Hlavní obsah

Zahrát si o Evropu by bylo fantastický, říká kapitán Opavy před bitvou se Spartou

Robert NeumannSport.cz

Za pár dnů mu bude jednačtyřicet, kapitána Opavy Pavla Zavadila čeká v sobotu jeden z nejdůležitějších zápasů kariéry. Po duelu se Spartou se Slezané propadnou buď do euforie z postupu do druhé skupiny nadstavby, z níž se lze kvalifikovat do Evropské ligy, nebo spadnou do bojů o záchranu. K vytouženému scénáři vede letenský skalp a zároveň příznivé výsledky v Teplicích, kde hraje Příbram, a na Slovácku, které hostí Bohemians 1905.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Opavský kapitán Pavel Zavadil.

Článek

Dá se utkání se Spartou přirovnat k utkání play off? Může vám hodně přinést, ale také vzít.

V naší kabině je sobota velké téma. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je v tomto případě hodně tenká. Víme, že můžeme strašně moc získat, potřebujeme k tomu i příznivé výsledky v Teplicích a na Slovácku. Ale také si uvědomujeme, kdo stojí proti nám.

Sparta dvakrát za sebou vybouchla. Věříte si na ni?

Každý vidí, že není v nejlepším rozpoložení. Ale pořád je to Sparta. Je bez diskuze, že má spoustu individualit. Bude to velká bitva, doufám, že budeme mít lepší formu, než soupeř. Poslední dva zápasy sice Sparta nezvládla, z vlastní zkušenosti z Letné ale vím, jaké tam je prostředí. Na všechny hráče je obrovský tlak, v tom je Sparta specifická. Otočit se to ale může rychle.

Tím spíš, že po zpackaném pohárovém derby se Slavií odvolala kouče Ščasného. Neříkáte si, že s tím mohla o týden počkat?

Je pravda, že takový krok většinou přinese pozitivní impulz. Jsem překvapený, že k odvolání trenéra sáhli před posledním zápasem základní části. Proti Spartě ovšem hraje, že má v nohách náročný středeční zápas na Slavii. U nás nastoupí po třech dnech, mohlo by to na ní zanechat stopu.

V čem byste měli mít ještě navrch?

Sparta na mě nepůsobí dobře týmově, tam má mezery. Právě tohle by mohl být náš trumf. Navíc budeme mít v zádech fantastické diváky. Pro soupeře je strašně těžké u nás hrát. Ostatně, všichni to po utkáních v Opavě tvrdí.

Spoléháte také na bilanci z domácího stadionu? Po návratu z brněnského azylu jste prohráli pouze se Slavií a s Plzní?

Doma jsme silnější v kramflecích. Narovinu, kdybychom nehráli několik zápasů v Brně, byli bychom v tabulce jinde. Jsme konkurenceschopní, domácí prostředí je však pro nás klíčové. Hrát o Evropu by byl pro Opavu obrovský úspěch, velká třešnička na dortu. Věřím, že jsme schopni se do druhé skupiny dostat.

Můžete však také zůstat ve skupině o záchranu.

Jde o strašně moc. Hrát o poháry nebo o záchranu, v tom je zásadní rozdíl. Když to zlehčím, nadstavba se mi vůbec nelíbí. Kdyby nebyla, jsme už tři kola zachránění a máme klid.

Co vlastně od nadstavby očekáváte?

Je to zvláštní. Jindy bych se už chystal na dovolenou, teď po třicátém kole pojedeme dál. Nadstavbu budu hrát poprvé, ani v zahraničí jsem podobný model nezažil. Nevím, co od ní čekat. Pro lidi je to ale dobře, uvidí zápasy navíc. Liga bude mít další týdny náboj, není ještě o ničem rozhodnuto.

Reklama

Související témata: