Hlavní obsah

Kotrba: Místo moře máme Hunala, nového tahouna

Kouč Příbrami Jiří Kotrba si přeje ještě útočníka a s týmem se připravuje jen v tuzemsku. Jak přiznává Kotrba v rozhovoru pro deník Právo, je spokojený s posilami i návratem klubového bosse Jaroslava Starky. "Jarda je duší klubu. Když se vrátil, všem se zvedla nálada."

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Jiří Kotrba - archivní foto

Článek

Jako jeden z mála týmů se připravujete výhradně doma. Nebude vám chybět rozehrání v teple někde u moře?

Místo moře máme velkou posilu - Hunala. To je pro nás cennější, protože Tomáš je velkou osobností nejen pro nás, ale i z pohledu celé ligy a bude nepochybně v boji o záchranu patřit k tahounům mužstva. V Příbrami jsme pro přípravu našli vše, co potřebujeme, včetně náročných terénů na výběhy. Počasí nám přálo, terény jsou dobré, takže jsme vlastně jako na Kypru a nic nás to nestálo.

Marila hodně posílila, uspokojuje vás příchod nových hráčů?

O Hunalovi už byla řeč. Zůstal Martin Hašek, což je také velice cenný hráč. Dalšími posilami jsou buď talentovaní fotbalisté, nebo takoví, kteří přišli po zraněních. Záleží na nich, jak se prosadí, šanci mají všichni stejnou. Pokud se chytí, pak budeme moci mluvit o kvalitním posílení. V opačném případě budeme v boji o udržení muset víc spoléhat na bojovnost a nasazení. Ale Junger, Rilke, Tesařík, Vaculík, Šmerda, Grigar i další se ukazují v dobrém světle. Samozřejmě až liga, navíc pod tlakem, že každý zápas je o bytí a nebytí, ukáže, co v nich je a jakou mají vnitřní sílu poprat se s těžkou situací.

Přál byste si před uzávěrkou přestupů ještě nějakou posilu?

Určitě jednoho útočníka, a aby zůstal Otepka. Pokud ale někdo přijde a dá za něj peníze, které chceme, nebudu mu bránit. Držet nebudu nikoho, kdo neprojeví v téhle situaci i kus srdce.

Dá se mluvit jako o posílení mužstva také o návratu Jaroslava Starky?

To je obrovská posila z jiného pohledu. Jarda je duší klubu. Když se vrátil, všem se zvedla nálada. Upřímně řečeno, bez něho bychom asi nezískali hráče, jako je například Hunal. I pro mne je dobře, že spolu můžeme denně mluvit, probírat aktuálně věci. Když jsem tuhle misi přijímal, věřil jsem, že se vrátí. Je tu a o to lehčeji se nám půjde do bojů o záchranu.

Zkoušíte nějaké nové herní varianty a standardky?

Samozřejmě zkoušíme, ale není to lehké. Jisté nebezpečí je i v tom, že mužstvo se hodně změnilo. Něco zkoušíme s určitými hráči, a pak přijdou jiní. Musíme se sehrát, i když moc času není. Ale tohle mužstvo má předpoklady situaci zvládnout. Fotbalově je na tom dobře.

Úvod jara máte ale hodně těžký...

To si uvědomujeme. Začínáme předehrávkou domácího poháru se Spartou. V úvodu ligy nás čeká zápas na Kladně, které je také ohroženo. Potom máme doma Spartu a hrajeme v Jablonci a Mladé Boleslavi, až ve 22. kole máme doma Zlín, tedy další přímo ohrožený klub. Pro záchranu bude ten začátek hrozně důležitý. Když získáme dost bodů, můžeme si trochu oddechnout. Pokud ne, budeme muset spoléhat na klopýtnutí soupeřů. V tuto chvíli jsme bod od nesestupového místa, takže situaci máme relativně ve svých rukách, ale nesmíme ztrácet body. To by mohlo být smrtelné.

Tohle si nepochybně uvědomují všichni. Nepřepadá vás někdy obava, že se to nepovede?

Něco takového si nesmím ani připustit! Klukům do duší a hlav nevidím, ale atmosféra je správně bojovná. V záchranu věří všichni. Ideální by bylo dostat se do klidných vod co nejdříve, ale podle mne to bude bitva do posledních kol a zbývá jich jen třináct. Určitě uděláme všechno pro to, aby liga v Příbrami zůstala, a věříme, že nám pomohou i fanoušci.

Reklama

Související témata: