Hlavní obsah

Rekord je pěkný, ale titul ještě nemáme, bral triumf v základní části Trpišovský s rezervou

Praha

Nikdy v klubové historii neměli fotbalisté Slavie Praha po třiceti zápasech základní části nejvyšší tuzemské soutěže více bodů! Po sobotním triumfu nad olomouckou Sigmou 2:1 se účet svěřenců trenéra Trpišovského uzavřel na čísle 72! Jenže radovat z titulu šampiona se Pražané stejně nemohou. Poprvé v historii totiž o novém mistrovi rozhodne nadstavba, kdy se v elitní skupině střetne šest nejlepších týmů. „Nejsem příznivec nadstavby," přiznal Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Mick Van Buren vstřelil Olomouci gól na 2:1.

Článek

Ulevilo se vám, že po dvou domácích ligových remízách jste na závěr základní části porazili Sigmu, čímž jste potvrdili vaši první příčku před startem nadstavby a navíc jste základní část sezony zakončili s rekordním bodovým ziskem v dějinách Slavie?

Za bodový rekord jsem moc rád. Ještě cennějších je pro mě sto tři vstřelených branek v součtu všech soutěžních zápasů. Rekordy jsou určitě pěkné, nicméně titul ještě nemáme, tudíž je třeba se plně koncentrovat a pojmout zbývajících šest zápasů sezony včetně finále poháru jako play off. Přesně tak jsme po minulé prohře ve Zlíně přistoupili už k duelu proti Sigmě. Ač výsledek neodpovídá, náš výkon byl naprosto dominantní. Kluci neskutečně dřeli, vytvořili jsme si obdivuhodný tlak. Z ofenzivního hlediska šlo o jeden z nejlepších výkonů sezony.

Jak moc komfortní je čtyřbodový náskok, s nímž vstoupíte do nadstavbové části?

Před sezonou bychom za takovou pozici určitě byli šťastní. Myslím, že jsme si ji zasloužili za výkony v celém ročníku. Je to určitě výhodná pozice. Hraje se o patnáct bodů s mužstvy, která si budou důležité body brát navzájem, tudíž je dobré mít určitý bodový polštář.

Napadlo vás, že nebýt změny systému, tak jste už slavili mistrovský titul? Nebo se takovými myšlenkami vůbec nezaobíráte?

Ale napadlo. Jako realizační tým hrajeme o titul prvně. Už jsme mohli slavit. A paradoxně po minulém kole ve Zlíně, kde jsme prohráli. Nejsem příznivec nadstavby. V žádné z vyspělých evropských soutěží se podobný systém nepoužívá. Nicméně jde o formát stejný pro všechny kluby, tudíž se s ním musíme vypořádat. Je potřeba, abychom navázali na výkony z pohárového duelu se Spartou či ligového utkání proti Sigmě. Obrovský bonus proto představuje týdenní volno, které před startem skupiny o titul máme.

Může se na vašem týmu negativně projevit náročný program, když jste ještě minulý týden hráli Evropskou ligu, v domácím poháru jste postoupili do finále a k tomu vás čeká pět ligových zápasů v nadstavbě?

Spousta hráčů nastupuje se sebezapřením. Za normálních okolností by mnozí kluci, kteří byli v sestavě proti Sigmě, vůbec nenastoupili. Promítá se pochopitelně i psychická únava, která je možná horší než fyzická. Mluvím přitom nejen o hráčích, ale i členech realizačního týmu jako jsou maséři, fyzioterapeuti a další, kteří by potřebovali dva či tři dny vypnout. Ale jdeme do nejdůležitější části sezony, tudíž to prostě není možné.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Máte čtyřbodový náskok a tři nejbližší soupeře přivítáte na vlastním stadionu. Co bude z vašeho hlediska rozhodující?

Rozhodne jenom hlava a mentalita hráčů na hřišti. Nic zázračného stejně v nynější fázi už natrénovat nelze. Bude důležité se trefit do sestavy, klíčové bude i nakládání s vyloženými šancemi, vše může ovlivnit penalta či červená karta. Myslím, že se náramně hodí přirovnání k Tampě v NHL, která dominovala základní části. Pak v prvním zápase play off vedla o tři branky, jenže prohrála a vypadla po čtyřech zápasech. Nikdo v Česku nemá s nadstavbou zkušenost. Myslím, že se to bude hodně blížit charakteru evropských pohárů, kde jsme letos pobrali hodně zážitků. Snad to bude naše plus.

V jednom okamžiku jste ligové tabulce vládli s náskokem devíti bodů, celou sezonu jste byli v pozici lídra. Nyní můžete jenom ztratit. Cítíte velký tlak?

Jsme v pozici, kdy musíme zvládat jen vlastní zápasy a nekoukat na ostatní. Je to klišé, ale vždy je potřeba se koncentrovat na nejbližší utkání a vyhrát ho. Určitě bude nesmírně důležité, jak si poradíme s produktivitou. Kdybych totiž sestříhal naše nevyužité příležitosti z ligového i pohárového utkání proti Spartě, v ligovém duelu ve Zlíně a nyní proti Sigmě, šlo by o celoroční seriál. Vytváříme se spoustu brankových šancí, máme v zápasech desítky střel, ale musíme být více efektivní a mít chladnější hlavu v koncovce. Nebo možná zkusíme v tréninku zmenšit branky...

Reklama