Hlavní obsah

Sivok odchází do Udine, na Spartu se chce vrátit

Fotbalový univerzál a velký srdcař Tomáš Sivok podepsal v italském Udine čtyřletý kontrakt. Do Itálie odlétá v neděli 28. ledna a pokud v pondělí úspěšně projde zátěžovými testy, již tam definitivně zůstane. "Musel bych spadnout z běžeckého pásu, abych to v úterý nepodepsal," řekl s nadsázkou novinářům na středeční tiskové konferenci v areálu pražské Toyota Arény.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Sivok (uprostřed) se raduje ještě v dresu Sparty.

Článek

Jak proběhla první zdravotní prohlídka v Udine, kterou jste absolvoval minulý týden?

K prohlídce došlo v Barceloně, kde jsem byl na setkání s prezidentem klubu. Dvě a půl hodiny mě rentgenovali a další dvě a půl hodiny zabrala  magnetická rezonance kotníků a kolen.

Proč jste nepodstoupil zátěžové testy spolu s testy zdravotními?

Zátěžové testy měly proběhnout při první návštěvě, ale já měl s sebou pouze pas a jedno oblečení. Manažer Nehoda mi proto poradil, abych je podstoupil až teď.

Dokáže se Tomáš Sivok prosadit do kádru Udine?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

O čem jste se bavili s prezidentem italského klubu?

Měl jsem z toho dobrý pocit. Řekl mi, že filosofií klubu je dávat šanci mladým. Mě prý sledovali už od mých osmnácti let, chtěli mě už dříve. Ale až teď, kdy moje cena klesla díky zraněním, si mě mohli dovolit.

Je nějaká šance, že by z přestupu nakonec sešlo?

Musel bych asi spadnout z běžeckého pásu, abych to v úterý nepodepsal. Doufám ale, že žádné komplikace nenastanou. Pokud vše proběhne podle předpokladů, bude oficiální představení s dresem v pondělí, nebo v úterý.

Jak se Vám líbí černobílá kombinace?

Narážíte jistě na podobnost s kombinací dresů Českých Budějovic. Ty barvy mám samozřejmě rád.

Mluvil jste o své pozici s novým trenérem Udine?

S trenérem jsem ještě nemluvil, k výměně došlo před 14 dny. Je prý mladý a stojí o mě. To bylo první, na co jsem se prezidenta klubu ptal.

Kdy budete moci poprvé nastoupit?

Budu k dispozici až v březnu, po zranění nemám natrénováno. Nemůžu přijít a naskočit, nejsem v adekvátní kondici ani formě. Individuálně trénuji teprve týden, před tím jsem měsíc a čtvrt nic nedělal.

Na jaký post s vámi počítají?

Udine hraje systémem 3-5-2 se třemi středovými záložníky vedle sebe, já bych měl být jedním z nich, pravděpodobně s defenzivními úkoly.

Uvažoval jste i o tom, že by jste se nemusel do sestavy probojovat?

Kdyby byl začátek těžký, tak se kousnu a vybojuji si to. Stejné to bylo i po příchodu do Sparty, kde mi navíc nikdo nevěřil.

Když jsme u té Sparty, jaké pocity z odchodu máte?

Předně doufám, že se do Sparty ještě někdy vrátím. Byl jsem Sparťan, jsem Sparťan a také jím zůstanu. Fanoušci to musí pochopit, je mi třiadvacet let a potřebuji růst. Není to pro mě lehké, ale člověk se musí rozhodovat a já se rozhodl takhle.

Uspořádal jste nějakou rozlučku?

Chtěl bych se rozloučit s pohárem nad hlavou, ale doufám, že to kluci dotáhnou a já to s nimi přijedu oslavit.

Kádr Udine také zřejmě posílí Tomáš Zápotočný z Liberce...

Ano, měl by přijít teď, nebo v létě. Pokud přijde nyní, bude pro nás začátek v novém prostředí lehčí. Když přijde až v létě, budu mu s adaptováním pomáhat.

Radil vám s přestupem některý z českých krajánků?

Mluvil jsem s Nedvědem, Ujfalušim, Jankulovskim a samozřejmě s Řepkou, všichni mi přestup doporučovali. Tým podle nich nemá ambice na titul, hraje klidný střed tabulky a je známý tím, že staví na mladých hráčích.

Dali vám hráči, ostřílení Sérií A, nějakou radu?

Pavel Nedvěd mi řekl, že bych se tam mohl prosadit a jít pak někam výš. Mám mu zavolat, pokud budu mít nějaký problém. To samé mi nabídl i Marek Jankulovski, hlavně co se týče bydlení. Je to však malé město a myslím, že s tím potíže nebudou.

Zvládnete se adaptovat na kvalitu italské ligy?

Je to lepší než přestoupit do Anglie, protože to pro mě nebude takový skok. Anglická je daleko rychlejší a tvrdší, takže by to nemělo být zase tak těžké.

Jak se budete dorozumívat?

Řeč není zase tak těžká, sám se jí už týden učím a docela se na to těším. Navíc se mnou už v neděli odlétá přítelkyně. Ta umí španělsky a anglicky, čímž bych to měl mít opět o něco lehčí.

Co vám bude v nové zemi nejvíce chybět?

Bude mi samozřejmě chybět rodina a kamarádi. Člověku přeběhne mráz po zádech když přichází do nového prostředí. Já se chci tímto angažmá obohatit také jako člověk, poznat nové lidi, jinou mentalitu a naučit se jazyk.

Reklama

Související témata: