Hlavní obsah

Kauza "Zápotočný" je tabu, Liberec dře bez kapitána

Kapitán Tomáš Zápotočný byl svržen z paluby libereckého Slovanu, ale během kondičního soustředění týmu ve Františkových Lázních je na jeho kauzu uvaleno přísné informační embargo. Mužstvo sice mlčky stojí za svým lídrem, který odmítl prodloužit v létě končící smlouvu a nyní může trénovat pouze s divizním B týmem, ale zároveň myslí na to, jak "přežít" týden trvající galeje.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Liberecký Tomáš Zápotočný.

Článek

Do západočeských lázní jezdí liberečtí fotbalisté pravidelně sbírat síly na jarní boje, v nichž by letos rádi bojovali o obhajobu titulu. "Nacházíme tady vynikající podmínky pro náročnou práci," uvedl kouč Vítězslav Lavička.

Téma "Zápotočný" sice hýbe domácím fotbalem, ale pro liberecký tým je to přísné tabu. Všichni kolem něj našlapují po špičkách. "Jakékoliv otázky týkající se situace kolem Tomáše Zápotočného jsou zbytečné, hráči ani trenér na ně nebudou odpovídat. Vedení se k této otázce vyjádří až 5. února," zopakoval několikrát tiskový mluvčí klubu Lukáš Váňa.

Zápotočný naštval prezidenta klubu Ludvíka Karla, protože touží po přestupu do Udine a kdyby neodešel nyní, v létě by za něj Liberec nedostal ani haléř. Pokud by reprezentační stoper přestoupil do Itálie už v zimě, Karl je připraven nechat Zápotočného celé jaro v divizní rezervě. Liberecký tým by tak ztratil po odchodu gólmana Marka Čecha do Vladivostoku další z klíčových postav.

Lavička musel najít náhradu

Kouč Lavička ctí nařízení klubového vedení a s omluvou nechtěl případ komentovat. Ale odpovědi na otázku, zda by byl Liberec bez Zápotočného citelně oslaben, se nevyhnul. "Pokud má odejít hráč, který je kapitánem a jedním ze základních stavebních kamenů mužstva, tak se nabízí jednoznačná odpověď," řekl Lavička v rozhovoru pro ČTK a deník Sport. "Na druhou stranu už máme zase nachystané potenciální náhrady v Milošovi Brezinském a Milanu Matulovi," dodal liberecký kouč.

Lavička má při každé zmínce o Zápotočném zachmuřenou tvář. Jeho samotného před startem zimní přípravy navíc zasáhly spekulace médií o tom, že jeho pozice v Liberci je nejistá. "Je fakt, že v minulé sezoně nás nepotkalo tolik událostí podobného typu. Všichni to vnímají, ale pokud mám hovořit o atmosféře uvnitř týmu, tak rozhodně nic nezdravého necítím," řekl Lavička, kterému podle Váni vedení klubu před zahájením přípravy vyjádřilo plnou důvěru před celým mužstvem.

Lavičku v minulých dnech alespoň potěšila zpráva o tom, že Liberec je ve hře o návrat do Poháru UEFA místo vyřazeného Feyenoordu Rotterdam. "Ne všechny zprávy, které se v zimní přestávce udějí, jsou špatné," glosoval to Lavička s úsměvem. "Kdyby se na nás opravdu dostalo, museli bychom ale operativně reagovat kvůli složení přípravy," narážel Lavička na skutečnost, že Liberec se teď chystá na ligový start v polovině března, zatímco 3. kolo Poháru UEFA startuje o měsíc dříve..

Hráči nejraději spí

Severočeši na současné starosti zapomínají při dřině ve Františkových Lázních. "Co tady mám nejraději? Spánek, ležím v posteli každou možnou chvíli. To je přece nejlepší odpočinek," usmíval se urostlý obránce Brezinský chvíli poté, co si po náročném dopoledním tréninku vychutnal oběd a mířil na pokoj v útulném lázeňském hotelu Savoy.

Dopoledne aerobik nebo ostrý trénink v posilovně v nedalekém aquaparku, hned poté přesun na výběh v parku, nebo kondiční příprava na hřišti s umělou trávou. Tak vypadá liberecká příprava. Například dnes trenéři zvolili variantu s vytrvalostním během, hráči se sporttestery rozděleni do tří skupin pětkrát obkroužili kolem místního rybníčku trasu o délce 1,5 kilometru.

O vikendu volno a pak nanovo

"Výborně, chlapci, výborně. Hlavně si hlídejte tepovou frekvenci, na nic jiného se neohlížíme," povzbuzoval hráče Lavička. "Na tomhle soustředění kluci musí vstřebat velký objem, je to náročné, ale zvládají to výborně," chválil vzápětí trenér zchvácené hráče, které odpoledne čekala další tréninková fáze v bazénu. Slovan občas využije i tréninkových podmínek v tělocvičně v nedaleké Skalné, rodišti Pavla Nedvěda. Po celém dni si nakonec můžou fotbalisté uvolnit zmožená těla při regeneraci, která je v místních lázních proslulá.

"Úplně si to tady užívám. S možnostmi, jaké jsme měli v Ružomberoku, se to nedá vůbec srovnávat. Máme vynikající péči a zázemí po všech stránkách," tvrdil útočník Jan Nezmar, navrátilec ze Slovenska, který před pěti lety Liberci výrazně pomohl k prvnímu mistrovskému titulu. Liberečtí zůstanou v západních Čechách do pátku, pak si budou užívat víkendového volna, než začne všechno nanovo.

Reklama

Související témata: