Hlavní obsah

Policie požaduje úplný zákaz pyrotechniky na fotbale

PRAHA

Na fotbalových stadiónech v první a druhé lize by se v rukou fanoušků už nikdy neměly objevit žádné druhy pyrotechniky. Takové je doporučení Policie České republiky fotbalovému svazu, který je připraven takový návrh akceptovat a v nejbližší době hodlá s nařízením seznámit všechny kluby.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Hasičí jistí bengálské ohně slávistických fanoušků.

Článek

Návrh na úplný zákaz pyrotechniky bez výjimky, který má přispět k zajištění větší bezpečnosti na fotbale, je nejkonkrétnějším výsledkem nedávné schůzky zástupců policie a pražských klubů Sparty, Slavie, Bohemians 1905 a Viktorie Žižkov. Jménem policie už oslovil předsedu svazu Pavla Mokrého zástupce ředitele správy pro uniformovanou policii Zdeněk Bezouška.

"Jsme rádi, že takový impulz ze strany policie vzešel, samozřejmě se za něj přimlouváme. Klubům dáme jasný signál, aby absolutní zákaz nošení pyrotechniky na stadiony platil už od jarní sezóny," řekl ve čtvrtek ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas.

Jste pro úplný zákaz pyrotechniky na fotbalových stadiónech?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Ve stanovách svazu je sice zákaz nošení pyrotechniky na stadiony zakotven už několik let, ale kluby byly podle policie benevolentní a nařízení často obcházely. V praxi to vypadalo tak, že kluby svým fanouškům s tichým souhlasem dovolily používat jednodušší druhy pyrotechniky. Odpalování dělbuchů, rachejtlí či vytváření speciální choreografie pomocí pyrotechniky patřilo ke kulise většiny ligových zápasů. Na druhou stranu se fandové měli zaručit, že nebezpečnou pyrotechniku na stadion "nepropašují".

"Kluby si myslely, že je lepší tolerovat 'neškodnou' pyrotechniku a mít všechno pod kontrolou. Teď by to všechno mělo skončit. Když totiž někomu nabídnete prst, tak vám stejně za chvíli ukousne celou ruku," uvedl Lubas.

Zvlášť nebezpečné druhy pyrotechniky

Pro policii bylo v souvislosti s úplným zakázáním vnášení pyrotechniky na stadióny poslední kapkou například pražské derby, ale i jiné duely, na kterých se objevily zvlášť nebezpečné druhy pyrotechniky. "Údajně mělo dokonce jít o typy vojenské pyrotechniky, která po zapálení dosahuje teploty až 1500 stupňů a ani nejde hasit vodou," řekl Lubas. "Neradi bychom se dožili toho, aby to někdo odnesl těžkým zraněním nebo dokonce úmrtím," dodal.

Až vstoupí v platnost úplný zákaz používání pyrotechniky na stadiónech, bude klubům při jeho porušení zřejmě hrozit i zpřísněné disciplinární řízení.

Reklama