Hlavní obsah

Cíl je záchrana. Velkohubé řeči nechci, říká trenér Opavy Kopecký

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Z deváté pozice odstartují do jarního finiše fotbalisté Slezského FC Opava. A nebudou to mít v úvodu ligy vůbec snadné. První dva zápasy odehrají na hřištích soupeřů (v sobotu 9. 2. v Karviné a v neděli 17. 2. v Jablonci), navíc si budou zvykat na přírodní trávu, na které po celou zimní přípravu neodehráli ani jedno utkání.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Kopecký má před sebou s Opavou jasný cíl

Článek

„Připravovali jsme se v tvrdších podmínkách než ostatní, ale zvládli jsme to," řekl trenér Ivan Kopecký. „Myslím si, že nás to svým způsobem i semklo," dodal. Opavané narozdíl od většiny tuzemských prvoligových týmů nevycestovali na jih Evropy trénovat na přírodních trávnících. Soustředění absolvovali v Uherském Brodě.

Přírodní trávu si měli vyzkoušet v generálce v polské Vratislavi, kvůli sněhové kalamitě ale i poslední přípravu odehráli na umělém koberci. „Asi bych lhal, kdybych tvrdil, že bych nechtěl trénovat na trávě někde v teple. Určitě bychom to přivítali, ale každý klub má nějaké možnosti a my jsme to, že jsme zůstali v Česku, brali jako fakt," zmínil Kopecký.

Opavu po podzimu opustili tři ofenzivní hráči Kayamba (Plzeň), Kuzmanovič (Baník) a Puškáč (Bohemians). Místo nich přišli Bronislav Stáňa z Baníku, konžský záložník Bidje Manzia z Olomouce a Nizozemec Endy Bernadina.

Jak si vedou nové posily?

„Určité možnosti naznačili, ale je to ještě hodně krátká doba, aby se úplně zapracovali a my je poznali. Aby si to úplně sedlo. Nějaké předpoklady ti hráči mají, jsou pracovití. Teď je důležité, aby si zvykli na náš způsob hry, protože byly navyklí na něco jiného," řekl Kopecký.

Jak se jim to povedlo mohou ukázat v sobotu v Karviné (15 hodin). „Chceme pokračovat ve výborných domácích výkonech a zlepšit se na venkovních hřištích. Tam musíme být odvážnější," připomněl Kopecký, že ze stadionů soupeřů přivezli Slezané jen sedm bodů za dvě vítězství a jednu remízu.

Nebudou proto první dvě kola, v nichž pocestují hráči Opavy dvakrát ven, až příliš velkým handicapem? „Neviděl bych to úplně jako nevýhodu. Bude tam větší tlak, všichni víme, o co se hraje. Ale i soupeři jsou pod tlakem. Oba potřebují body, viděl bych to padesát na padesát," přemítal 48letý trenér, který má o opavských ambicích jasno.

„Cílem je pořád záchrana. Na to si troufáme. Nějaké velkohubé řeči v kabině nechci. My víme, o co hrajeme a v žádném případě si nemyslíme, že bychom měli usnout na vavřínech, když jsme tam, kde jsme. Ani náhodou," upozornil Kopecký.

Reklama

Související témata: