Hlavní obsah

Sparta v přípravě prohrála na Letné s Herthou Berlín

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha v prvním přípravném zápasu zimní přestávky prohráli s 0:1 s Herthou Berlín. Německému soupeři Sparta stačila a většinu utkání ho i přehrávala, přestože to pro něj byla ligová generálka. Hosté však byli efektivnější: z první slibnější akce vstřelili vítězný gól a ještě dvakrát nastřelili tyč.

Článek

Sparta několik jasných šancí naopak zahodila. I přesto byly více než čtyři tisícovky diváků spokojené, neobvyklá lednová příprava fanoušky bavila.

Sparta sotva začala s přípravou, zatímco pro Herthu to dnes byl poslední zápas před bundesligovým startem. Předpokládalo se proto, že domácí budou hrát druhé housle, těžké nohy z fyzické přípravy měly být znát. Jenže opak byl pravdou: Sparta v první půlhodině držela soupeře daleko od své šestnáctky a sama si připravila několik velkých šancí.

Ty největší měli Rezek a Řepka. V 9. minutě Rezek využil chybné rozehrávky soupeře a šel sám na brankáře, jenže neproměnil. Napodobil ho pak i dnešní letenský kapitán Řepka, který o minutu později překopl z deseti metrů branku.

Hlavní hrozba Pantelič

Hosté působili zakřiknutě, ale jejich akce nepostrádaly fotbalovost, o čemž přesvědčoval především Srb Pantelič. Několikrát se mu sice nepodařilo vyzrát na pozičně výborného Drobného, ale v 28. minutě využil slibného průniku po levé straně a lobem překonal Blažka.

Pantelič s Drobným byli i u nejúsměvnější akce zápasu. V 42. minutě Drobný na půlicí čáře podskočil od země odražený míč a Pantelič s Dejagahem šli sami na Blažka. Jenže nejlepší sparťanský hráč Hušek se vrátil a skluzem jejich akci zastavil.

Po pauze sparťanský kouč poslal na hřiště devět nových tváří, ale první větší šanci měli znovu hosté. Do nezformované obrany se vřítil Gimenéz, ale Grigar jeho pokus srazil na tyč. Domácí fanoušky zase zahřála Matušovičova střela do rohu branky, kterou ale gólman zneškodnil.

Výhra by byla vzpruhou v přípravě

Sparťanská "rezervní" jedenáctka si počínala také velmi dobře. Soupeře dokázala především přehrát rychlostí, ovšem v rozhodujících okamžicích jí chyběla přesnost ve finální přihrávce.

Trenér Michal Bílek litoval, že jeho tým prohrál, protože na začátku přípravy by vítězství nad bundesligovým soupeřem bylo vzpruhou. "Začali jsme lépe, jenže soupeř byl mnohem přesnější v koncovce, měl ještě další šance," připomněl letenský kouč. "Nechtěli jsme je nechat dostat do tlaku, a dokud jsme aktivně bránili, dařilo se nám to," řekl Bílek.

Sparta do Špindlerova Mlýna

Podle hráčů byl průběh zápasu logickým vyústěním toho, že jim ještě chybí kondice. "V obou poločasech to bylo podobné. Zpočátku jsme je dokázali přehrát, ale jak nám začaly tvrdnout nohy, měla to Hertha jednodušší a dokázala se prosadit," označil Jan Šimák největší rozdíl mezi oběma týmy.

Hned po zápase se Hertha vydala na zpáteční cestu do Německa, zatímco sparťané po společné večeři vyrazili směr Špindlerův Mlýn, kde je čeká týdenní nabírání fyzických sil.

Sparta Praha - Hertha Berlín 0:1 (0:1)
Branka: 28. Pantelič. Rozhodčí: Královec. Diváci: 4150.
Sestava Sparty: Blažek (46. Grigar) - Pospěch (46. Zabavník), Drobný, Řepka (46. Kučera), Mareš - Kolář (46. Kisel), Hušek (46. Sylvestre), Kóňa (46. Volešák), Šimák (46. Matušovič) - Rezek (46. Jun), Došek (46. Slepička). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 13. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 12. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Sparta - Ostrava 0 : 0 13. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice