Hlavní obsah

V zimním přestupovém termínu je tradičně aktivní Sparta

PRAHA

Lednové přestupové okno je za svou polovinou a i česká Gambrinus liga zažila několik zajímavých změn. Jedna z nejzajímavějších - příchod mladoboleslavského forvarda Marka Kuliče do Sparty - je těsně před dokončením.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Mauro Lustrinelli se po necelém roce rozloučil s pražskou Spartou.

Článek

Sparta před zimním přestupovým obdobím prohlásila, že nehodlá v kádru dělat velké změny. Přesto byla realita jiná. Z Ruska získala obránce Pavla Mareše, který ve čtvrtek slaví jednatřicáté narozeniny. S Jabloncem se dohodla na přestupu záložníka Luboše Huška, s Mladou Boleslaví vyjednávají Letenští o odstupném za Marka Kuliče. Z hostování z českých Budějovic se vrátili Ladislav Volešák a Jiří Jeslínek. Naopak brzy by měl být potvrzen odchod kapitána Tomáše Sivoka do italského Udine, Švýcar Mauro Lustrinelli zamířil do Luzernu.

Druhá Slavia pustila do Mladé Boleslavi mladého záložníka Radima Nečase, do francouzského FC Toulouse střelce sedmi podzimních gólů Pavla Fořta. Zůstal ale další útočník Stanislav Vlček a brankář Matúš Kozáčik, který byl na testech v anglickém Leedsu.

Která změna je podle vás nejzajímavější?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Obhájce titulu z Liberce je po podzimní části na třetím místě a pro boj o obhajobu získal ze slovenského Ružomberku svého bývalého hráče Jana Nezmara. Devětadvacetiletý útočník s Libercem získal titul v roce 2002. Ze slovenské Dubnice získal Slovan sedmnáctiletého záložníka Jána Vlaska, z hostování v Mladé Boleslavi se vrátil Miloš Brezinský. Naopak do Itálie by měl odejít reprezentační obránce Tomáš Zápotočný, do ruského Vladivostoku Liberec pustil svojí brankářskou jedničku Marka Čecha.

Čtvrtá Mladá Boleslav nabírá kondici v Nymburku a kouče Dušana Uhrina mladšího zajímá hlavně situace kolem kanonýra Marka Kuliče. Reprezentační útočník je blízko odchodu do Sparty. "Sparta je pro mě prioritní klub," nechal se ve středu slyšet Kulič. "Když bude adekvátní náhrada, bránit mu nebudeme," řekl trenér Uhrin. Na přestupovou listinu klub zařadil Víta, Šmerdu, Krátkého a Vaculíka. Ze Slavie Středočeši získali mladého záložníka Radima Nečase.

V tabulce pátý Jablonec posiluje před jarními boji a z ruského Petrohradu se snaží získat svého bývalého hráče Jana Flachbarta. Ten už na severu Čech trénuje a chybí jen dotáhnout dohodu mezi kluby. Na podzim Flachbart hostoval v Olomouci. Z hostování v Českých Budějovicích se vrátil útočník Jan Svátek, naopak zpět do Sparty se vrátilo trio Štěpán Kučera, Luboš Loučka a Milan Petržela.

Teplice se loučí s legendami

Šesté Brno jednalo o uvolnění svého gólmana Martina Lejsala do anglického Middlesbrough, z transakce ale sešlo. Z hostování ze Slovácka se vrátil Pavel Vrána.

Nováček z Českých Budějovic je po podzimu na pěkném sedmé místě a největší posilou do jarních bojů by měl být návrat Karla Poborského, který se snad už vyléčil z boreliózy. Jihočeši také získali z Příbrami čtyřiadvacetiletého útočníka Jiřího Adamce. Jeho příchod byl součástí kompenzace za Jiřího Kotrbu, který odešel od českobudějovické mládeže trénovat Marilu.

Osmé Teplice v zimní přestávce nejvíce řešily vážné zdravotní problémy trenéra Vlastislava Marečka, kterého na lavičce vystřídal Jiří Bartl. Klub se hodlá rozloučit s dlouholetými oporami Tomášem Hunalem a brankářem Tomášem Poštulkou, kterým v létě končí lukrativní smlouvy. Z hostování ze Slovácka si Severočeši stáhli Petra Dragouna, z Brna získali gólmana Tomáše Belice.

Ostravský Baník v zimě pustil do dánského Midtjyllandu brankáře Martina Rašku, trenér Karel Večeřa jinak jen přeřadil do prvního týmu několik mladíků z juniorky.

Plzeň v zimě posilovala

Desátá Plzeň získala dvě posily ze Slovácka. Maďarského záložníka Ference Rótha a teprve dvacetiletého útočníka Pavla Malchareka. Oba fotbalisty zná současný kouč Západočechů Stanislav Levý, který dříve na Slovácku trénoval. Hostovat bude na jaře v Plzni i záložník Sparty Milan Petržela. Naopak z týmu odešli Aleš Bednář a Jiří Razým.

Most pustil do druholigových Blšan na půlroční hostování dvaatřicetiletého brankáře Martina Svobodu, na odchodu jsou obránce Jiří Novotný a Tomáš Pilař, se kterými trenér Zdeněk Ščasný nepočítá.

Olomouc, která se po tragickém startu soutěže vytáhla na dvanáctou příčku, zkoušela v zimní přestávce dva cizince. Chorvat Ronald Šiklič ani Albánec Fitim Kruša se ale neprosadili a klub je neangažoval. Z Příbrami Sigma získala stopera Reného Formánka.

Kladno zkouší několik vlastních dorostenců, trenér Koubek si pochvaluje zejména Beneše. K útočníku Simpsonovi získali Středočeši dalšího Kanaďana - Chrise Williamse. Kouč Koubek si hlavně pochvaloval, že se podařilo udržet hráče, kteří v klubu na podzim hostovali.

Žůrek zamířil do Zlína

Čtrnáctý Zlín získal z Olomouce Martina Vyskočila a z Ostravy rychlého útočníka Libora Žůrka. Na hostování do druholigové Jihlavy naopak odešel obránce Jiří Jelínek. Mladá Boleslav se snaží získat Vlastimila Vidličku.

Předposlední Příbram bude na jaře bojovat o záchranu se staronovým trenérem, vrátil se zkušený Jiří Kotrba. Ten šel pomoci klubu, jehož majitel Jaroslav Starka je stále ve vazbě. Kariéru si ještě prodloužil záložník Martin Hašek, na hostování z Teplic přišel útočník Emil Rilke.

Nejhorší celek soutěže Slovácko stále jedná s Mostem o přestupu Martina Vozábala, v nedělním zápase proti Dubnici zkoušel kouč Malura i tři nové hráče - Slováka Paulíka, Ukrajince Tkačuka a Poláka Zdolskiho. Ve zlém se klub rozešel s Maďarem Thomasem Sowunmim.

Reklama