Hlavní obsah

Dýchali brčkem, ale teď Klokani sní velký sen

Praha

Poprvé v sezoně vyhráli fotbalisté Bohemians 1905 dvě ligová utkání v řadě. I proto se jim v bitvě o záchranu lépe dýchá. Dokonce mohou teoreticky myslet na pozici ve skupině bojující v nadstavbě nejvyšší soutěže o evropské poháry. A pokud svěřenci trenéra Martina Haška zvládnou středeční semifinále tuzemské pohárové soutěže v Ostravě, budou jeden zápas od jistoty startu v Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Martin Hašek.

Článek

Bohemians postoupili do semifinále domácí pohárové soutěže poprvé od rozdělení federace. Představuje pro vás středeční duel největší zápas v roli trenéra od příchodu do Ďolíčku?

Hned když jsem se na jaře 2017 týmu chopil, hráli jsme existenční utkání s Jihlavou a Karvinou. Šlo o setrvání v nejvyšší soutěži. Účast v semifinále je skvělá, nechci však ani za dané konstelace pohár povyšovat nad ligová utkání.

Vnímáte velké očekávání fanoušků před pohárovým duelem v Ostravě?

Pochopitelně. Fanoušci mohou snít o účasti v pohárové Evropě, v níž klub nebyl téměř třicet let. Stejně tak může snít celý klub. Dostat Bohemians do Evropské ligy by byl obrovský úspěch. Dvě utkání představují malou vzdálenost, ale zároveň je ta meta hodně daleko. Nicméně máme víru ve vlastní schopnosti. Bereme pohár jako něco výjimečného a jsme i přes pokračující boj o záchranu za semifinále vděční. Každé utkání jara pro nás představuje něco jako play off. A přesně tak k duelu v Ostravě přistoupíme.

Bude pro tým velkým povzbuzením, že jste konečně dokázali vyhrát v domácím prostředí?

Šlo vlastně o poslední šanci na tříbodový zisk v základní části soutěže v Ďolíčku. Vyhráli jsme hned první duel před vlastním publikem, tak jsme chtěli vyhrát i poslední. Během probíhající sezony jsme spoustu sérií ukončili, ale tuhle negativní v podobě třinácti domácích duelů bez výhry vytvořili. Jako trenéra mě bude dlouho strašit.

Trápila vás domácí mizérie hodně? Jak jste měsíce trvající čekání na domácí vítězství prožíval?

Kdybych měl takovou sérii ve špičkovém klubu, už bych trenérem nebyl. Nejhorší pocity mě zaplavily po jarním utkání s Olomoucí, protože přes zimu jsme doplnili kádr a já byl plný optimismu. Jenže jsme prohráli na Spartě, byť jsme mohli klidně brát tři body, a pak s Olomoucí. Zbývalo devět zápasů a dýchali jsme jenom brčkem. Bylo mi hodně úzko, protože člověk může být přesvědčený, že dělá práci dobře, ale hlavní kritérium v našem oboru představují výsledky. Hráli jsme sice dobře, ale pořád jsme prohrávali. Proto jsme se po souboji se Sigmou odhodlali ke změně herního stylu. A vše se začalo obracet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Hašek z Bohemians (vlevo) a jeho bratr Martin Hašek ze Sparty po derby.

Představoval přechod z varianty se čtyřmi zadáky a čtyřmi záložníky na rozestavení s třemi obránci, čtyřmi záložníky a třemi útočníky tak zásadní impuls?

Zpevnila se defenziva. A na tom lze stavět. S čistými konty logicky přibývají získané body. A my jsme nulu v průběhu jara včetně poháru udrželi šestkrát, což už není náhoda. I proto jsme z nejhoršího venku. Situace se otočila i proto, že tým je dobře natrénovaný, má charakter a srdce.

Představuje ve vrcholící soutěži, kdy bojujete o záchranu, sled tří zápasů během sedmi dnů velkou přítěž?

Platí, že pohár je pro nás skvělý bonus. Hned v neděli po vítězství s Jabloncem kluci začali s regenerací. Do Ostravy vyrazíme v úterý vlakem, pak se ve čtvrtek přesuneme na jih Moravy a domů se vrátíme až po sobotním utkání se Slováckem. Cestování bere hodně sil, takže jsme se rozhodli pro danou variantu. A doufám, že moravská mise bude úspěšná.

Reklama

Související témata: