Hlavní obsah

Má slovenský titul, okusil boj o Ligu mistrů, ale na debut čekal do sedmadvaceti. Zvládl ho skvostně

Praha

Pyšní se slovenským titulem, zažil bitvy v předkole Ligy mistrů, ale debut v české nejvyšší fotbalové soutěži absolvoval brankář Aleš Mandous teprve v sedmadvaceti letech při sobotním představení olomoucké Sigmy na hřišti Slavie. Byť prohru Hanáků neodvrátil, předvedl vynikající výkon a dlouho lídra soutěže přiváděl k zoufalství.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Brankář Olomouce Aleš Mandous inkasuje druhý gól.

Článek

„Hodně jsem si zápas užil. Slavia měla hodně střel. Ale já se chytil hned prvním zákrokem a cítil jsem se dobře," vyprávěl odchovanec Plzně, který však na západě Čech nikdy větší šanci nedostal.

Jen jednou naskočil v jednadvaceti do pohárového utkání proti Hradci Králové. Jinak sbíral zkušenosti na hostování ve Střížkově a v Mostě, pak v létě 2015 zamířil na Slovensko do Žiliny. S klubem v sezoně 2016/17 slavil mistrovský titul, následně okusil chuť předkola Ligy mistrů při konfrontaci s Kodaní.

Od léta loňského roku byl v kádru olomoucké Sigmy. Na šanci v prvním týmu čekal dlouhé měsíce až do soboty. „Trenér mi o startu v základní sestavě řekl v pátek na tréninku. Měl jsem tudíž dost času se připravit. Na hotelu jsem byl trošku nervózní, ještě pak i na přípravě. Ale jak jsem vykročil na trávník v Edenu k rozcvičení, byl jsem v pohodě," vypravoval Mandous.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sigmy Olomouc Aleš Mandous během utkání 30. kola Fortuna ligy.

Hned po třech minutách skvostně lapil hlavičku Deliho po rohovém kopu. A pak přidával jeden povedený zákrok za druhým. Zejména při hlavičce van Burena, střelách Coufala, Bořila, Hušbauera a Krále se opakovaně vyznamenal. „Přestože byl celou sezonu v pozici trojky, šanci si zasloužil. V létě musíme řešit otázku brankářů a chtěli jsme Aleše vidět v ostrém utkání. Je to hodný kluk, pracovitý, výborný do kabiny. Zdobí ho rychlá práce na brankové čáře, skvělý reflex. V tom byl dominantní a zmařil minimálně čtyři tutovky," chválil sedmadvacetiletého ligového debutanta trenér Sigmy Václav Jílek.

„Doufal jsem, že alespoň jednu šanci v sezoně dostanu. Tvrdě jsem pracoval a zápas na Slavii pro mě byl odměnou," lebedil si Mandous. Jen v jediném okamžiku zaváhal, když krátce po přestávce ve vlastním pokutovém území váhal s rozehrávkou a Hušbauer mu míč sebral. „Střetly se mi dvě myšlenky. Nevěděl jsem, jestli míč rychle odkopnout nebo rozehrát," vysvětloval brankář Sigmy.

„Celý zápas byl koncentrovaný. Tohle byl jediný okamžik, kdy zaváhal. Po utkání si to vyčítal, přestože jsme ze situace neinkasovali. Ve hře nohama je totiž skvělý, ale v Edenu neměl moc šancí do ukázat. Kluci mu nepomohli, moc se nenabízeli," hodnotil Jílek.

Mandous doufá, že v budoucnosti přijde příležitostí v dresu Sigmy více. „Záleží pochopitelně na trenérech," krčil gólman rameny. „Řekl si o pokračování angažmá v Olomouci, duel na Slavii zvládl výtečně," chválil brankáře Jílek. „Byl vážně fantastický," uznale kýval hlavou i záložník Slavie Josef Hušbauer.

Reklama

Související témata: