Hlavní obsah

Oscarový scénář se naplnil. Dočkal při comebacku sehrál roli Rockyho

Praha

Když rozhodčí naposledy foukl do píšťalky, zvedl ve vítězném gestu obě ruce k nebi. Tak jako v šedivých tréninkových teplácích u metronomu na vrcholu schodů na Letnou. Tak jako na klubové sociální síti ve velkém logu Dočky. Video na uvítanou Bořka Dočkala parafrázující filmového Rockyho se do bitvy s Baníkem promítlo. Letnou po dlouhých měsících mizérie alespoň na nedělní večer zase ovládla fotbalová euforie.

Z tohoto zápasu mám víc zážitků než za poslední měsíce, přiznal po svém návratu Bořek DočkalVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Minulý rok strávil ve Filadelfii, kde Sylvester Stallone jako filmový boxer Rocky Balboa v rámci tréninku zdolával slavné schody. Dočky je náš Rocky, řekli si ve Spartě, a oscarový scénář velkého návratu byl na světě.

Podstatné však bylo, zda ho Bořek Dočkal ve vyhrocené bitvě o třetí příčku proti ostravskému Baníku dokáže naplnit.

Před odchodem do Číny nastoupil v domácí soutěži naposledy 19. února před dvěma lety, když Sparta doma porazila Bohemians 1:0. V neděli navlékl kapitánskou pásku a vyběhl ke svému jubilejnímu 200. zápasu v české lize.

Se Spartou absolvoval zimní soustředění, ale zápasy hrát nesměl. Poslední soutěžní utkání absolvoval 19. listopadu za reprezentaci se Slovenskem.

Cítil v záloze velkou podporu

„Věděl jsem, že naskočit po tak dlouhé době pro mě nebude úplně jednoduché. Ale těšil jsem se a věděl, že čím dřív nastoupím, tím lépe pro mě. Nebál jsem se, že nebudu stíhat nebo že postupně v zápase odejdu. Cítil jsem v záloze velkou podporu od kluků kolem mě. Měli velmi dobrý pohyb, nabízeli se, bylo s kým hrát," kvituje Dočkal.

Zlepšený výkon Sparty nemůžeme svádět jen na moji přítomnost, řekl kapitán Bořek Dočkal.Video: Sport.cz

Sám trefil tyč, v závěru, kdy už Sparta hrála v deseti bez vyloučeného Štetiny, nahrál na vítězný gól Drchalovi.

„Bořek měl velkou radost. V prvním utkání po návratu si připsal vítěznou asistenci, navíc podal velmi dobrý výkon. Přišel s ním jednoznačný lídr v kabině i na hřišti," usmívá se Václav Drchal.

Baník měl smůlu, že natrefil Spartu zrovna při Dočkalově comebacku. „Bude určitě přínosem pro Spartu i český fotbal, bude plnit nějaký komfort," avizuje trenér ostravských fotbalistů Bohumil Páník.

Dá hře myšlenku navíc

Dočkal velké očekávání naplnil. „Na druhou stranu musím vyzdvihnout výkon všech hráčů. Všichni pracovali výborně, což je základ. Bořek je lídr, dá hře myšlenku navíc, ale také zklidní kluky kolem sebe," poukazuje trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Sparta musí být vděčná za třetí příčku. Výš nevidí. Zatím.

„Přeji si, aby zase vyhrávala tituly a byla vidět v Evropě, což bude chtít postupné kroky. Velice důležité při postupném vývoji bude, jak sezonu dohrajeme. Máme hodně mladých kluků, jejich sebevědomí pak může stoupat. Jsem velice pozitivní. Věřím, že příští sezonu nás bude velice těžké zastavovat. Udělal se tady kus práce," ujišťuje Dočkal.

Reklama