Hlavní obsah

Blažek: To abych už šel do důchodu

PRAHA

Gólman Sparty a české reprezentace, pětatřicetiletý Jaromír Blažek, se při převzetí trofeje pro Osobnost ligy usmíval. Tato trofej je hodně ceněná, protože ji dostávají fotbalisté, kteří v nejvyšší soutěži něco prožili a také se v ní prosadili. Blažek, který do nejvyšší soutěže vstoupil v roce 1993 v barvách žižkovské Viktorie a nikdy ligu neopustil, by měl na jaře odchytat jubilejní třístý zápas.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Brankář Sparty Jaromír Blažek před Zbyňkem Pospěchem z Liberce.

Článek

Chybí mu jich dvanáct a už je také členem Klubu stovkařů, což jsou brankáři, kteří v lize nedostali ve stovce ligových utkání gól.

"V téhle anketě je velikánská konkurence. Mně ale trochu připomíná ta ocenění, co se dávají důchodcům. Asi mi tím chtějí naznačit, že to mám za pár, abych šel do toho důchodu," usmíval se Blažek.

Už vážněji dodal: "Moc si toho ocenění vážím, protože fakt není lehké ho získat. V lize už jsem strašně dlouho a něco jsem tu prožil. Dnes už se při zápasech nestresuji, jsem v klidu a těžím ze svých zkušeností. Jak? To se nedá říct, to se musí zkrátka realizovat na trávníku... Osobně bych trofej dal Horstovi Sieglovi za ty jeho góly. A Karel Poborský? Tomu ne, vždyť už tuhle cenu dostal."

Letos chce titul a mistrovství Evropy

Na kontě má pět mistrovských titulů, jeden se Slavií, čtyři se Spartou. Prošel hned několika kluby. Například Bohemians, kde na sebe upozornil mistrovský tým z Letné, ale také Příbramí. O místo jedničky ve Spartě bojoval dlouho, především s Poštulkou a Čechem.

"Bylo to těžké, ale nelituji. Ve Spartě jsem prožil spoustu krásných okamžiků a nezapomenutelných zápasů. Nejde vybrat jeden, ale na utkání s AC Milán, Chelsea, Arsenalem nebo Manchesterem se nedá zapomenout," zasní se, jako by zrovna vybíhal na Old Trafford nebo na San Siro.

Když má najít nejlepší rok, nezaváhá: "Léta 2003 a 2004. Dařilo se mi a v tom prvním jsme získali se Spartou titul a ve druhém jsme byli s reprezentací bronzoví na mistrovství Evropy. Zato loni to bylo špatné. Letos bych si přál titul se Spartou a postup na mistrovství Evropy."

Reklama