Hlavní obsah

Komličenko pokračuje v útoku na Lafatův rekord, mezi evropskými kanonýry je dvacátý

Mladá Boleslav

Proměněný pokutový v jarním prologu s Plzní přiblížil ruského snajpra v mladoboleslavských službách Nikolaje Komličenka nejen ke střeleckému rekordu české ligy, ale pomohl mu udržet se i v elitnímu společenství nejlepších evropských kanonýrů soutěžících o Zlatou kopačku. Devatenáctým gólem v sezoně si udržel dvacátou příčku, o kterou se momentálně dělí s tanzanijským fotbalistou Mbwanem Samattou hrajícím za belgický Genk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský Nikolaj Komličenko figuruje mezi dvaceti nejlepšími střelci ervopských lig.

Článek

Lafatův střelecký rekord má Komličenko už pomalu na dohled. V zápase s mistrovskou Plzní zaznamenal už devatenáctou branku v této sezoně, takže ještě šest tref mu chybí, aby se vyrovnal Lafatovi a jeho 25 gólům.

Přitom zimní příprava, během níž třiadvacetiletý útočník proměnil hostování v Mladé Boleslavi v přestup, nijak nenasvědčovala, že by si udržel střeleckou formu z podzimu.

„Opravdu se mu nevedlo a dobrý nebyl. Já se přesto tvářil, že mi to nedělá starosti, i když opak byl pravdou," přiznával mladoboleslavský kouč Jozef Weber po remíze s mistrovskou Plzní, o kterou se postaral proměněnou penaltou právě Komličenko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Mladé Boleslavi Petr Mareš (vlevo) a Nikolaj Komličenko oslavují gól proti Slavii.

„On ale ukázal, že se na soutěžní zápasy dokáže připravit, takže jsem rád, že navázal na podzimní výkony. Samozřejmě bych si přál, aby v nich pokračoval."

Kdyby v soutěži o Zlatou kopačkou určoval pořadí jen počet nastřílených branek, figuroval by Komličenko i mezi evropskými kanonýry hodně vysoko. Po všelijakých čachrech a prapodivných střelecký závodech na začátku devadesátých let se ovšem pravidla soutěže změnila.

Každé evropské lize byl přidělen koeficient určující faktor obtížnosti, jímž se hráčům počet nastřílených branek násobí a bodový výsledek pak rozhoduje o pořadí. A tak zatímco anglická, španělská, německá, italská nebo francouzská liga má přidělen koeficient 2, česká liga, stejně jako turecká, belgická nebo polská mají koeficient 1,5.

Estonská ale třeba jen 1,0, takže Brazilec Liliu v ní sice nastřílel 31 gólů, ale ty mu stačí jen na dvanáctou příčku.

Pořadí soutěže o Zlatou kopačku
1.Lionel MessiBarcelona21 x 2,042
2.Kylian MbappeParis Saint-Germain18 x 2,036,0
Cristiano RonaldoJuventus18 x 2,036,0
4.Mohamed SalahLiverpool17 x 2,034,0
Edinson CavaniParis Saint-Germain17 x 2,034,0
Sergio AgüeroManchester City:17 x 2,034,0
7.Fabio QuagliarellaSampdoria16 x 2,032,0
Nicolas PepéLille16 x 2,032,0
Duvan ZapataAtalanta16 x 2,032,0
10.Mbaye DiagneKasimpasa21x1,531,5
Robert SkovFC Kodaň21x1,531,5
20.Nikolaj KomličenkoMl. Boleslav19x1,528,5
V prvním sloupci pořadí,v druhém jméno, ve třetím klub, ve čtvrtém počet gólů x koeficent, v pátém body.

Reklama

Související témata: