Hlavní obsah

Mysliveček měl podle odposlechů potíže s vyplacením úplatku

Podle policejních odposlechů telefonních hovorů, které ve čtvrtek zazněly u Okresního soudu v Liberci, měl bývalý sportovní ředitel fotbalistů Slovanu František Mysliveček s vyplacením údajného úplatku rozhodčímu Václavu Zejdovi a delegátovi Christosu Čanaklisovi značné potíže. Proces čtvrtkem neskončil, soudce Richard Skýba ho odročil na 29. května.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby měl Zejda obdržet od Myslivečka zhruba 50 000 korun za ovlivnění prvoligového zápasu Liberec - Zlín ve prospěch domácího Slovanu a Čanaklis dalších 20 000 korun. "František se dostal do problémů. Řekl, že má pro vás dvacetník (v hantýrce rozhodčích a funkcionářů 20 000 korun), a skutek utek," prohlásil v rozhovoru s Čanaklisem Zejda. "Já to nedělám schválně, jsem v tomhle v pr.... poprvý, to se mně ještě nikdy nestalo, jsem v mínusu jak hovado," tvrdil Mysliveček Zejdovi.

Utkání Liberec - Zlín se hrálo 1. března 2004. Zejdovi a Čanaklisovi hrozí za přijetí úplatku až dva roky vězení, Myslivečkovi za podplácení rok vězení. Soudce jim může udělit i peněžité tresty ve výši od 2000 korun do pěti miliónů a zakázat činnost ve fotbale.

Mysliveček odmítl vypovídat

"Domnívám se, že jsem úplatek nepřijal. Nedostal jsem ani žádnou nabídku a nikdy jsem s ní nesouhlasil," hájil se na začátku hlavního líčení Zejda. Mysliveček odmítl vypovídat, Čanaklis se loni v říjnu k soudu nedostavil a nechal se zastupovat svým advokátem.

Obžaloba vychází především z 15 odposlechů telefonických hovorů, v nichž se spolu domlouvají nejen Mysliveček, Zejda a Čanaklis, ale i další osoby, spjaté tehdy s prvoligovým fotbalem. Jde výhradně o lidi z Prahy. Zejda i Čanaklis mluvili o zápase Liberec - Zlín také s hlavní postavou fotbalové úplatkářské aféry, bývalým sportovním ředitelem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem. Čanaklise Horník požádal, ať Zejdu v Liberci při zápase se Zlínem takzvaně podrží. "Je to (Zejda) dobrej kluk, není to žádnej dobytek, když tam něco uhraje, tak se podělí," řekl Horník Čanaklisovi.

První odposlech pochází z 25. února 2004, poslední policií zachycený rozhovor se uskutečnil 30. března. Jak stojí v obžalobě, Mysliveček sehnal peníze na úplatky v prostředí mimo oficiální struktury klubu. "Po Jablonci se mně přerušil kanál. Když to (utkání Liberce s Jabloncem) ten člověk uviděl, řek, že se na to může vy...., hledám teď kanál aspoň na pohár," vysvětloval Mysliveček Zejdovi.

Policisté firmu neidentifikovali

V derby s Jabloncem Slovan pouze remizoval 0:0 a vzdálily se mu evropské poháry. "Pohárem" Mysliveček mínil Pohár ČMFS, kde Liberec čekalo úspěšné čtvrtfinále s Blšany a později vypadl v semifinále se Spartou. V souvislosti s "kanálem" mluvil Mysliveček o "reklamce", tedy zřejmě o nějaké reklamní agentuře. O jakou firmu však šlo, policisté nezjistili.

Odposlechy použité při procesu považuje Zejdův advokát Karol Hrádela za zkreslené. Konstatoval, že již dva a půl roku marně žádá, aby mohl slyšet všechny policejní záznamy Zejdových telefonických hovorů. "Potřebujeme vědět, jestli nejsou uměle vytvořené nebo v nich nejsou úmyslně vynechané důležité pasáže," řekl Hrádela.

Disciplinární komise fotbalového svazu odebrala Liberci kvůli Myslivečkově snaze o podplácení rozhodčího Zejdy a delegáta Čanaklise šest bodů v tabulce první ligy v sezóně 2004/05. Klubu udělila půlmilionovou pokutu. Mysliveček za pokus o ovlivnění utkání se Zlínem dostal dvouletý zákaz činnosti ve fotbale a pokutu 100 000 korun.

Sedmiměsíční podmíněný trest

Obžalobě kvůli přijímání úplatků čelí Zejda nejen v Liberci, ale ještě u dvou dalších soudů. V Kroměříži figuruje v úplatkářské aféře Synotu a v Ostravě v kauze podplácení rozhodčích, jehož se údajně dopustili funkcionáři Opavy a Vítkovic. Zejda přijímání úplatků popírá.

Okresní soud v Ostravě Zejdovi uložil loni v listopadu sedmiměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou a dal mu pokutu 130 000 korun. Rozsudek nad Zejdou, dalším rozhodčím a dvěma funkcionáři ale není pravomocný. Na rozsudek Krajského soudu v Ostravě, k němuž se Zejda odvolal, čeká i liberecký soudce Skýba.

Pro Zejdu skončila úspěšně kauza, jež se týkala úplatku od 1. HFK Olomouc. Bývalý rozhodčí v ní byl zproštěn obžaloby.

Reklama

Související témata: