Hlavní obsah

Blažka přestupové spekulace netrápí

Ještě tři roky chce fotbalový gólman Jaromír Blažek strávit mezi brankovými tyčemi. Smlouvu ve Spartě má reprezentační náhradník do roku 2008, ale pokud by prý dostal nabídku, rád by ji prodloužil. Dohady o možném letním přestupu do Norimberku bere s nadhledem a je připraven svou kariéru dochytat v letenském klubu. Čtyřiatřicetiletý brankář to prohlásil na setkání s novináři během klubového soustředění ve Špindlerově Mlýně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Jaromír Blažek před Zbyňkem Pospěchem z Liberce.

Článek

Když v minulém týdnu funkcionáři bavorského klubu dali veřejně najevo, že by o služby zkušeného brankáře stáli, zdálo se to jako vážně míněná nabídka k přestupu. Jenže Blažek sám nedává odchodu do Německa velkou vážnost. "Co vím, tak se stejně mluví až o letním přestupu, a tak daleko se raději nedívám," řekl gólman, který se v domácí první lize pohybuje už patnáct let.

Do Sparty přišel před sedmi lety a bez krátkého hostování v Příbrami, k němuž došlo za letenské vlády trenéra Jaroslava Hřebíka, patří k základním stavebním kamenům ligového lídra. A opakovaně prohlašuje, že je na Letné naprosto spokojený. "Vždy, když se objevily informace o mém přestupu, tak jsem to prožíval. Teď už to ale takové není, přece jen mám svůj věk," uvedl Blažek, který v minulosti mohl zamířit postupně do Štrasburku, Mönchengladbachu a jednou už také do Norimberku.

Nyní je spokojen s tím, jak s ním zachází současný zaměstnavatel, a rád by zůstal Spartě věrný. "Smlouvu mám do roku 2008, ale pokud bude zájem, určitě bych se nebránil prodloužení. Nejméně tři roky bych ještě rád chytal a pak kariéru ukončím," překvapil, když se dnes otevřeně vyznal ze svých plánů do budoucna.

S helmou by chytat nechtěl

Myšlenky na konec ho prý napadají vždy nejvíce právě na zimních soustředěních jako nyní ve Špindlerově Mlýně. "Pokaždé si říkám, co tu vlastně dělám, když někteří stejně staří hráči už dávno nehrají," povzdychl si, ale současně přiznal, že zimní dril mu překvapivě dělá stále méně problémů. "Já už totiž dávno poznal, že mi hodně psychicky pomůže, když jsem v dobré kondici. U brankáře to sice není tolik třeba, ale já to potřebuji pro svoji jistotu," řekl Blažek.

Přesto i nadále zůstává druhým nejdůležitějším mužem pro reprezentační branku. Ve chvíli, kdy má potíže Petr Čech, ukáže trenér Karel Brückner vždy na Blažka. Ten se už dávno smířil s tím, že kryje záda nejlepšímu brankáři světa. Občas je s kolegou v kontaktu a moc mu přál, aby se uzdravil po nedávném těžkém zranění.

O víkendu ale na jeho účet žertoval a do Londýna poslal esemesku, kde stálo: "V té čepici ti to fakt sluší," dělal si legraci z helmy, v níž kolega musí nastupovat do konce sezóny.

Sám by prý ale nechtěl s takovou ochranou hlavy chytat. "Teď to má ještě fajn, ale v létě se mu v tom bude hodně potit hlava," předpověděl Blažek, který prý by případnou nabídku na vyzkoušení nové ochranné pomůcky od kolegy na reprezentačním srazu nepřijal. "Jsem pověrčivý, stejně jako vozík a berle bych raději nevzal do ruky," svěřil se fotbalový gólman.

Reklama

Související témata: