Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Sparta se Slavií, to byl mazec. VAR se opět „vyznamenal" u Frýdka

Praha

Závěrečnému ligovému kolu základní části předcházelo semifinále poháru. Ostrava dosáhla svého v relativním poklidu díky domácímu prostředí a bylo také vidět, že v lize skončila ve skupině hrající o titul a Bohemians vévodí ve skupině hrající o záchranu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Červenou kartu pro Martina Frýdka rozhodčí Ondřej Pechanec později na základě videa odvolal

Článek

Zato derby Slavie se Spartou, to byl zase mazec. Ostatně lidstvo se vyvíjí tak, že roste počet mrtvých v nesnášenlivosti náboženské, stále, a to i při fotbale, existuje nesnášenlivost rasová. Tak proč by neměla existovat nesnášenlivost sousedská. A to nejen v bydlišti, ale i na hřišti či v hledišti. Vždyť Slavia se Spartou byly sousedé, když začínaly, měly stadiony vedle sebe.

Nevraživost přenesená do nesmiřitelných osobních soubojů má meze vytyčené pravidly a pravidla si osobuje chránit VAR. Ten se opět vyznamenal při posunu Frýdka ze hřiště na hřiště. Lidský faktor ‚viděl ze hřiště', VAR, protože s ním neumíme zacházet, rozhodl ‚na hřiště'. Zlomyslní to mohli vidět pozitivně. Buď z pohledu, ať to Hušbauer Frýdkovi vrátí, nebo ať si ty zákroky na něj užije.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer (vlevo) ze Slavie a Martin Frýdek ze Sparty.

Co nám přináší technický pokrok, se přesvědčujeme ve všech oblastech, protože chybí to, čemu se říká všeho s mírou. Emil Viklický, jazzový pianista, říká: Dnešní hudbu překrývá hromada technologie, když ji odstraníte, zjistíte, že melodie chybí, harmonie je tam málo, rytmus se pořád opakuje...

Opakuje se i dění v hledišti, protože jaké by to bylo derby bez rasistických pokřiků, smradu z dýmovnic, ohňových show, petard a světlic. Tomáš Klus zpívá: Panebože, za co trestáš tento lid. A rodiče se ptají zákonodárců, do kdy se budeme bát s sebou děti vzít. Leč my na vysvětlení rozdílu mezi demokracií a anarchií budeme potřebovat posudek Ústavního soudu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Strkanice mezi hráči Slavie a Sparty

V ligové soutěži vlak dojel do své dříve cílové stanice. Bez ohledu na to, do jaké výkonnostní skupiny nadstavby mužstva patří, přišlo (bylo hlášeno) v Jablonci diváků 2831, v Karviné 2722, v Mladé Boleslavi 1707, v Teplicích 2203. Pohled na prázdná sedadla v pozápasovém Dohránu vzbuzuje otázku, zda se naplní vize o zaplněných stadionech nadstavbové části díky avizované atraktivnosti.

Ona ta část navíc je atraktivní hlavně pro prodejce televizních práv a pro sázkové kanceláře. Na své si přijdou i majitelé klubu s pocitem, že jejich hráči, které považují za zaměstnance, nelenoší, ale vytvářejí hodnoty.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Kamil Vacek z Bohemians a Robert Hrubý z Ostravy.

Jaké hodnoty nám vytváří druhá liga jsme viděli v zápase Chrudim-Jihlava (4:3). Kdyby hosté využili svého barážového postavení k postupu a takto bránili proti Slavii, byl by na spadnutí zase nějaký statistický rekord.

A ctěné České televizi doporučuji ještě jednoho spolukomentátora navíc, protože to, že tu neproměněnou penaltu kopl blbě, musel fotbalovému národu říci až střelec Vašulín. Polovysoká střela je totiž od nepaměti pro brankáře nejvýhodnější, a na to při všemožném rozebírání v naučném pořadu (přímém přenosu) ČT nepřišli.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama