš Mareš objevil na obrazovkách poprvé. Ve Spartě mi tak zatím říká jen Jarda Blažek.

Na co se ve Spartě těšíte nejvíce?

V Petrohradu bylo na každý zápas vyprodáno, to mi bude trošku chybět. Doufám, že se nám bude dařit a lidé budou chodit v hojném počtu. Tímto bych je rád na utkání pozval.

Přivítala návrat do České republiky rodina?

Velice. V Rusku to pro rodinu nebylo ideální. Tady jsou obrovské možnosti pro děti i manželku. Kluci z kabiny už mi radili s bydlením a školkou pro malé.

Reklama

Související témata: